За чи проти: які політики підтримують, а за які ніколи не голосують хмельницькі нардепи

За чи проти: які політики підтримують, а за які ніколи не голосують хмельницькі нардепи
Фото: zhar.org.ua/

Підтримка курсу президента й уряду та загалом високий показник фракційної дисципліни характерні для нардепів – представників фракції пропрезидентської партії «Слуга народу». Водночас члени депутатської групи «Партія «За майбутнє» ніколи не голосують за політику декомунізації та чи не в половині голосувань демонструють позицію, відмінну від позиції більшості зі своєї групи. 

Кожне голосування у Верховній Раді України має на меті впровадження певних позитивних змін у державі або ж відміну якихось неактуальних чи застарілих явищ, закріплених у законодавстві. Іноді, щоб створити умови для запровадження нововведень чи реформ, необхідно прийняти цілий комплекс законів і постанов, об’єднаних однією політикою. З огляду на те, як депутат голосує за сукупність проєктів таких законів і постанов, можна робити висновки – підтримує чи не підтримує він конкретну політику, а відтак – чи дотримується визначених у своїй виборчій програмі обіцянок.

Показовою є також схожість голосувань депутатів, особливо, коли депутат голосує дуже подібно до колег з інших фракцій чи груп та відмінно від більшості нардепів з його фракції.

То які політики підтримують народні депутати від Хмельницької області й наскільки дисципліновано дотримуються лінії своєї фракції чи групи під час голосувань? Проаналізувати голосування нардепів можна за допомогою сервісу «Вони голосують для тебе», що є проєктом Громадянської мережі ОПОРА.

Для початку нагадаємо, що у Верховній Раді України 9 скликання Хмельницьку область представляють семеро нардепів-мажоритарників: Микола Стефанчук, Сергій Лабазюк, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Віктор Бондар, Олександр Герега та Ігор Марчук. Свою приналежність до області також демонструють так звані списочники, тобто депутати, обрані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, – Сергій Мандзій, Денис Монастирський, Юрій Заславський та Володимир Ватрас.

Більшість обранців увійшли до фракції партії «Слуга народу», і лише троє депутатів (Віктор Бондар, Сергій Лабазюк, Олександр Герега) – до депутатської групи «Партія «За майбутнє».

Мажоритарники від області здебільшого підтримують курс президента та уряду

Микола Стефанчук (виборчий округ №187, фракція партії «Слуга народу») максимально голосує за курс Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля та за політичний курс Президента Володимира Зеленського, що є логічним для представника провладної фракції. З-поміж інших політик, які депутат найбільше підтримує, такі: декомунізація, захист тварин, земельна реформа, протидія коронавірусу, протидія російській агресії та підтримка заяв Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, мирне врегулювання в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, рекомендації МВФ, реформа житлово-комунального господарства, реформа освіти, посилення захисту професійної журналістської діяльності та прозорість власності на ЗМІ. Обранець також максимально голосує за поліцейську державу, тобто за законопроєкти, спрямовані на вибудовування в Україні поліцейської держави. Один із них, наприклад, наділяє Службу безпеки України значними правами в сфері доступу до персональних даних громадян або іншої інформації, навіть без санкції суду.

Натомість нардеп переважно не голосує за державне фінансування партій та максимально не підтримує встановлення квот для української мови на радіо та телебаченні, оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією) та продовження мораторію на продаж землі.

Майже аналогічно з Миколою Стефанчуком голосують його колеги по фракції – Денис Маслов, Роман Соха, Ігор Копитін, Мар’яна Безугла, Володимир Захарченко (99-97% збігів у голосуваннях). Загалом депутат доволі сумлінно дотримується фракційної дисципліни: інакше від більшості фракції він голосує лише в 4,2 % випадків.

Сергій Лабазюк (виборчий округ №188, депутатська група «Партія «За майбутнє») максимально підтримує політику мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей і звільнення Криму. Водночас парламентар переважно голосує за курс Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля та за ініціативи Президента Володимира Зеленського, за децентралізацію влади, за екологічну реформу, захист тварин, за заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, за медичну реформу, за протидію коронавірусу, протидію російській агресії, за якісне управління дорожнім фондом та за продовження мораторію на продаж землі. В контексті двох останніх політик доречно нагадати, що Сергія Лабазюка пов’язують із Хмельницьким шляхо-будівельним управлінням № 56, яке на Хмельниччині неодноразово було переможцем “дорожних” тендерів. Він також є почесним президентом агропромислового холдингу Група компаній VITAGRO.

Щодо політик, які нардеп ніколи не підтримує, то тут йдеться, зокрема, про декомунізацію, квоти для української мови на радіо та телебаченні, поліцейську державу, протидію дискримінації,  публічні закупівлі, реформи енергетичного сектору та житлово-комунального господарства, співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки, а також ініціативи щодо прозорості власності на ЗМІ. Принагідно зауважимо, що Сергій Лабазюк, ймовірно, має стосунок до одного із місцевих телеканалів. Наразі його громадська приймальня та телеканал розміщуються в одному приміщенні.

Цікаво, що інакше, ніж більшість колег із депутатської групи, обранець голосує аж у 49% випадків. Найбільш схожа (91-89% збігів) його позиція в голосуваннях з позиціями депутатів Тараса Батенка (депутатська група «Партія «За майбутнє»), Миколи Люшняка (депутатська група «Довіра»), Ігоря Молотка (депутатська група «Партія «За майбутнє»), Сергія Соболєва (фракція партії «ВО «Батьківщина»), Григорія Немирі (фракція партії «ВО «Батьківщина»).

Олена Копанчук (виборчий округ №189, фракція партії «Слуга народу») зазвичай максимально голосує за антимонопольну реформу, декомунізацію, захист тварин, заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, за земельну та медичну реформи, мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за національну безпеку і оборону, за посилення захисту професійної журналістської діяльності та прозорість власності на ЗМІ, за співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки, а також за поліцейську державу. Переважно підтримує законопорєкти щодо протидії коронавірусу.

Здебільшого депутатка не підтримує встановлення квот для української мови на радіо та телебаченні та оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією). Ніколи не голосує за зменшення податку на купівлю вживаних автомобілів.

Обраниця голосує всупереч більшості з фракції, до якої належить, у 7,1% випадків. Подібно із нардепкою голосують її колеги із фракції Сергій Гривко, Олександр Аліксійчук, Володимир Ватрас, Дмитро Нальотов, Олена Мошенець (96-95% збігів).

За чи проти: які політики підтримують, а за які ніколи не голосують хмельницькі нардепи

Олексій Жмеренецький (виборчий округ №190, фракція партії «Слуга народу») найбільше підтримує політики за курс Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля та за політичний курс Президента Володимира Зеленського, за декомунізацію, захист тварин, за заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, за мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за національну безпеку і оборону, посилення захисту професійної журналістської діяльності, прозорість власності на ЗМІ, за протидію коронавірусу.

Депутат переважно не голосує за державне фінансування партій та за продовження мораторію на продаж землі. Що ж стосується, політик, які парламентар по максимуму не підтримує, то це запровадження квоти для української мови на радіо та телебаченні та оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією).

Проти лінії фракції Олексій Жмеренецький голосує в 7% випадків, тож його можна вважати досить дисциплінованим представником фракції. На 99-98% голосування депутата збігаються з голосуваннями таких членів фракції партії «Слуга народу», як Денис Маслов, Сергій Мандзій, Мар’яна Безугла, Ігор Копитін, Оксана Гринчук.

З-поміж пріоритетних політик для Віктора Бондаря (виборчий округ №191, співголови депутатської групи «Партія «За майбутнє») – антимонопольна реформа та реформа внутрішнього водного транспорту. За них нардеп максимально голосує. Він також переважно підтримує курс Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля та політичний курс Президента Володимира Зеленського, екологічну реформу, законопроєкти щодо захисту тварин, заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, земельну, медичну та освітню реформи,  заходи із протидії коронавірусу, співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки, мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму. Віктор Бондар також переважно голосує за законопроєкти, що можуть створювати підґрунтя поліцейської держави в Україні.

Серед політик, які депутат ніколи не підтримує, – декомунізація, квоти для української мови на радіо та телебаченні, продовження мораторію на продаж землі, прозорість власності на ЗМІ, протидія дискримінації, реформа житлово-комунального господарства.

Попри те, що Віктор Бондар є співголовою депутатської групи «Партія «За майбутнє», його голосування свідчать, що позицію групи він не поділяє майже в половині голосувань. Проти групи депутат голосує в 43% випадків. Цікаво, що «друзями по голосуванню» (голосування збігаються на 93-91%) нардепа є  Тарас Батенко (депутатська група «Партія «За майбутнє»), позафракційна Олена Кондратюк, Олександр Ковальов (депутатська група «Довіра»), Анатолій Урбанський (депутатська група «Партія «За майбутнє»), Ірина Констанкевич (депутатська група «Партія «За майбутнє»).

 За чи проти: які політики підтримують, а за які ніколи не голосують хмельницькі нардепи

Олександр Герега (виборчий округ №192, депутатська група «Партія «За майбутнє») максимально голосує лише за антимонопольну реформу. Переважно – за приватизацію, реформування українського парламенту, співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки, якісне управління дорожнім фондом.

Ніколи не голосує Олександр Герега, зокрема, за декомунізацію, захист тварин, квоти для української мови на радіо та телебаченні, за медичну реформу, за мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за національну безпеку і оборону, за поліцейську державу, посилення захисту професійної журналістської діяльності, за прозорість власності на ЗМІ, протидію дискримінації, за публічні закупівлі. Нардеп, який має зв’язок з низкою аграрних підприємств, ніколи не голосує за продовження мораторію на продаж землі.

У парламентаря, як і в двох інших його колег по фракції, що представляють Хмельниччину в Верховній Раді України, високий показник голосувань проти групи – 56%. Цікаво, що його голосування найбільше збігаються із голосуваннями депутатів із фракції партії «Слуга народу» (схожість становить 76-75%) – Максима Гузенка, Андрія Стріхарського, Ігоря Кривошеєва, Михайло Крячка, Дмитра Чорного. Натомість відсоток збігів із голосуваннями Сергія Лабазюка та Віктора Бондаря суттєво нижчий і складає лише 61% і 66% відповідно.

Ігор Марчук (виборчий округ №193, фракція партії «Слуга народу») максимально голосує за курс Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля та за політичний курс Президента Володимира Зеленського, за мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за захист тварин, за заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, за земельну та медичну реформи, за національну безпеку й оборону, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за приватизацію, за прозорість власності на ЗМІ, за співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки. Він також послідовний у своїй підтримці політики протидії коронавірусу.

При цьому народний обранець максимально не підтримує квоти для української мови на радіо та телебаченні, оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією) та продовження мораторію на продаж землі.

Ніколи не голосує нардеп за політику декомунізації та створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.Показник голосувань проти фракції в Ігоря Марчука становить 9,3%, що загалом свідчить про його схвалення позицій фракції, до якої належить. Максимально схоже із депутатом голосують його колеги по фракції (98-97% збігів) Дмитро Кисилевський, Олександр Бакумов, Богдан Кицак, Олександр Пасічний, Юрій Камельчук.

Нардепи-списочники: на захисті тварин та проти квот для української мови на радіо й ТБ

Аналіз голосувань нардепа Володимира Ватраса (фракція партії «Слуга народу») засвідчує, що він максимально підтримує курс Кабінету Міністрів Дениса Шмигаля та політичний курс Президента Володимира Зеленського. Депутат, як правило, голосує за декомунізацію, захист тварин, за заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, за мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за медичну реформу, національну безпеку і оборону, за підвищення соціального статусу військовослужбовців та ветеранів АТО, посилення захисту професійної журналістської діяльності, за приватизацію, прозорість власності на ЗМІ, протидію російській агресії, за співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки. Послідовно підтримує проєкти законів щодо протидії коронавірусу.

Водночас Володимир Ватрас максимально не голосує за квоти для української мови на радіо та телебаченні й оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією).

Нардеп чітко дотримується фракційної дисципліни: у його доробку лише 3,2% голосувань врозріз із позицією більшості фракції. Тож закономірно, що його «друзі по голосуваннях» –  це колеги з фракції Олена Мошенець, Іван Калаур, Елла Рєпіна, Денис Маслов, Мар’яна Безугла (99% збігів).

Юрій Заславський (фракція партії «Слуга народу») щонайактивніше голосує за антимонопольну та медичну реформи, за мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за приватизацію, прозорість власності на ЗМІ. Депутат також серед тих, хто, як правило, підтримує законопроєкти щодо встановлення в Україні поліцейської держави. До того ж він послідовно голосує за заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, за протидію російській агресії та за протидію коронавірусу.

Парламентар максимально не голосує за запровадження квот для української мови на радіо та телебаченні та ніколи не голосує за проєкти законів, що покликані впроваджувати декомунізацію, оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією) та протидіяти дискримінації.

Проти лінії фракції Юрій Заславський голосував у майже чверті з усіх голосувань, у нього цей показник становить 23%. Найчастіше (95-94%) голосування депутата збігаються з голосуваннями інших представників фракції «Слуга народу»: Дениса Маслова, Максима Перебийноса, Анастасії Радіної, Михайла Лаби, а також із позицією Миколи Кучера з депутатської групи «Довіра».

Сергій Мандзій (фракція партії «Слуга народу») максимально віддає свій голос за політичний курс Президента Володимира Зеленського, за декомунізацію, мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, екологічну реформу, на захист тварин, за земельну реформу, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за протидію коронавірусу, за протидію російській агресії, а також за поліцейську державу. Послідовно підтримує заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор.

Обранець максимально не голосує за квоти для української мови на радіо та телебаченні, за обов’язкове використання касових апаратів для малого бізнесу та за продовження мораторію на продаж землі. Сергій Мандзій ніколи не підтримує законопроєкти, що передбачають співпрацю України зі Сполученими Штатами Америки.

При цьому нардеп досить дисциплінований: проти лінії фракції він голосує лише в 4,3% випадків. Його голосування найчастіше подібні до голосувань нардепів із фракції партії «Слуга народу» Неллі Яковлєвої, Ігоря Копитіна, Ореста Саламахи, Оксани Гринчук, Ростислава Тістика (99% збігів).

Перелік голосувань Дениса Монастирського (фракція партії «Слуга народу») показує, що він максимально голосує за декомунізацію, захист тварин, заяви Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор, мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму, за протидію російській агресії, за земельну та медичну реформи, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за приватизацію, прозорість власності на ЗМІ. Обранець послідовно голосує за проєкти законів щодо протидії коронавірусу.

Нардеп переважно не підтримує державного фінансування партій та максимально не голосує за встановлення квот для української мови на радіо та телебаченні, оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (авто з іноземною реєстрацією) й продовження мораторію на продаж землі.

Його показник голосувань урозріз із більшістю фракції, до якої він належить, становить 14%. Найбільш схоже депутат голосує із першим заступником Голови Верховної Ради України Русланом Стефанчуком та колегами з фракції Богданом Кицаком, Мар’яною Безуглою, Володимиром Тимофійчуком, Олександром Пасічним (98-97% збігів).

То що ж маємо?

Як свідчить аналіз голосувань народних депутатів від Хмельниччини, серед мажоритарників вищий рівень підтримки курсу Президента та теперішнього Кабміну. Максимально за відповідні політики голосували п’ятеро з семи депутатів, обраних у мажоритарних виборчих округах.

Практично одностайні нардепи, й мажоритарники, й списочники, щодо необхідності мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та звільнення Криму. Лише Олександр Герега ніколи не голосує за запровадження цієї політики. Утім, таку позицію нардепа можна пояснити низьким показником відвідуваності пленарних засідань Ради – 53%, а це більше як половина засідань. Він був відсутній на двох із трьох голосувань, що мають на меті впровадження цієї політики. Така ж ситуація і з підтримкою заяв Верховної Ради України, в яких Росія згадується як агресор.

Не впливає приналежність до фракцій та груп і на позицію нардепів щодо політики протидії коронавірусу. Відповідні законопоєкти максимально або ж послідовно підтримують 10 із 11 нардепів, що позиціонують себе представниками області. Нижчий рівень підтримки демонструє лише Олександр Герега. Одностайно нардепи від регіону не підтримують встановлення квот для української мови на радіо та телебаченні.

Щодо впровадження політики декомунізації, то позиції нардепів поділилися: максимально за неї голосують представники пропрезидентської фракції Микола Стефанчук, Олексій Жмеренецький, Володимир Ватрас, Сергій Мандзій, Денис Монастирський та Олена Копанчук. Ніколи не підтримують відповідні рішення Сергій Лабазюк, Віктор Бондар та Олександр Герега з депутатської групи «Партія «За майбутнє», а також Ігор Марчук і Юрій Заславський.

Неоднорідним є також ставлення нардепів до впровадження в Україні ознак поліцейської держави. Максимально підтримують такі проєкти законів Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Віктор Бондар, Юрій Заславський та Сергій Мандзій.

Цікавою є позиція нардепів щодо голосувань за профільні законопроєкти. Наприклад, Сергій Лабазюк та Олександр Герега, які вважаються дотичними до певних медіа, ніколи не голосують за впровадження політики прозорості власності на ЗМІ.

Що стосується голосувань урозріз із позицією більшості від фракцій і груп, то значно дисциплінованішими є депутати від фракції партії «Слуга народу», натомість представники групи «Партія «За майбутнє» чи не в половині випадків голосують всупереч більшості від групи. Особливо дивують голосування співголови групи, мажоритарника від 191 виборчого округу Віктора Бондаря, який голосує інакше, ніж більшість колег, в 43% випадків. Щодо «слуг», то найбільш подібно до більшості фракції голосує Володимир Ватрас, у якого 3,2% голосувань проти фракції, найменш – Юрій Заславський, показник якого становить 23% голосувань всупереч лінії фракції.

Оксана Банкова

Матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне