У Славуті зареєстровано випадок захворювання на токсокароз

Фото: Family Doctor

За даними Славутського районного лабораторного відділення,  м.Славута зареєстровано випадок захворювання на токсокароз. Захворіла дитина віком 4 роки, яка відвідує дошкільний навчальний заклад міста.

Токсокароз – паразитарне захворювання, що спричиняється зараженням нематодами Toxocara canis і, значно рідше Toxocara cati, які паразитують відповідно у собак і котів. Хвороба у людей супроводжується ураженням різних життєво важливих органів і тканин (легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо ).

Токсокароз у дитини

Токсокароз у людини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Епідемічний процес при токсокарозі повністю залежить від епізоотичного процесу серед собак, котів. Джерелом інвазії в синантропному вогнищі для людей є ці тварини, які забруднюють грунт яйцями токсокар, що виділяються з фекаліями. Заражені люди не можуть бути джерелом інвазії. Оскільки в організмі людини з личинок не утворюються дорослі особини паразита і не виділяються яйця.

Профілактика токсокарозу є складною комплексною медико-ветеринарною проблемою. У цій роботі можна виділити наступні напрями:

1. Заходи, які скеровані на джерело інвазії. Одним з основних в цьому відношенні заходів є обстеження собак і їх своєчасна дегельмінтизація. Важливим моментом, який стосується джерела інвазії є обмеження чисельності безпритульних собак, обладнання спеціальних майданчиків для вигулу собак і утримання їх в хорошому гігієнічному стані.

2. Вплив на інші чинники передачі. Це звичайні гігієнічні заходи, що мало відрізняються від таких при інших інфекціях та інвазіях зоонозної природи: миття рук після контакту з грунтом або тваринами; ретельна обробка зелені, овочів та інших харчових продуктів, які можуть містити частинки грунту; захист ігрових дитячих майданчиків, парків, скверів від відвідування їх тваринами; використання природних чинників санації грунту (відкриті сонячні промені). Відзначено значне зниження числа серо-позитивних на токсокароз у дітей в одній з європейських шкіл після відмови від використання пісочниць для ігор дітей.

3. Вплив на поведінку людини. Абсолютна більшість жителів не мають адекватної інформації не тільки про токсокароз, але і про ризик зоонозних інвазій взагалі. У таких умовах важко сподіватися на усвідомлену гігієнічну поведінку людей, яка сприятиме профілактиці зараження, тому найважливішим завданням є санітарна освіта населення.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне