Понад 163 млн.грн. з бюджету Старокостянтинова віддали одному підряднику

Фото: https://newskm.net/

Вже тривалий час аби придбати товар, послугу чи роботи за бюджетні кошти, потрібно проводити публічні закупівлі. А з 19 квітня цього року кожна бюджетна витрата повинна ще й відображатись в електронній системі Prozorro. Відтепер замовники зобов’язані проводити спрощені закупівлі від 50 тисяч гривень і для їх організації мають бути ще й уповноважені особи.

Так от до цієї дати Х всі замовники готувались по-різному. Добросовісні ще з прийняттям змін починали шукати уповноважених осіб, а не сильно добросовісні – напередодні 19 квітня 2020 року пачками розміщували звіти про укладені договори.

Серед тих, хто тягнув кота за хвоста до останнього, виявились і комунальні підприємства Старокостянтинівської міської ради. Зокрема такий масовий «злив допорогів» Комунальним ремонтно-будівним шляховим підприємством потрапив у всеукраїнський топ-5. І все б нічого, тільки ось КП не просто поспішало витратити гроші, а цілеспрямовано віддало їх в одні руки.

Фаворит один на всіх

Стосунки старокостянтинівських бюджетників і приватників, судячи із кількості оприлюднених договорів, давні та теплі. З 2016 року на рахунку ПП «Строй-Сервіс-999» 215 успішних договорів на загальну суму понад 163 мільйони гривень. І лише 120 закупівель були конкурентними, а от 193 – відбувались за прямим договорами.

Однак найбільш плідні стосунки у ПП «Строй-Сервіс-999» були саме з КП КРБШП яких пов’язують аж 153 закупівлі. Загалом комунальники з 2016 року всього уклали договорів на 77 мільйонів гривень, з них на 52 мільйони саме з ПП «Строй-Сервіс-999».

Старокостянтинівський комбінат комунальних підприємств має 19 договорів та комунальне підприємство по експлуатації теплового господарства “Тепловик” Старокостянтинівської міської ради – 2 угоди.

Тобто майже 81 % закупівель, де підрядником було ПП «Строй-Сервіс-999», припадають на старокостянтинівські комунальні підприємства, а це майже 53,5 мільйона гривень.

Одноосібним засновником цього приватного підприємства є Армен Хачатрян, мешканець м. Старокостянтинова. Довгий час саме на його адресі реєстрації і вказувалось місце реєстрації фірми. Зараз же «Строй-Сервіс-999» зареєстроване в селі Сахнівці Старокостянтинівського району. До речі, засновник цього підприємства в 2018 році зареєстрував новеньку фірму з дуже схожою назвою «Строй-Сервіс-99».

(НЕ) економні закупівлі

Приватники добре працюють і з іншими комунальними підприємствами міста. Так, у 2019 році вони мали дві угоди з комунальним підприємством по експлуатації теплового господарства «Тепловик» та ще 4 із Старокостянтинівським комбінатом комунальних підприємств. Усі ці договори були прямими. Іншими словами – без конкурсу та економії бюджетних коштів. Цю традицію продовжили і у 2020 році. Тож 25 і 27 травня, а також 2 липня комбінат оприлюднив 15 договорів із ПП «Строй-Сервіс-999». Примітно, що всі суми були майже під позначкою у 50 тисяч гривень, аби вписатись у нові правила.


Скріншот із https://bi.prozorro.org/

Тут варто звернути увагу на дві закупівлі із однаковою назвою – «Реконструкція під’їзної дороги до сміттєвих майданчиків по вул. Миру, 1/38». Окрім однієї назви ці закупівлі оголошені в один день із різницею трішки більше як година часу. Їх також поєднує код СPV відповідно до закупівельного словника, за яким здійснював ці закупівлі замовник – 45400000-1 — Завершальні будівельні роботи. Лише із договорів видно, що насправді мав на увазі замовник – в одному договорі мова йде про реконструкцію під’їзної дороги, в другому – реконструкція площадки під сміттєві майданчики. Водночас не зрозуміло, чим же саме керувався замовник, коли щодо одного об’єкту, облаштування сміттєвих майданчиків, планував реконструкцію частинами.

«Аналізуючи зміст самих Договорів, стає зрозуміло, що замовник – в одному договорі ставить предметом «реконструкцію під’їзної дороги» вартістю 49216,32 грн, в другому – «реконструкцію площадки під сміттєві майданчики» вартістю 35428,85 грн. Хоча, на мою думку, в даному випадку є наявний фактично єдиний предмет «Реконструкція під’їзної дороги до сміттєвих майданчиків та площадки під сміттєві майданчики по вул. Миру, 1/38» на загальну вартість 84 645,17 грн А дії Замовника могли бути здійснені з метою уникнення процедури відкритих торгів. Згідно абзацу 2 ч. 10. ст.3 Закону «Про публічні закупівлі», замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону, зокрема положень частини третьої статті 10 цього Закону», – пояснює адвокат Дмитро Скоропад.

Уявна конкуренція?

Комунальне ремонтно-будівне шляхове підприємство має на сьогодні завершених 312 закупівель. Із цих закупівель 153 договори укладено із ПП «Строй-Сервіс-999, як вже було зазначено вище.

Серед 153 закупівель лише 5 закупівель було у формі відкритих торгів. Однак відкритими торгами їх важко назвати, адже в усіх випадках у ПП «Строй-Сервіс-999» конкурентом виступило ПП «МВМ-13». Конкуренти не торгувались і жодного разу не понизили свої пропозиції, що в чергове підтверджує, що їх важко назвати «конкурентами».


Скріншот із https://bi.prozorro.org/

До прикладу, під час аукціону закупівлі – Капітальний ремонт вулиці С.Наливайка в м. Старокостянтинів Хмельницької області реальних торгів не відбувалось, пропозиції збереглись в обох учасників на початковому рівні.


Скріншот із аукціону закупівлі

Традиційно ПП «МВМ-13» працює на півночі області – це Славутський і Шепетівський район. Власник підприємства депутат Хмельницької обласної ради Врам Мовсісян. Така позиція підприємства з півночі може свідчити про негласний розподіл сфер впливу у дорожній галузі.

Фаворит

14-17 квітня 2020 року КРБШП уклало аж 43 прямих договори з ПП «Строй-Сервіс-999». 39 із цих закупівель на очікувану вартість від 194 680 гривень до 199 996 гривень.


Скріншот із https://bi.prozorro.org/

Із згаданих вище закупівель 25 договорів було укладено на суму від 199 тисяч гривень. Все це поточні ремонти доріг, рідше – прибудинкових територій.

Саме завдяки такій активності про тісну співпрацю КРБШП заговорили навіть у всеукраїнських медіа.

Як бачимо, комунальні підприємства Старокостянтинівської міської ради, як правило, не проводять конкурентні закупівлі і працюють з улюбленцями. Серед основних фаворитів фірма Армена Хачатряна ПП «Строй-Сервіс-999». У ЗМІ називають Армена Хачатаряна близьким до мера Старокостянтинова Миколи Мельничука. Зокрема, у травні минулого року, коли мер Мельничук потрапив у ДТП, на місці аварії фактично одразу з’явився і згаданий підприємець.


Фото із сайту «Старокостянтинів небайдужий»

Поєднують Миколу Мельничука та традиційних переможців на тендерах, як стверджують місцеві підприємці та журналісти, тривалі і добрі бізнесові стосунки.

«Там ж не один мер в ДТП потрапив. Там ще були люди. У мене з ним [мером – прим.автора] ніяких дружніх стосунків нема», – прокоментував свою присутність на місці ДТП Армен Хачатрян.

Свої ж успіхи у співпраці з старокостянівськими комунальниками пояснює просто: нема кому працювати, і запевняє, що його підприємство вже більше схоже на комунальників.

«Там вулиці короткі, тому і допорогових закупівель багато.А з тендером складніше, поки його оголосять, проведуть, то вже не буде кому і як працювати», – пояснює підприємець.

Продовження про улюбленців Старокостянтинівської міської влади та замовників з її орбіти читайте у наступних матеріалах.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне