Відкриття унікальної для держави ТЕС проігнорувало керівництво країни

Фото: adm-km.gov.ua

Вчора, 3 липня у Кам’янці-Подільському офіційно відкрили єдину в України ТЕС, що працюватиме на твердому паливі та газі.

фото: newskm.net

Це новітня ТЕС є першою в Україні, третьою в Європі та п’ятою в світі, що використовуватиме сучасний метод виробництва тепла та електричної енергії. Загальна потужність станції – 45 МВт.

Працюватиме станція на відходах сільського та лісового господарства –  солома, кукурудза та щепа.

фото: newskm.net

ТЕС оснащено унікальною турбіною з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна) потужністю 1,8 МВт. Особливістю цієї технології є те, що замість води у системі використовуються спеціальні органічні рідини, що мають нижчу температуру випаровування, ніж вода, а тому дають можливість джерела тепла з більш низькою температурою. Таким чином турбіна з модулем ОRС дозволяє зменшити енергозатрати на виробництво електроенергії. Фахівці французької компанії “Enertime”, що є її розробником, забезпечили постійний супровід монтажу та запуску турбіни.

фото: newskm.net

За даними КП «Міськтепловоденергія», після впровадження ТЕС на біомасі місто очікує зменшення споживання газу на 15,5 млн мна суму близько 115 млн гривень на рік.

Передбачається, що завдяки роботі нової станції тепло та гарячу воду отримають понад 22 тис. споживачів Кам’янця-Подільського. Окрім житлового фонду, станція буде обігрівати дитячі садки, школи та лікарні.

Будівництво розпочали два роки тому за підтримки Світового банку, який надав кредит на цей проект під мінімальний відсоток. Повністю окупитись проект має за 9 років. Це з урахуванням зеленого тарифу.

“Ми точно нікого не заморозим!  І за такими станціями майбутнє. Якщо понизити тарифи нам не вдасться, то втримати їх на цьому рівні, ми будемо намагатись”, – заявим під час свого виступу на відкритті  генеральний директор КП “Міськтепловодергія” Валерій Гордійчук.

Вищу владу представляв голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук.

“Всі ми пам’ятаємо, як наш північний сусід у 2014 році обмежив постачання газу. Тоді перед нами постало завдання, по-перше, зменшити споживання природного газу, а по-друге, замістити ці обсяги альтернативними джерелами енергії. – нагадав голова Держенергоефективності. – Вважаю, що Уряд справився з цією задачею, адже починаючи з 2014 року завдяки прийнятій нормативній базі, що стимулює будівництво і розвиток таких альтернативних джерел енергії, вже побудовано об’єкти загальною потужністю 2000МВт.”

Як повідомляє місцеве видання Vdalo.info, були очікування, що на відкриття прибуде Прем’єр-міністр України або і сам Президент, принаймні, такі чутки ширилися Кам’янцем. Але під час відкриття високих гостей не було.

Через відсутність Гаранта чи прем’єр-міністра на своїй сторінці обурився екс-губернатор Хмельниччини, а нині позаштатний радник Президента України Олександр Корнійчук.

https://www.facebook.com/korniichuk.o/posts/2213953692168523

“Сьогодні у Кам’янці-Подільському відкрили єдину в Україні біо-теплоелектростанцію потужністю 45 МВт. Ця станція дозволить скоротити споживання природного газу і працюватиме на відходах з кукурудзи, соняшника та деревній щепі. Це проект національного масштабу, який заслуговує уваги та підтримки всіх щаблів влади. Але, на жаль, керівництво країни не проявило сьогодні цю увагу на належному рівні”.

Також Олександр Корнійчук висловив підтримку і генеральному директору КП “Міськтепловодергія” Валерію Гордійчуку:

“Валерію Григоровичу, так тримати! Попри всі негативні моменти, що Вам довелось пережити, Ви впорались і Вам вдалось! Ви не словами, а реальними справами наближаєте енергонезалежність нашої Хмельниччини і України загалом!”

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне