Хмельницькій АЕС не загрожує весняна повінь

Фото: ХАЕС

Цьогорічна кількість опадів наприкінці зимового періоду викликала занепокоєння щодо весняного паводку. Чи не вплине повінь на роботу Хмельницької АЕС, поцікавилися журналісти корпоративних засобів масової інформації у начальника гідротехнічного цеху ВП ХАЕС Віктора Турицького.

Хмельницька АЕС розташована на березі річки Горинь, з якої, за необхідності, підживлюється водойма-охолоджувач, що забезпечує охолодження конденсаторів турбін.

Наразі, водні запаси ставка-охолоджувача становлять 202,48 метри, при граничному 203 м. Крім того, згідно із відповідними дозволами, у березні цього року заплановано поповнити водосховище 2,5 млн. м3 води.

За словами керівника гідроцеху, сніг, який випав наприкінці зими не набрав відповідної щільності, був пухким і доволі швидко розтав, піджививши верхні шари ґрунтових вод, а також поповнивши криниці.

«Це свідчення того, що не варто очікувати повені на річці Горинь. Хоча на сьогоднішній день по річці проходить 18,6 м3  води в секунду, при середній величині 15 м3, що спостерігалася протягом багатьох попередніх років. Вода, яка зараз сходить, протримається ще декілька днів і знову впаде до тих рівнів, які зазвичай бувають навесні і влітку», – зазначив Віктор Турицький.

Довідково: Ставок-охолоджувач Хмельницької АЕС – унікальна екосистема, рукотворна водойма русло-наливного типу площею 20 квадратних кілометрів. Призначений для забезпечення технічного водопостачання та охолодження теплообмінного обладнання енергоблоків ВВЕР-1000. Для її створення у долині р. Гнилий Ріг була споруджена водонапірна гребля.

Має довжину берегової лінії 23,4 кілометрів , об’єм води – 120 мільйонів кубометрів. Згідно із морфометричними характеристиками глибина водосховища сягає від 3 до 12 метрів, довжина греблі -7,124 км.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Позначки:  
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне