Хмельницькі патрульні закликають пішоходів бути обережними на дорозі

1
Фото: @khmelpolice

На території обслуговування управління патрульної поліції в Хмельницькій області стається досить велика кількість дорожньо-транспортних пригод за участі пішоходів. Аби уникнути травматизму пішоходів на дорогах, прес-служба патрульних нагадує вам основні Правила, яких повинен дотримуватись кожен пішохід.

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку.

 Пішоходи, які переносять громіздкі предмети, або особи, які пересуваються в кріслах колісних без двигуна, ведуть мотоцикл, велосипед чи мопед, везуть санки, візок можуть рухатися по краю проїзної частини в один ряд.

 За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

 У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе. А за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

 Рух організованих груп людей по дорозі дозволяється тільки в напрямку руху транспортних засобів колоною не більш як по чотири особи в ряду. Це за умови, що колона не займає більше половини ширини проїзної частини одного напрямку руху.

 Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки. Щоправда, лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки.

У місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

 У таких місцях пішоходи, які не встигли закінчити перехід проїзної частини дороги одного напрямку, повинні перебувати на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків. У разі їх відсутності – на середині проїзної частини і можуть продовжити перехід лише тоді, коли це буде дозволено відповідним сигналом світлофора чи регулювальника та переконаються в безпеці подальшого руху.

 Перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об’єктів, що обмежують оглядовість, пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.

 Чекати транспортний засіб пішоходи повинні на тротуарах, посадкових майданчиках. Якщо ж вони відсутні, – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

 У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішоходи повинні утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її.

 У разі причетності пішохода до дорожньо-транспортної пригоди він повинен подати можливу допомогу потерпілим, записати прізвища та адреси очевидців. Повідомити орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці до прибуття поліцейських.

Пішоходам забороняється!

Виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху. Раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід. Допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину. Переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках. А також у місцях, де встановлено огородження; затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху. Рухатися по автомагістралі чи дорозі для автомобілів, за винятком пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку.

Патрульні закликають дотримуватися Правил дорожнього руху, оскільки вони допоможуть врятувати вам життя та зберегти здоров’я!

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне