Хочуть до школи: у Хмельницькому батьки школярів виступили проти “дистанційки”

Фото: https://suspilne.media/

Батьки учнів однієї з хмельницьких шкіл, в якій діти з 1 вересня навчаються виключно на дистанційній формі, вимагають очного навчання. Проте, пояснили Суспільному Хмельницький в департаменті освіти міста, такої можливості у цій школі наразі немає – там відсутнє укриття, яке б відповідало критеріям безпеки. Взагалі, кажуть в департаменті, у Хмельницькій громаді 12 закладів загальної середньої освіти навчаються дистанційно через відсутність укриттів.

Мама учнів першого та п’ятого класів Іванна Лабунська розповідає, що біля школи є укриття, яке перебуває на балансі Міністерства оборони України, але дозвіл на його використання їхньому навчальному закладу не дали.

“Ми зверталися до міського голови Симчишина, зверталися в міський департамент освіти, там нам відповіли, що укриття поблизу – то воєнний об’єкт, тому не можуть дати дозвіл на його використання, і що воно в аварійному стані”, – каже Іванна Лабунська.

Мама п’ятикласника Лариса Хмельницька теж виступає проти дистанційного навчання.

“Діти з горем пополам навчилися читати, бо карантин почався. Зараз у них починаються вже серйозні предмети, і знову дистанційка. Їм потрібно звикати до соціуму, до колективу, вони не розуміють, як їм зараз поводитись з вчителями”, – розповідає жінка.

Мама першокласниці Арпіна Стойко також просить надати можливість очного навчання дітям у школі. Каже, першокласники, які ще зовсім не навчались у школі, не мають навіть уявлення, що це таке.

У 39 класах школи навчається 1117 дітей, серед них 110 учнів чотирьох перших класів, розповідає директор школи Олег Сивицький. За його словами, «першачки» розпочали навчальний рік дистанційно, але за кілька днів їх переведуть на очне навчання.

“Для цього будемо залучати будівлі приміщення, яке знаходиться поруч із школою. Підписана угода з власниками цих будівель, і вони дають нам право користуватися простими укриттями. Але там зможуть навчатися лише перші класи, нам дали добро тільки на користування приміщеннями для перших класів”, – каже Олег Сивицький.

За його словами, для навчання учнів їхньої школи готові надати п’ять аудиторій у спортивному ліцеї і десять – у другу зміну в школі, яка знаходиться в сусідньому мікрорайоні. У тих навчальних закладах є укриття. Утім, каже директор, думки батьків розділились.

“Хтось “за”, хтось – “проти”. Один навчальний заклад знаходиться в нашому мікрорайоні, але готовий прийняти лише «перші» класи, інший – трохи далеко від нас, туди треба їхати і це не усім зручно”, – пояснює Олег Сивицький.

Укриття, яке знаходиться на балансі Міністерства оборони України і розташоване біля школи, обстежувала комісія, розповідає виконувачка обов’язків директора департаменту освіти Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

“Ми отримали негативний висновок, тому що воно не відповідає усім вимогам. Одна із вимог – це вентиляція, яка там відсутня. Оскільки ця будівля не перебуває на балансі міста, ми не можемо туди вкладати кошти, аби його облаштувати за усіма вимогами. Крім того, є розпорядження голови військової адміністрації, що ми не можемо використовувати об’єкти Міністерства оборони України, оскільки це військові об’єкти”, – каже чиновниця.

Взагалі ж, за словами Ольги Кшановської, п’ять шкіл в обласному центрі та сім у селах Хмельницької територіальної громади повністю на дистанційному навчанні, бо не мають укриттів, які б відповідали критеріям техніки безпеки.

“Розглядаємо варіант використання сусідніх укриттів, які є поблизу закладів, доукомплектовуємо їх для того, щоб в подальшому ми могли перейти на змішаний формат навчання”, – каже виконувачка обов’язків директора департаменту освіти Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне