Хмельничанин зібрав колекцію новорічних іграшок з минулого

Фото: Суспільне

Кількома сотнями новорічних іграшок, більшості з яких не менше півсотні років, прикрасили фоє в академічному обласному театрі ляльок. Про це розповіла директорка закладу Ірина Трунова. За її словами, це – скляні іграшки хмельницького колекціонера Ігоря Байдака.

Яка історія цих іграшок, як вони опинилися у ляльковому театрі, дізнавалось Суспільне.

Власник колекції новорічних скляних іграшок Ігор Байдак показує свої найулюбленіші експонати.

“Ви бачите, у нього навіть видно очі, носик, ротик. Як живий, скажімо так. Це 60-ті роки. Коли в людей були проблеми з їжею, пішли перці, огірки, баклажани, щоб хоча б на ялинці був достаток”, — розповідає Ігор Байдак.

Це домашня колекція ялинкових іграшок Ігоря Байдака. 14 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

А цими іграшками півстоліття тому прикрашали великі ялинки підприємств, – каже Ігор Байдак.

“Уявіть собі, це які були ялинки! Така іграшка! Ось, дивіться, до речі, знамениті годинники, бачите, які вони були! І, зверніть увагу, на них рівно дванадцять годин. Бо всі ті пізніші годинники, на них вже без п’яти було”, — пояснює власник колекції.

Ігор Байдак розповідає, що частина іграшок – з його домашньої колекції. Але більшу частину він придбав чи прийняв у подарунок.

Колекцією ялинкових іграшок Ігоря Байдака прикрасили фоє в академічному обласному театрі ляльок. 14 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

“Це знамениті львівські трамвайчики, наприклад їдуть. Це домашні – колядки, хата. Це вже двохтисячні роки. Тому діапазон між ними приблизно 70 років між найстаршими й наймолодшими. Найстарша іграшка – це кінець сорокових років. Більша частина, то 60-ті роки та початок 70-тих років. І є декілька абсолютно нових, таких вже брендових, сучасних речей, до речі, українських заводів”, — розповідає хмельничанин.

Директорка академічного обласного театру ляльок Ірина Трунова розповідає, що виставку новорічних іграшок відкрили шостого грудня.

“Зідзвонилися з Ігорем, домовилися, що інсталяція – наша, його – тільки іграшки. Для цього ми, в принципі, збирали у своїх друзів 11 ялинок. Ми їх назбирали, прикрасили. Ось так виникла наша ідея та інсталяція, де діти з задоволенням приходять, фотографуються і запитують, що то за іграшки”, — розповідає Ірина Трунова.

За словами Ігоря Байдака, скільки саме іграшок у його колекції – він не рахував. Каже, що в експозиції у ляльковому театрі представлена приблизно половина.

“Цього року, якби ми порахували їх і запросили Книгу рекордів України, то це була б найбільша виставка ретро іграшок в одному місті. Ми поки не ставили задачу ставити рекорди, то їхня місія не в кількості, а їхня місія подарувати дитинство і дорослим, і дітям”, — розповідає Ігор Байдак.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне