Хмельницькі медіа найчастіше пишуть про надзвичайні події, ДТП та кримінал

Фото: авторки

В умовах повномасштабного вторгнення хмельницькі медіа не збавляють темпів та продовжують працювати. За робочий тиждень загалом розміщується від чотирьох десятків до майже сотні новин. Найчастіше про надзвичайні події, ДТП, кримінальні провадження та судові вироки. Опісля цієї тематики регіональні медіа найбільше висвітлюють повномасштабну війну та горе, яке вона приносить, а також життя внутрішньо переміщених осіб та волонтерську діяльність на території Хмельниччини.

Міні-моніторинг

 Представниками ІМІ з 12 червня по 16 червня проведено моніторинг регіональних новин. Під нього потрапило п’ять онлайн-медіа Є новини, Всім, Незалежний громадський портал, Поділля News та XM-ІНСАЙД. Загалом в цей проміжок часу медіа розмістили 320 новин.

Під час повномасштабного вторгнення тематика новин в медіа Хмельниччини не дуже змінилась, окрім того, що вони стали активну висвітлювати війну, проблеми та історії внутрішньо переміщених осіб, пошкодження на території області внаслідок ворожих обстрілів та волонтерство. Однак, все одно, першу сходинку займають новини про надзвичайні події, дорожньо-транспортні пригоди та кримінал. Ця специфіка пояснюється тим, що медіа отримують інформацію від пресслужб компетентних органів та висвітлюють її. Мова йде про 29% усіх новин (98 новин із 320). Навколовоєнна тематика у новинному просторі займає 21%, а це 68 новин із 320 досліджених. Ці дві тематику загалом займають 50% всього новинного контенту 5 видань.

До прикладу, сайт Є кожного дня розміщує втрати ворога на ранок. Це по суті інформація Генерального штабу Збройних Сил України, яку подають всі медіа та публічні особи, однак це медіа на регіональному рівні вирішило подавати цю інформацію і робить це регулярно. Правда охоплення цього матеріалу, порівняно з іншим контентом, не перевищують 850 сотень переглядів в моніторинговий тиждень. Для порівняння, прогноз погоди на тиждень переглядають майже дві тисячі читачів.

Більшість видань, а це 3 з 5, регулярно розміщують інформацію про втрати на війні захисників з Хмельниччини та прощання з ними. Це сайт Є, Всім та Незалежний громадський портал.

Третю сходинку займають новини про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування. Загалом це 77 новин або ж 24%. Деякі з цих новин дуже схожі на ті, висвітлення яких фінансується самими ж органами влади. До прикладу, це новини Хмельницької ОВА, Хмельницької АЕС, Служби доріг тощо. Також були із ознаками замовності від народних депутатів та від їх благодійних фондів.

На цьому тижні Незалежний громадський портал писав чотири рази інформацію про діяльність, активності та волонтерство Хмельницької АЕС, в тому числі розміщував звернення генерального директора ВП “Хмельницька АЕС” Андрія Козюри. Також це видання досить цікаво згадало про підрив дамки та Каховської ГЕС, подавши це через те, що сказав нардеп про продовольчу безпеку у матеріалі “Катастрофічні наслідки підриву Каховської ГЕС: нардеп назвав ключові дії для збереження продовольчої безпеки”. Цей матеріал має ознаки замовності та не містить жодного маркування.

Три видання розмістило у себе матеріал про діяльність благодійного фонду, однак по різному подали цю інформацію. Всім промаркувало цю новину, як інформацію від “пресслужби благодійного фонду”, тобто неналежно промаркувало цю рекламу. Поряд з тим Незалежний громадський портал взагалі не промаркував подібну інформацію.

ХМ-Інсайд регулярно розміщувало інформацію про діяльність Хмельницької обласної військової адміністрації. До прикладу, новина про створення Координаційного центру підтримки цивільного населення та про обрання переможців військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Медіа на постійній основі продовжують писати про погоду, деякі про спорт. Серед тем, які висвітлювались, є також релігійна тема. Медіа висвітлювали інформацію перехід релігійних громад та парафій до ПЦУ, а також про відмови від такого переходу. Інтерес до неї у медійників не згасає опісля ситуації із побиттям військового у центральному соборі УПЦ МП, релігійна громада якого наразі перейшла до ПЦУ. Надзвичайно малий відсоток у медійному полі цього разу займає тема здоров’я та медицини.

Якщо ж говорити про позитивну практику, то вона прослідковується в двох видання. Сайт Є на регулярній основі моніторить закупівлі та аукціони на Хмельниччині та дає інформацію про них, а також час від час розміщує матеріали про поширення фейків, в тому числі, які стосуються Хмельниччини. Фішка онлайн-видання Всім – створення інфографік, рейтингів та переліків. Так, до прикладу, вони підготували матеріали з інфографіками “Скільки заробляють хмельничани в доларах? Порівняли дані за 13 років (ІНФОГРАФІКА)”, “Безоплатні медичні послуги: зібрали перелік для хмельничан і переселенців (ІНФОГРАФІКА)”, а також запропонували рейтинг сімейних лікарів за кількістю підписантів декларацій у матеріалі “У кого найбільше пацієнтів? Склали рейтинг сімейних лікарів Хмельницького”.

Рекламу розміщуємо, але не завжди маркуємо

 Ринок реклами потихенько починає відроджуватись і вона почалась з’являтись на порталах регіональних медійників. Почалась з’являтись, однак не завжди маркуватись чи маркуватись на свій смак і вигляд.

На порталі видання «Є» у моніторинговий період було розміщено лише одну рекламу і вона була належним чином промаркована. Що, на жаль, не скажеш про сайт «Всім новини». В моніторинговий період тут було розміщено 6 рекламних матеріалів із маркуванням «новини компаній», «пресслужба благодійного фонду» та «партнерський проєкт». Щодо «новини компаній», то на сайті взагалі є окремий розділ із такою назвою. Поряд з тим, детального опису, що саме означають ці позначення на сайті немає, що свідчить про неналежне маркування реклами.

Незалежний громадський портал в моніторинговий період розмістив у себе аж 5 рекламних матеріалів – один про девайс, всі інші мають ознаки політичної реклами, адже стосуються діяльності народних депутатів від Хмельниччини, діяльності благодійного фонду, що має відношення до народного депутата та діяльності обласної адміністрації. Всі вони не містять жодного маркування.

Поділля news в цей період розмістило у себе 4 новини з ознаками замовності, в тому числі джинсу та одну рекламу онлайн-казино. Остання була без належних маркувань теж. Щодо новин з ознакою замовності, то вона стосувалась волонтерства народного депутата, діяльності благодійного фонду, рекламу якого розміщували й інші медіа, а також реклами газопостачального підприємства. З цікавого та неформатного – це медіа розміщує новини від читачів. До прикладу, новини під назвою “Каналізаційні шахти біля новобудов у Хмельницькому руйнують пішохідні зони” та “На даху гаража у Хмельницькому помітили кондиціонер”.

ХМ-ІНСАЙД з 12 по 16 червня в себе розмістив 4 новини з ознаками реклами, дві з яких було належно промарковано. Мова йде про новину “Літній відпочинок для дітей військових організували благодійники на Хмельниччині” щодо діяльності благодійного фонду (новина, яку не промаркували інші медійники) та новину “За доставку газу споживачі боргують 33 млн грн: «Хмельницькгаз» просить до 20 червня розрахуватися” від газопостачального підприємства. Водночас медіа двічі висвітлювало діяльність обласної адміністрації та жодним чином не промарувало ці новини, однак ще з минулого року має співпрацю по висвітленню діяльності цього державного органу. Вище вже додано матеріали, про які йде мова.

Замість висновків

 Регіональні медіа на Хмельниччині, хоч і працюють у дещо важких умовах, однак намагаються не збавляти темпи та оперативно доносити інформацію до своїх читачів. Про це свідчить кількість новин, які було розміщено ними в рамках робочого тижня – від майже 40 до сотні. Також про відродження активної діяльності свідчать також новинні матеріали, які почали з’являтися у стрічках видань, що потрапили під моніторинг. І це також непоганий знак, адже медіа потрібно якось виживати в умовах повномасштабного вторгнення. Однак негативною є тенденція із маркуванням цієї реклами, адже лише невелика кількість видань належно маркує ці матеріал, частина маркує на свій смак, а частина взагалі не вважає за потрібне це робити.

Якщо говорити про загальні рекомендації, то регіональним медіа на Хмельниччині варто було звернути уваги на контент, який вони поширюють, то розширити його види – від новин до більш якісних аналітичних матеріалів, репортажів чи інтерв’ю. Таких матеріалів у моніторинговий період було дуже мало. Також варто почати працювати за стандартами, не забувати про баланс думок і точок зору та, нарешті, відповідно до чинного законодавства почати належно маркувати рекламу, а не видумувати різні інтерпретації чи взагалі уникати цього маркування.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне