У Хмельницькому продовжують здавати небезпечні відходи підприємству без ліцензії

У Хмельницькому продовжують здавати небезпечні відходи підприємству без ліцензії
Фото: Хмельницька міська рада

Наприкінці листопада «Новини. Хмельницький» опублікував дослідження хмельничанина  Grisha Neizhmaslo про “Екобус“. Однак, зараз ми маємо продовження цієї історії.

“Екобус”: як все починалось?

Влітку 2018 року Хмельницька міська рада розпочала еко-проект по збору небезпечних відходів. Отримала ця програма назву “Екобус“. Коротко його суть полягає у тому, що кожних вихідних містом курсує спеціальна автівка, куди жителі можуть приносити свої небезпечні відходи. Відомо, що “Екобус” функціонує під керівництвом ХКП “Спецкомунтранс” і усі зібрані відходи, згідно інформації на сайті Хмельницької Міської Ради, далі переробляє інше підприємство, цитую:

“Усі небезпечні відходи, зібрані на екобус, комунальне підприємство «Спецкомунтранс» передаватиме ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрекопромпроект», з яким є договір. Підприємство має діючу Ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів України.”

Важливо, що з 13.07.2018 «Укрекопромпроект» позбавлений ліцензії на збір та утилізацію із небезпечними відходами.

nakaz_258

Хмельницька міська програма по збору та утилізації небезпечних відходів розпочалась 15.06.2018 року.

Скріншот копії договору між ХКП “Спецкомунтранс” і ТОВ НВП “Укрпромпроект”

Збір небезпечних відходів попри все

Аналювання ліцензії для ТОВ НВП «Укрпромпроект» жодним чином не вплинуло на роботу «Екобусу». До кінця 2018 року у місті продовжували збирати небезпечні відходи і передавати їх підприємству. Так, у відповідності до наданих Управлінням ЖКГ копій актів  надання послуг від 20 червня і до 27 грудня 2018 року ХПК «Спецкомунтранс» оплатив збирання, зберігання та утилізацію небезпечних відходів на 169 987 грн 60 коп. Всього за цей період передали 433 ртутних термометри, 1540 кг батарейок, 2164 енергозберігаючих ламп.

Уявне судове рішення?

6 січня видання «YE.UA» опублікувало матеріал, де зазначили, що ТОВ НВП «Укрпромпроект» буде збирати небезпечні відходи у хмельничан і у 2019 році. Автор Наталя Гарматюк наводить коментар представників ХКП «Спецкомунтранс».

Як повідомляють у КП «Спецкомунтрансі», ТОВ НВП «Укрекопромпроект» оскаржило це рішення в судовому порядку і виграло.  «Підприємство, яке збирає небезпечні відходи у хмельничан, продовжує це робити. На момент судових розборів ліцензія не анульовується, тому підприємство продовжувало і приймало від нас небезпечні відходи. Зараз воно працює у звичному режимі», – зазначили у КП «Спецкомунтранс».

От тільки це єдина згадка про судове рішення, яке відновило ліцензію на провадження господарської діяльності з небезпечними відходами.

8 січня через електронну форму для запитів на доступ до публічної інформації на сайті Хмельницької міської ради ми надіслали запит, аби отримати копію цього рішення. Одночасно запит на доступ до публічної інформації надіслали і до Міністерства екології та природних ресурсів.  І як виявилось орган, який надає ліцензії, не володіє інформацією щодо того, що ТОВ НВП «Укрекопромпроект» має право здійснювати таку діяльність.

Скріншот відповіді Міністерства екології та природних ресурсів

Мовчання хмельницьких чиновників

Тим часом з міська влада з відповіддю не поспішала. 11 лютого ми надіслали повторний запит. Просили в Управління  копію судового рішення, яке підтверджує чинність ліцензії ТОВ НВП «Укрпромпроект» на збір та утилізацію небезпечних відходів, інформацію, де саме розміщуються бази зберігання небезпечних відходів ТОВ НВП «Укрпромпроект» та перелік адрес, куди саме звозять небезпечні відходи зібрані “Екобус”.

26 лютого відповідь таки надійшла. Але серед 43 аркушів не виявилось копії судового рішення, яке підтверджує чинність ліцензії ТОВ НВП «Укрпромпроект». Рішення не знайшли у Єдиному реєстрі судових рішень.

Ігри на трьох

Однак, там виявився досить цікавий документ – розпорядження Регуляторної служби України «Про усунення порушень законодавства у сфері ліцензування».

Копія розпорядження Регуляторної служби України

Служба виявила, що в матеріалах перевірки відсутня письмова вимога про надання відповідних документів. І на підставі цього визнала Наказ Мінприроди про аналювання ліцензії безпідставним. Рішення датоване 6 грудня 2018 року. І за 10 днів Міністерство мало усунути неточності. Проте, станом на 10 березня 2019 року ліцензія ТОВ НВП «Укрпромпроект» анульована.

Скріншот з реєстру ліцензій на господарську діяльність з поводження небезпечними відходами

Тож ХКП «Спецкомунтранс» продовжує співпрацювати із підприємством, яке не має ліцензії на збір, зберігання та утилізацію небезпечних відходів. Більше того, оплачує ці послуги. Нагадаємо, що за 2018 рік комунальники перерахували ТОВ  НВП «Укрпромпроект» 169 987 грн 60 коп. Звісно, це порівняно невеликі кошти. Однак, найбільше вражає у цій ситуації те, що міська влада вводить в оману жителів міста, імітуючи турботу про довкілля.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне