Експорт цукру з Хмельниччини зріс майже вдесятеро

Фото: ілюстративне

Товарний експорт з Поділля у січні — липні становив 472,7 мільйона доларів, що на 24,1% більше, ніж за сім місяців минулого року. Імпорт знизився на 0,8% до 376,2 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 96,5 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,26 (у торішньому січні — липні – рівно одиницю).

Статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті під час російської агресії, на жаль, не оприлюднюються, тому можемо проаналізувати лише товарну структуру поставок бізнесом Хмельниччини.

Майже половину експорту Поділля становили продукти рослинного походження – 40,2% від загального обсягу: вивезено товарів на 190,4 мільйона, що на 20% більше, ніж у минулорічному відповідному періоді. Зростання відбувається на тлі минулорічного падіння приблизно на чверть.

Це стосується і зернових культур: якщо торік падіння становило 28,9%, цьогоріч маємо зростання на 4,5%. Всього зерна вивезено на 138,9 мільйона або 29,4% від загального експорту товарів краю.

Суттєвою статтею подільських товарів, що закуповували за кордоном, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Їх продано на 37,4 мільйона, що на 9,9% менше, ніж у торішньому січні-липні; частка від загального обсягу становила вісім відсотків.

Значно зросла в експорті частка товарів з групи жири та олії тваринного або рослинного походження: вона сягнула 12,7% або 60,1 мільйона. Зростання порівняно із січнем-липнем минулого року – в понад три рази.

Вивіз цукру і кондитерських виробів з цукру зріс у 9,2 раза до 21,2 мільйона; частка солодкого в експорті сягнула 4,5%.

Зовнішньоторговельні операції цьогоріч проводились із партнерами зі 110 країн світу, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне