Антимонопольний комітет наказав комунальним підприємствам не порушувати законодавство

_Hmelnicki_antimonopolniki_oshtrafuvali_dvi_lvivski_firmi_1_2018_07_19_09_33_15
Фото: ye.ua

 Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало МКП “Хмельницьктеплокомуненерго”, КП “Південно-Західні тепломережі” та КП “Міськтепловоденергія” припинити дії з ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Відділення встановило, що укладені комунальними підприємствами із споживачами договори на надання послуг з теплопостачання не відповідають вимогам чинного законодавства.

У договорах, укладених МКП “Хмельницьктеплокомуненерго”, відсутні окремі права споживачів, окремі зобов’язання виконавця. А також умови розв’язання спорів.

Наприклад, право споживачів на перiодичну повiрку, обслуговування та ремонт квартирних засобiв облiку, у тому числi демонтаж, транспортування та монтаж.

КП “Південно-Західні тепломережі”, користуючись монопольним (домінуючим) становищем, встановило додаткові штрафні санкції у разі несвоєчасного внесення плати за послуги теплопостачання, а  саме пеню, інфляційні та 3% річних. Це може призвести до додаткових витрат споживачів на отримання послуги.

КП “Міськтепловоденергія” передбачило додаткову оплату за перевищення розрахункової потужності приладів опалення (радіаторів). У договорах також відсутнє зобов’язання, яке передбачає, що після отримання показань квартирних засобів обліку, якщо вони відрізняються від розрахованих за показаннями будинкового лічильника, виконавець здійснює коригування плати за надану послугу в наступному розрахунковому періоді шляхом зменшення або збільшення обсягів спожитої споживачем послуги. А це відображається окремо у виставленому рахунку (платіжному документі) наступного періоду.

Порушення нормативних положень щодо укладення договорів такого виду дає можливість комунальним підприємствам порушувати права споживачів та не нести відповідальності за надання послуг неналежної якості та кількості і не здійснювати відповідні перерахунки.

Відділення рекомендувало МКП “Хмельницьктеплокомуненерго”, КП “Південно-Західні тепломережі” та КП “Міськтепловоденергія” укладати із споживачами договори про надання послуг з теплопостачання у відповідності до Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення. А також проінформувати споживачів про можливість переукладення та/або внесення змін до вже укладених договорів. Про виконання рекомендацій комунальні підприємства мають проінформувати у місячний термін.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне