Хмельниччина: політична активність в умовах дочасної виборчої кампанії

Фото: ОПОРА

Хоча передвиборча кампанія до виборів Президента України офіційно не розпочалася, на Хмельниччині спостерігачі ОПОРИ ще з початку осені фіксують ознаки передвиборчої активності потенційних учасників перегонів. Найбільш поширені – візити потенційних кандидатів, благодійні ініціативи, зростання кількості зовнішньої реклами політиків та замовних матеріалів про них у місцевих медіа.

Впродовж осені та першого місяця зими ОПОРА здійснювала моніторинг передвиборчої ситуації в Україні, зокрема й на Хмельниччині. Досліджували активність потенційних кандидатів, пов’язаних з ними політичних партій та організацій. Як показало довготермінове спостереження, свою агітаційну діяльність політики розпочали задовго до офіційного старту виборчих перегонів. З-поміж основних проявів дочасної агітації на Хмельниччині – візити потенційних кандидатів, благодійні ініціативи, зростання кількості зовнішньої реклами політиків та замовних матеріалів про них у місцевих медіа. Про це під час прес-конференції 28 грудня розповів Андрій Попик, координатор кампанії громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області.

Автор фото: Оксана Банкова

Візити кандидатів

У вересні-грудні Хмельниччину відвідали дев’ятеро потенційних кандидатів на посаду Президента України: Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Олександр Шевченко, Олег Ляшко, Сергій Тарута, Юрій Дерев’янко, Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко та Руслан Кошулинський. По два візити в область здійснили Петро Порошенко, Олег Ляшко та Сергій Тарута. Здебільшого політики зустрічалися з громадами, брали участь у публічних заходах та спілкувалися з місцевими журналістами.

Окремо треба назвати Олега Тягнибока, який тричі побував у регіоні: двічі у вересні, коли ще не оголосив про свою підтримку на президентських виборах іншого кандидата, та один раз у грудні, супроводжуючи потенційного кандидата.

«Під час таких візитів деякі політики відверто зазначали, що презентують свою програму дій на посту президента, а це вже ознака дочасної агітації, – зауважив Андрій Попик. – Українське законодавство дозволяє агітувати лише з наступного дня після реєстрації кандидата Центральною виборчою комісією».

Під час візитів у область Олега Тягнибока та Руслана Кошулинського спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли політиків супроводжував міський голова. У період офіційної виборчої кампанії це можна було б трактувати як порушення виборчого законодавства.

Принагідно в ОПОРІ розповіли, що 18 (29%) теперішніх посадовців державних адміністрацій області (голів, їхніх заступників, керівників апаратів) – представники партій, а станом на 2015 рік були членами або балотувалися від різних партій 39 нинішніх чиновників ОДА та РДА. Зважаючи на поширену в Україні практику застосування адміністративного ресурсу під час виборів, Андрій Попик закликав посадових осіб органів влади всіх рівнів дотримуватись вимог чинного законодавства та міжнародних стандартів і, зокрема, розмежувати виконання своїх службових обов’язків та свої політичні погляди.

Автор фото: Оксана Банкова

Благодійні ініціативи

Уході моніторингу ОПОРА зафіксувала низку випадків, коли політики роздавали мешканцям області подарунки.

Так, ще на початку листопада хмельничани отримували пакети з цукром, борошном, соняшниковою олією та макаронними виробами у приміщенні, де розташований офіс обласного осередку ВО «Батьківщина». За словами людей, акцію ініціював голова місцевої організації партії. І хоча наразі про порушення не йдеться, оскільки виборчі перегони ще не стартували, однак наслідки таких дій можуть проявитися під час виборів різних рівнів.

Хвилю благодійності спостерігачі ОПОРИ зафіксували з нагоди свята Миколая, коли політики дарували подарунки дітям у навчальних закладах. У садочках та школах Хмельниччини, зокрема, побували представники Радикально партії Олега Ляшка, партії «За конкретні справи», громадської організації «Батьківщина молода», яка фактично є молодіжним крилом ВО «Батьківщина», а також більшості народних депутатів від області.

«При цьому частина 4 статті 31 Закону України «Про освіту» прямо забороняє керівництву закладів освіти залучати школярів до участі в заходах, організованих політичними партіями», – наголосив Андрій Попик.

Що стосується благодійних ініціатив народних депутатів, то де-факто вони засвідчили старт підготовки до чергових парламентських виборів. Крім того, активізація на Хмельниччині чинних нардепів стала впливовим фактором президентських виборів через належність більшості з них до політичної партії, яка планує висувати свого кандидата на пост Президента України. У цьому ж контексті можна розглядати використання парламентарями теми залучення субвенцій на округи з метою самореклами.

Автор фото: Оксана Банкова

Зовнішня реклама та «джинса» у ЗМІ

Ще одним проявом дочасної агітації є наявність в області зовнішньої реклами потенційних кандидатів. Протягом вересня-грудня спостерігачі ОПОРИ зафіксували на Хмельниччині білборди та сітілайти Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка, Ольги Богомолець, Андрія Садового, Сергія Тарути, Дмитра Добродомова та Євгенія Мураєва. Наявні також конструкції з написом «Президент – слуга народу. Незабаром», яку поки що офіційно не пов’язують із жодним потенційним кандидатом.

«Зараз білборди та сітілайти потенційних претендентів на президентську посаду не можна розглядати як форму агітації в межах виборчого законодавства, однак в умовах виборчого процесу вся зовнішня реклама кандидатів повинна буде виготовлятися за кошти з виборчих фондів та мати визначені в законі вихідні дані», – пояснив представник ОПОРИ.

Проблемою стала також поява в місцевих медіа значної кількості замовних матеріалів про політиків без належного маркування. Публікації, що мають ознаки політичної «джинси» (одночасно наявні в кількох виданнях, висвітлюють наміри політика, просувають певних політиків тощо), порушують не лише норми журналістської етики, але й Закон України «Про рекламу», який вимагає, щоб інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цієї особи був вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».

Як повідомив Андрій Попик, ОПОРА й надалі відстежуватиме особливості підготовки до виборів Президента України, з 31 грудня уже в межах офіційної виборчої кампанії, та повідомлятиме про особливості перегонів і зафіксовані порушення.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Попик, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області

тел.: 097 935 13 90, e-mail: popyk@opora.org.ua

Оксана Банкова, комунікаційниця громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області

тел.: 0978073293, e-mail: bankova.opora@gmail.com

Джерело – «Опора»

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне