Десять днів без газу довелося бути мешканцям хмельницької “хрущівки”: у чому причина

Фото: Суспільне Хмельницький

Десять днів без газу були мешканці одного з під’їздів хмельницької багатоповерхівки. Газопостачання там перекрили газовики, яких викликали люди, зачувши запах газу. Витік пообіцяли усунути, але через небажання сусідів пускати газовиків, це тривало довше, ніж очікувалося, розповіла Суспільному мешканка будинку Зінаїда Зіневська.

Жінка розповіла, що витік газу прийшовся на її квартиру. Газовики, які приїхали на виклик, розшили стіну в неї на кухні та ліквідували його. Утім, під час перевірки виявилося, що газ витікає ще й в помешканні сусідів. Але ті газовиків до оселі не впустили, навіть на прохання поліції, каже Зінаїда Зіневська.

 

Зінаїда Зіневська скаржиться, що через сусідів, які не відкривають газівникам двері, вона та інші мешканці під’їзду вже десять днів без газу. Фото: Суспільне Хмельницький

 
Через недопуск до однієї з квартир, працівники газової служби не можуть подати газ всьому під’їзду, пояснює головний інженер Хмельницького відділення АТ “Хмельницькгаз” Юрій Коломієць. Адже, каже, для відновлення газопостачання потрібно пересвідчитись, що витоку газу немає в усіх квартирах.

“Аби жителі дев’ятнадцяти квартир не страждали через одного власника, ми можемо хіба що відключити в нього газ. Але це робиться за певних умов. Справа в тому, що усі мережі внутрішньобудинкового газопостачання не перебувають у нас на балансі. Їхній власник, згідно правил і кодексу газорозподільних систем — балансоутримувач будинку. Тож для того, аби відключити якусь квартиру від газу, до нас має звернутися письмово балансоутримувач будинку, вказати, що через певне порушення треба відключити якусь квартиру. Це має бути також узгоджено з власниками квартири поверхом вище, тому що нам тоді доведеться заводити газопровід уже через їхню оселю, виконати там певні монтажні роботи. Але, повторюю, лише на основі листа від власника або балансоутримувача, згоди сусідів ми можемо ці роботи зробити та відновити газопостачання квартир в під’їзді”, — каже Юрій Коломієць.

Працівники аварійної газової служби, які приїхали на виклик через відсутність газопостачання. Фото: Суспільне Хмельницький

 
 
Така ситуація, коли газовиків, які виїжджають на аварійні виклики, не пускають до квартир — непоодинока, говорить речниця АТ “Хмельницькгаз” Леся Андрейко.

“Часто мешканці багатоквартирних будинків в своїх оселях самотужки переробляють систему газопостачання, зашивають газові труби, не погоджуючи ці роботи та не маючи на них технічної документації. Виявивши такі порушення, наші працівники роблять припис і відключають газ в усьому під’їзді чи будинку до їх усунення. Зрозуміло, що для мешканців це зайві витрати, це втручання у їх “зону комфорту”. Але люди не розуміють деколи найголовнішого – це їхнє життя та здоров’я, адже будь-які несправності в газових мережах можуть обернутися трагедією. Тож у тому, аби з газом в будинку було все гаразд, мають, найперше, бути зацікавлені самі мешканці та балансоутримувач — управляюча компанія чи ОСББ. Останні мали б укласти договір на технічне обслуговування з газовиками, але у Хмельницькому такі договори мають 20% багатоповерхівок”, — каже Андрейко.

У ситуації з відключенням газу у під’їзді будинку, де мешкає Зінаїда Зіневська, усе вирішилося. Сусіди таки впустили газовиків до своєї оселі та дали їм можливість перевірити газові мережі та усунути витік газу. Людям, які десять днів не могли ані приготувати їжу, ані помитись теплою водою, постачання газу відновили.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне