Комунікація влади з журналістами на Хмельниччині

Фото: авторки

Від початку повномасштабного вторгнення росії пройшло вже більше шести місяців. Весь цей час в Україні триває війна. В зв’язку з цим органи місцевого самоврядування перейшли на зовсім інші рівні комунікації з журналістами: щось припинили робити та надавати, а доступ до чогось вже оприлюдненого обмежили чи повністю закрили. Про це сьогодні детально розповімо на прикладі трьох рад на Хмельниччині: Хмельницької обласної ради, Хмельницької міської ради та Кам’янець-Подільської міської ради.

Хмельницька обласна рада

Хмельницька обласна рада у своїй відповіді на запит зазначила, що в звязку з введенням воєнного стану в Україні інформація з офіційного веб сайту не видалялась. А сайти та веб ресурси, які адмініструє сама рада, функціонують в звичному режимі.

Поряд з тим онлайн трансляції засідань сесій Хмельницької обласної ради не проводились від кінця лютого. Також не оприлюднювались і записи засідань цих сесій на офіційному веб сайті облради.

Без суттєвих змін залишилося виділення коштів на висвітлення діяльності Хмельницької обласної ради, яке ще було затверджене в січні 2022 року. Додаткових коштів на це рада не виділяла. Договори на висвітлення діяльності облради після проведення спрощених закупівель були укладені з такими медіа: ТОВ «Дитяче телевізійне агентство» (33 канал, договір на 130 тисяч гривень), ПП «Медіа центр «Подільські Вісті» (в минулому обласна комунальна газета, договір на 99 тисяч гривень), ТОВ «Інформаційне агентство «Хм-інсайд» (договір на 30 тисяч гривень), ТОВ «ІміджГрандСервіс» (договір на 20 тисяч гривень), ФОП Олексюк В.М. (договір на 50 тисяч гривень) та ТОВ «Бізнес-Лідер» (договір на 80 тисяч гривень).

В обласній раді зазначили, що журналістів повідомляють про проведення пленарних засідань сесій засідань постійних депутатських комісій та інших колегіальних органів. Правда у відповіді не уточнили через які саме засоби комунікації це відбувається.

Хмельницька міська рада

Хмельницька міська рада у своїй відповіді (точніше у відповіді Хмельницького міського комунального підприємства «Хмельницькінфоцентр») зазначила, що керуючись чинним законодавством, було закрито (обмежено) доступ до інформації (документів та даних) на веб сайті міськради. Підставами вказано два Закони України, листи Хмельницької ОВА та Державної регуляторної служби України (щодо доступу до інформації про субєкти господарювання).

Скріншот відповіді ХМКП «Хмельницькінфоцентр»

Розширеної інформації щодо закриття (обмеження) доступу, в тому числі до яких саме розділів на веб сайті, комунальне підприємство, яке надавало відповідь на запит, не надало. Однак зазначило, що інформація з офіційного сайту міської ради не видалялась.

Також КП зазначило, що у зв’язку з введенням воєнного стану закрито (обмежено доступ) до порталу відкритих даних міської ради mycity.khm.gov.ua та геопорталу міської ради gis.khm.gov.ua.

Скріншот головної сторінки Геопорталу

В період дії правового режиму воєнного стану кошти з бюджету Хмельницької міської громади отримували ТОВ «Газета «Проскурів» (договір із виконавчим комітетом на 429 440 гривень), ДП «Дитяче телевізійне агентство», ТОВ «Продюсерський центр «Ексклюзив», ПП «Медіа-центр «Подільські вісті» (договір із виконавчим комітетом на 33 300 гривень). Кошти виділялись на висвітлення діяльності Хмельницької міської ради та й виконавчих органів відповідно до Програми висвітлення діяльності Хмельницької міської ради та виконавчих органів на 2022 рік, затвердженої рішенням Хмельницької міської ради від 15 грудня 2021 року № 216.

За словами міської ради комунікація із журналістами та редакціями відбувається усіма можливими та зручними способами: особисто, телефонним звязком, електронною поштою, поштою, у соціальних мережах тощо. І дійсно значна кількість інформації від міської ради передається через створену групу у фейсбуці (група створена у меседжері).

Також в міській раді практикуються та організовуються підходи до преси та надання відео коментарів. До прикладу, це підходи до преси опісля проведених засідань сесій чи оприлюднення відео коментарів від міського голови чи інших посадовців.

Під час дії правового режиму воєнного стану, у зв’язку з необхідністю дотримання заходів безпеки, відеозапис та трансляція засідань сесій Хмельницької міської ради не проводились. Оголошення ж про проведення засідань сесій розміщувались на офіційному сайті міськради. Як правило, оголошення про проведення такого засідання розміщується наприкінці робочого дня у переддень такого засідання. Тобто період, за який оприлюднюється ця інформація, зменшився до мінімуму.

Кам’янець-Подільська міська рада

Кам’янець-Подільська міська рада відповіла однією відповіддю на два запити. У відповіді не зазначено жодної інформації про засоби масової інформації, які залучаються радою до висвітлення її діяльності та які отримали кошти на висвітлення діяльності. Поряд з тим рада зазначила, що видатки на такі потреби передбачались при формуванні місцевого бюджету на 2022 року та затвердженні річних кошторисів.

Комунікація із журналістами організовується працівниками відділу інформаційної діяльності, зв’язків з органами влади та інститутами громадянського суспільства апарату виконавчого комітету. Поряд з тим, Ірина Шелепницька, керівниця цього відділу, після звернення регіональної представниці ІМІ в Хмельницькій області Альони Берези з проханням надати коментар щодо недопуску місцевих журналістів на засідання в міськраді, проігнорувала це прохання. Коментар так і не було надано після декількох повторних спроб його все ж таки отримати.

Загалом же у відповіді міськради на запити йдеться про те, що працівники на суспільно важливі теми постійно комунікують із журналістами у спеціально створеному чаті в соціальній мережі «Вайбер». Саме там оголошується інформація про проведення брифінгів, прес-конференцій, сесій міської ради.

До повномасштабного вторгнення тижневий план заходів виконкому публікувався на сайті міської ради, опісля – здійснюється розсилка депутатам, керівникам установ, організацій. Тобто обмежене коло осіб тепер отримує цю інформацію регулярно та без додаткових зусиль.

За рекомендацією безпекових служб, міської радою було посилено заходи щодо висвітлення інформації. До прикладу, було не рекомендовано раді висвітлювати анонси подій заздалегідь. А частина інформації, яка повязана з економікою, архітектурою та цивільним захистом – була закрита на офіційному сайті ради.

У своїй відповіді міська рада також повідомила про те, що на її офіційний сайт траплялись хакерські атаки.

Перед початком засідань сесій присутні представники медіа повідомлялись про небажаність ведення прямих трансляцій, зйомок, що можуть призвести до порушення правил безпеки. Онлайн-засідання кількох сесій, на яких розглядалися питання, пов’язані з військовими в тому числі, не проводились з міркувань безпеки. Поряд з тим забезпечувались протоколювання сесій та ведення аудіозапису, що за словами міськради доступні на офіційному сайті. Водночас профільний відділ не забезпечений спеціальною технікою щоб здійснювати відеозаписи засідань для їх подальшого оприлюднення в YouTube.

На одній із сесій міської ради піднімалось питання щодо відновлення трансляцій, однак воно не знайшло підтримки у присутніх депутатів.

Також у раді зазначили, що запис коментарів, відеоінтерв’ю з міським головою, посадовими особами відбувається після комунікації та узгодження часу, тематики з працівниками профільного відділу апарату виконавчого комітету. Однак як показав наш досвід під час написання новини про недопуск журналістів – це зробити досить важко.

Підсумувавши отримані відповіді та проаналізувавши досвід комунікації із трьома радами, можна зробити висновки, що комунікація органів місцевого самоврядування досить зазнала змін. Такі зручні для нас онлайн-трансляції та завчасні повідомлення про заходи – канули наразі у небуття. Також дещо ускладнилась і безпосередня комунікація із місцевими радами. Поряд з тим всі три ради відповіли вчасно на інформаційні запити, що додає трішки позитиву ситуації, що склалась з комунікацією на місцевому рівні.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне