Від контактів до контрактів або як, зробивши на дещицю, розказати на мільйон

Фото: Хмельницька ОДА

Від контактів до контрактів – саме під таким лейтмотивом минулого тижня пройшов у Хмельницькому дводенний міжнародний економічний форум, про який так багато писала і розповідала обласна державна адміністрація і її голова Вадим Лозовий особисто. Останнім часом (можливо це пов’язано з прийдешніми президентськими перегонами) масових заходів з усілякими виставками від міст, районів та об’єднаних територіальних громад в Хмельницькому відбувається дуже багато. Керівники територій не на камеру та мікрофон відверто обурюються їх організацією, бо власне коштів на транспортування експозицій немає, а просити місцевий бізнес підсобити у цьому – це чистої води корупційні дії. Та й користі від цих виставок, як і від міжнародного форуму, на організацію якого витрачено 100 тисяч гривень коштів обласного бюджету і ще більше залучених,  практично немає. Численні інтерв’ю до та під час форуму очільника області Вадима Лозового про грандіозне значення форуму для розвитку Хмельниччини завершилося фактично великим пшиком, а точніше підписанням аж трьох Меморандумів.

Скріншот із сайту Хмельницької ОДА

Давайте коротко проаналізуємо їх. Меморандуми область підписала з національними мережами “Таврія-Б”, “Епіцентр К” та ” Новою Поштою”. Фактично жодна з цих компаній не створює додаткової вартості у вигляді товарної маси. Перші дві заробляють кошти на торгівлі, друга ж – надаючи послуги. Звичайно, не будемо применшувати роль цих компаній в економічному розвитку регіону, але спробуємо проаналізувати роль обласного очільника і зорганізованого ним Форуму у цьому.

Національна мережа “Таврія-Б” розпочала свою роботу ще задовго до появи на подільському небосхилі зірки Лозового та й продовжить свою успішну економічну траєкторію після її заходу.

Меморандум з  “Епіцентр К”, у якому топ-менеджером до головування в Хмельницькій ОДА працював Вадим Лозовий, виглядає принаймні смішно. Але хочеться нагадати читачам про те, що ця компанія продовжує свій успішний бізнес в окупованому Криму. Крім того, Вадим Лозовий ще й зараз, як подейкують, користується послугами цієї товки: авто з водієм, охоронці, які працюють з губернатором потижнево, належать Епіцентру і отримують заробітну плату саме там. Можливо, підписаний Меморандум легалізує ці з з корупційним присмаком, на наш погляд,  схеми.

Меморандум з “Новою поштою” також заслуговує особливої уваги, бо він у стилі Лозового видавати чужі досягнення за свої власні, як то було зі стома кілометрами побудованих доріг за перших сто днів губернаторства. Чогось за наступні сто днів не було звіту про наступні сто чи бодай десять кілометрів доріг. Але повернемося до контракту з “Новою поштою”.  Більше року тому такий Меморандум з цією організацію був підписаний міським головою Олександром Симчишиним. На закладенні фундаменту нового логістичного центру, будівництво якого добігає до завершення, крім міського голови був присутній  голова обласної ради Михайло Загородний.

Фото: Хмельницька міська рада

Міському голові потрібно бути максимально обачним, бо й ідея передачі хмельницького залізничного вокзалу у концесію, для покращення його роботи, скоро стане здобутком  Хмельницьої ОДА та її очільника особисто.

У післясмак міжнародного форуму Хмельниччина з аграрного краю з величезними туристичним потенціалом має перетворитися у найбільший в Україні логістичний регіон – регіон, який поряд небагатьма іншими в Україні немає зовнішніх державних кордонів. Але, як то кажуть, дай то Боже.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне