Тільки 25 відсотків жителів області уклали угоди з сімейними лікарями

Фото: medprosvita.com.ua

В області триває кампанія з підписання електронних декларацій про вибір лікаря, який надає ПМСД.
Таку інформацію озвучено на Колегії ОДА  начальником обласного інформаційно-аналітичного центру  Оленою Юлик.

Станом на 15 червня 26 із 29 центрів ПМСД зареєструвались в системі eHealth і включились в процес підписання декларацій в електронній формі в онлайн-режимі.

“За 2,5 місяці від старту підписної кампанії декларації з лікарями уклали 331,9 тис. осіб, що становить 25,9% від усього населення краю, – каже вона. – Найактивніші лікарі Віньковецького району, де 44,5% населення охоплено угодами, Славутського – 44,1%, Новоушицького – 40,9%, Деражнянського – 39,6%, Сатанівського ЦПМСД – 37,2%.”

За її словами, серед причин, що стримують процес реформування на первинному рівні – низьке забезпечення лікарів комп’ютерною технікою.

У центрах ПМСД області є 778 комп’ютерів, з них 443 – у користуванні практичних лікарів. Таким чином, центри ПМСД області забезпечені оргтехнікою на 68% від оптимальної потреби.

Олена Юлик наголосила, що покращувати ситуацію необхідно і в закладах вторинного і третинного рівня надання медичної допомоги. Адже з 2020 року у них також планується впровадження нової системи фінансування. Відповідно, необхідно автоматизувати робочі місця не менш ніж 70 % медперсоналу, зокрема, всі кабінети амбулаторного прийому, допоміжні лікувально-діагностичні підрозділи, ординаторські, пости чергового персоналу в стаціонарах.

Центральні районні лікарні, згідно її даних, забезпечені комп’ютерами на 44,7% від оптимальної потреби, заклади міського рівня – на 53,4%, обласні заклади – на 66,5%, область в цілому – на 54,3%. Торік для закладів обласного підпорядкування придбали 48 комп’ютерів, міських закладів вторинного рівня – 50, ЦРЛ – 40, центрів ПМСД – 312, на загальну суму 4581 тис. грн. У поточному році вже закупили 25 комп’ютерів для закладів вторинного та третинного рівня, 145 – для центрів ПМСД.

Найкраще забезпечені оргтехнікою бухгалтерсько-економічні служби – на 90% від потреби, адміністративні підрозділи – на 73,7%, інформаційно-аналітичні відділи (кабінети) – на 76%. А от поліклініки і стаціонари забезпечені вкрай незадовільно – відповідно на 30 і 35% від мінімальної потреби.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне