Управління Держпраці перевіряли атракціони у парках відпочинку області

Фото: km.dsp.gov.ua

Як повідомляють у прес-службі Управління Держпраці в Хмельницькій області, з метою запобігання нещасним випадкам під час користування атракціонами у Хмельницькій області фахівцями Управління Держпраці перевірено суб`єкти господарської діяльності та фізичних осіб, які є власниками атракціонної техніки, до безпечної експлуатації конструкцій.

Перевірками були охоплені атракціони, які знаходяться у парках культури і відпочинку м. Шепетівки та  Кам’янця-Подільського,  парку ім. Чекмана м. Хмельницького.
У ході перевірок були виявлені характерні порушення вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки. Зокрема: не подано до Управління Держпраці суб`єктом господарювання декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці; не проведено опосвідчення стану безпеки електроустановок; суб’єктом господарювання не заповнений графік проведення технічного опосвідчення та експертного обстеження парку атракціонної техніки; операторами перед початком роботи не здійснюється пробний цикл роботи атракціонів в режимі експлуатації без відвідувачів;  не підготовлено інструкції, що докладно описують процедуру безпечної та швидкої евакуації відвідувачів у разі застрягання транспортного засобу поза зоною посадки (висадження);  не розроблена інструкція про порядок дій обслуговуючого персоналу у разі виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій; не представлені програми стажування (дублювання) та допуск працівників до самостійної роботи тощо.
Фахівці Управління Держпраці зазначають, що головна вимога до механізмів – це їх справний технічний стан. Щодня перед початком роботи оператор повинен провести апробацію роботи атракціону: оглянути, переконатися, що він відповідає вимогам, і тільки після того допускати до користування цим атракціоном відвідувачів. Для того щоб запустити в експлуатацію атракціон відповідальна особа, яка призначена власником, має провести комплекс робіт з технічного обслуговування. Суб’єкт господарювання повинен укомплектувати технічну службу кваліфікованими працівниками, які пройшли навчання з питань охорони праці. Крім того, ретельне дослідження техніки, а саме перевірку зварювальних швів, металографію тощо, власники атракціонів повинні замовляти самостійно.
За безпечну експлуатацію атракціону відповідає власник, який у доступному для відвідувачів місці має розмістити відповідні інструкції.
Відвідувачам рекомендується у першу чергу звертати увагу на зовнішній вигляд атракціонів. Це і пофарбування, і наявність огорожі, правил безпечного користування атракціонами. По-друге, слід ознайомитися з актом про відповідність атракціону вимогам безпечної експлуатації і тільки після цього користуватися ним. Біля кожного атракціону є оператор, у якого повинна бути копія документу.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне