Безоплатна правова допомога: як діяти, якщо квартиру затопили сусіди

Фото: nagorniak.com.ua

Як домогтися відшкодування збитків внаслідок залиття квартири.

Чи не кожен мешканець багатоквартирного будинку ризикує стати жертвою затоплення квартири. У цій ситуації не слід покладатися на добропорядність винуватців ситуації. Які одразу ж попросять вибачення і компенсують збитки.

Натомість радимо вчасно та належним чином зафіксувати завдану шкоду. Відтак діяти за алгоритмом.

Крок 1. Фіксація факту залиття.
У разі відмови винуватця добровільно відшкодовувати завдану шкоду, домагатися справедливості доведеться в суді. Тож для початку необхідно зафіксувати факт залиття квартири.

Акт складає комісія, до якої входять представники житлово-експлуатаційної організації.

В акті необхідно зазначати: дату складання, прізвища, ініціали та займані посади членів комісії. Прізвище, ім’я, по батькові власника квартири, що зазнала шкоди. Також адресу квартири, поверх, форму власності; прізвище, ім’я, побатькові власника  квартири, з вини якого сталося залиття. Також його адресу, поверх, на якому розташована квартира. Ще форму власності; характер залиття та його причини; завдану матеріальну шкоду. І висновок комісії
щодо встановлення вини особи. Радимо також сфотографувати усі пошкодження майна.

Крок 2. Встановлення розміру матеріальної шкоди.
Якщо акт про залиття складено належним чином, то розмір матеріальної шкоди може засвідчити кошторис. Який складений будівельною організацією.Яка здійснила ремонтно-відновлювальні роботи у помешканні.

Відповідно, підставою для проведення експертного дослідження є письмова заява (лист) замовника. З обов’язковим зазначенням його
реквізитів, з переліком питань. А також об’єктів, що надаються.

У нашому випадку до основних завдань будівельно-технічної експертизи належать визначення вартості будівельних робіт. Які пов’язаних з усуненням наслідків залиття.

Зазначеною інструкцією встановлено також орієнтовний перелік питань, на які має відповісти будівельно-технічна експертиза. Зокрема: які пошкодження об’єкта виникли внаслідок залиття. Яка технічна причина пошкоджень та руйнувань об’єкта нерухомого майна. Також яка вартість ремонтно-будівельних робіт. Проведення яких необхідне для усунення пошкоджень унаслідок залиття. Який розмір завданої матеріальної шкоди об’єкту унаслідок його залиття.

Зазначимо, що висновок експертного дослідження спростувати в суді непросто. Витрати на проведення такого дослідження можна буде стягнути з відповідача у судовому порядку.

Крок 3. Відшкодування майнової шкоди.
Відповідно, шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.
Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини. За умови, що дії останньої були неправомірними. Між ними і шкодою є безпосередній причинний зв’язок та є вина зазначеної особи.

Крок 4. Відшкодування моральної шкоди.
Моральна шкода полягає у душевних стражданнях. Яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна.

Особа має право на відшкодування моральної шкоди. Компенсувати таку шкоду можна грішми, майном або в інший спосіб.
Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначає суд . Також глибини фізичних та душевних страждань. Ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди. Та з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

При визначенні розміру компенсації до уваги беруть вимоги розумності й справедливості. Моральна шкода відшкодовується одноразово та незалежно від майнової шкоди.

При наявності акта фіксації пошкодження майна в результаті затоплення квартири слід звертатися до винуватця.  З вимогою відшкодувати шкоду чи усунути наслідки. Виконавши ремонтні роботи.

Якщо ж винуватець залиття відмовляється добровільно відшкодувати шкоду необхідно звертатись з позовною заявою до суду.
До позовної заяви треба обов`язково додати документи. Що підтверджують право власності або володіння квартирою. Ще акт про затоплення квартири. Також квитанцію про сплату судового збору.

Консультацію підготовлено в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

Безкоштовні консультації з правових питань, роз’яснення законодавства. Також безоплатні послуги захисту та представництва в суді можна отримати в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Або бюро правової допомоги. Дізнатися адресу найближчого до Вас центру чи бюро можна за номером 0 800 213 103.

За матеріалами Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне