Державні службовці навчалися працювати з відкритими даними

Фото: www.adm-km.gov.ua

Потреби сучасного світу все більше і більше вимагають як від звичайних громадян, так і від державних службовців знань та умінь у сфері цифрової грамотності. Щодня кожен з нас створює певні дані, які пов’язані як із нашим повсякденням життям, так і з службовими обов’язками, що формують разом  масиви інформації. Водночас, навіть не замислюючись, ми активно користуємося даними, що кимось створені.

Не так давно світова спільнота зіткнулася з необхідністю упорядкування цих потоків інформації, аналізу їх масивів, визначення переліків наборів даних, які обов’язково мають відкривати їх розпорядники, зокрема і органи влади усіх  рівнів. Перші кроки задля вирішення цих питань були зроблені у 2015 році, коли на Всесвітньому саміті Партнерства “Відкритий Уряд” у Мехіко 17 урядів держав, штатів та міст підписали Хартію відкритих даних. Український уряд приєднався до Міжнародної хартії відкритих даних у вересні 2016 року. Принципи цього документу закладені у Положенні про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835)

www.adm-km.gov.ua

Саме ця постанова визначає як, у якому обсязі та у якому вигляді мають оприлюднювати свої набори даних обласна та районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування. Сьогодні на базі Хмельницького центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державних влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбувся семінар-тренінг для фахівців, які є відповідальними за реалізацію положень цього нормативного документу в райдержадміністраціях. Провели його начальник сектору доступу до публічної інформації апарату ОДА Марина Вінер та доцент кафедри публічного управління та адміністрування Хмельницького університету управління та права ім.Л.Юзькова Людмила Требик.

www.adm-km.gov.ua

Привітала учасників заходу керівник апарату облдержадміністрації Оксана Самолюк, яка наголосила на важливості роботи, що спрямована на зростання прозорості та відкритості роботи органів влади:

“Ми робимо дуже потрібну роботу, ми змінюємо нашу державу, удосконалюємо себе та демонструємо готовність влади ставати відкритою та доступною для людей.”

Під час тренінгу державні службовці мали можливість як послухати цікаву інформацію про відкриті дані, принципи Міжнародної хартії відкритих даних, сфери застосування відкритих даних, принципи їх формування та роботи з ними, так і здобули багато корисних практичних навичок роботи безпосередньо з Порталом відкритих даних data.gov.ua, зокрема особливостями формування переліку наборів даних, які мають оприлюднюватися органом влади, технічними аспектами їх підготовки для оприлюднення, вимогами до їх якості, а також ознайомилися з відповідними методичними рекомендаціями.

www.adm-km.gov.ua

Надалі отримані під час тренінгу знання допоможуть фахівцям у їх роботі та дозволять більш якісно готувати набори даних, які підлягають оприлюдненню, адже це є хоч і невеликим, але дуже важливим кроком, що в майбутньому допоможе реалізувати стратегічну ціль, яку нещодавно під час відкриття Open Data Forum 2019 озвучив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров  – вивести Україну у ТОП-3 країн за ступенем відкритості даних за три роки.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне