25 людей за день на три пральні машини: що спричинило ажіотаж у Хмельницькій громадській пральні

Фото: https://suspilne.media/

До двадцяти п’яти відвідувачів на день користуються послугами громадської пральні у Хмельницькому. Вона працює тричі на тиждень у приміщенні хмельницької лазні №1.

Про це Суспільному розповів директор комунального підприємства «Чайка» Віталій Присяжнюк.

Жителька Донеччини Неля Панченко вдруге користується послугами громадської пральні у Хмельницькому. Каже, дізналась про неї від своїх сусідів по готелю – таких самих переселенців, як і вона.

«В минулу п’ятницю була перший раз у цій пральні. Я дуже задоволена. Багато людей, з нашого поверху, вже знають про пральню. Звертаються. Для нас переселенців це прекрасний варіант: по-перше, немає товкучки, по-друге, люди на визначений час приходять», – розповіла Неля.

Координує роботу пральні завідувачка хмельницької лазні №1 Алла Швець. Вона здійснює попередній запис. Каже, зараз він – на тиждень наперед, бо нині пральня працює тричі на тиждень: у п’ятницю, суботу та неділю.

«Вони телефонують на мій номер: 096-98-87-714. І записуються. Я їх коректую, запитую, скільки їх має бути: чи одна пральня, чи дві. На яку годину? Яка є вільна година? Щоб не було черг і не було багато народу», – говорить Алла Швець.

За її словами, для переселенців послуги пральні – безплатні, для хмельничан – 75 гривень за прання, стільки ж – за сушку.

«Допомагаю їм закидати, виключати, дивитися за цим всім. Бо різні люди. Інколи потрібно допомогти. Працюємо зараз три дні. Ми плануємо ще один день відчинити, бо дуже багато людей. З 12:00 до 20:00 ми працюємо. Але, якщо є багато людей, то вже працюю я з 8:00», – каже Алла.

Громадська пральня у Хмельницькому працює з 2 вересня, каже директор комунального підприємства «Чайка» Віталій Присяжнюк. З два тижні роботи її послугами скористались понад 150 відвідувачів. Приблизно, кожен шостий – хмельничанин.

«В середньому, за три робочі дні, до нас приходить близько 65 переселенців. Також має попит серед хмельничан – близько десяти осіб за три робочі дні приходить. В основному, вони користуються послугами саме пральні. Ми проводимо аналіз, як дізналися про пральню, найчастіше це – сарафанне радіо», – говорить Віталій Присяжнюк.

За його словами, облаштували пральню за кошти міжнародної організації з питань міграції ООН: 150 тисяч витратили на ремонтні роботи, 100 тисяч коштувала техніка: три пральні й три сушильні машини.

«Ми будемо просити, якщо в них буде можливість, доставити ще пральні та сушильні машини. Ми бачимо, що є наплив, є попит і серед хмельничан, і серед переселенців. У нас зроблений ремонт для восьми пральних машин, а є три. І для семи сушильних машин. Тобто ще п’ять пральних машин ми можемо розмістити й це закриє питання», – каже Присяжнюк.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне