42-річна хмельничанка, намагаючись купити медичні маски через Інтернет, стала жертвою шахраїв

Фото:

Потерпіла знайшла в інтернет-мережі оголошення про продаж медичних масок і перерахувала за них 4 тисячі гривень. Але товар їй так і не надійшов, а зв’язок із продавцем перервався.

До Зарічанського відділення поліції звернулася 42-річна жителька обласного центру із повідомленням про те, що вона стала жертвою шахраїв. На одному із інтернет-сайтів потерпіла побачила оголошення про продаж медичних масок. Замовила товару на 4 тисячі гривень, перерахувала кошти, але маски так і не надійшли. Зв’язок з продавцем перервався. По даному факту працівники поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України і наразі встановлюють усі обставини події.

Поліція Хмельниччини звертається до громадян з проханням бути особливо обережними у цей непростий для всіх нас період.

Шахраї щодня вигадують нові схеми вчинення правопорушень, орієнтуючись на ситуацію та попит, який існує у суспільстві. У період карантину все більше громадян купують необхідні речі, в тому числі і захисні та антисептичні засоби, не виходячи з дому за допомогою мережі інтернет. І це, на жаль, відкриває нові можливості для зловмисників. 

Як показує наведений вище приклад, шахраї швидко реагують на суспільні запити, тож здійснюючи будь-які купівельні та розрахункові операції онлайн притримуйтесь наступних заходів безпеки: 
•    за жодних обставин, ким би не представлявся по телефону ваш співрозмовник, не надавайте йому персональні дані (номер паспорта, дата його видачі, дата народження), пін-код до банківської картки тощо;
•    у разі купівлі через інтернет ніколи не здійснюйте повну передоплату товару! Усі серйозні онлайн-магазини, яким можна довіряти, завжди готові надіслати товар з післяплатою. Так, до речі, ви можете і перевірити якість придбаного товару, перш ніж сплатити за нього кошти;
•    якщо ви самі щось продаєте через інтернет, в жодному разі у оголошенні про продаж не зазначайте ваш фінансовий номер телефону, тобто той мобільний номер, який прив’язаний до банківської картки. Ідеальний варіант — заведіть окрему картку і окремий номер для здійснення розрахункових операцій.  

Сектор комунікації поліції Хмельницької області 

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне