У Деражнянському районі воду з криниць пити не можна

Фото: moryntci.com.ua

Деражнянське районне лабораторне відділення ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»постійно проводить моніторинг за вмістом нітратів у воді з колодязів,водогонів та каптажів, яка використовується для споживання дітьми ,віком до 3-х років. Даний моніторинг покликаний попередити виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей та загострення ряду соматичних захворювань шлунково-кишкового тракту.
За 6 місяців 2018року, Деражнянським районним лабораторним відділенням досліджено 188 зразків води на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні показники, відібраної із громадських та індивідуальних колодязів. Не відповідають вимогам ДСаНПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»- 88 зразків по підвищеному вмісту нітратів, що становить 46,8 %; в 97 зразках – перевищують загальні колі – форми (51,6 %).
В жодному з 14 населених пунктів,де обстежувались криниці немає такого, де б вода з усіх децентралізованих джерел повністю відповідала санітарним вимогам . Про результати лабораторних досліджень постійно інформуються голови сіл і громад , сімейні лікарі. Якщо проаналізувати якість води по вмісту нітратів впродовж останніх років, то спостерігається збільшення кількості криниць, де вміст нітратів «зашкалює», а саме , в 2016році з усіх досліджених зразків у 24,9% виявлено перевищення, в 2017 році-у 34%, в 2018 році-у 46,8%. Пора бити на сполох усім, адже за цими цифрами-людське здоров’я і життя!
Про це наголошувала у своєму виступі на колегії Деражнянської РДА 3.05.2018року Ткачук Н.Є- завідувач Деражнянського РЛВ. Ця проблематика висвітлювалась в газеті «Вісник Деражнянщини» № 18 від 3.05.2018, 4.05 2018року по місцевому телебаченні «ТV-43». Про це говорилось в статті «Вода-джерело здоров’я» , яка розміщена на сайтах Деражнянської РДА, Летичівської ОТГ, Деражнянської міської ради.Цій темі було присвячене навчаня фельдшерів Центру первинної медико-санітарної допомоги Меджибізької об’єднаної територіальної громади -7.06.2018року.

Матеріал підготовано з аінформацією державної установи “Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне