Майже 170 млн. грн. отримала Хмельниччина на забезпечення якісної, сучасної та доступної освіти

Фото: www.adm-km.gov.ua

Одним із питань, що обговорили сьогодні під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації, був стан використання в області освітньої субвенції. Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, цьогоріч з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної освіти виділено  понад 169,3 млн. грн., що на 58,3 млн. грн. більше ніж у 2018 році. Як  у попередньому так і в цьому році кошти спрямовуються на:

 

– створення сучасного освітнього простору для учнів перших та других класів, які будуть навчатись за новими програмами Нової української школи (35,6 млн. грн.);

– підготовку педагогічних працівників до роботи в «Новій українській школі» (7,5 млн. грн.);

– оновлення матеріально-технічної бази кабінетів природничо-математичного напряму (20 млн. грн.);

– придбання автобусів (39,5 млн. грн.);

– створення інклюзивного середовища (17,6 млн. грн.).

Світлана Павлишина зауважила, що пріоритетами фінансування цьогоріч визначили декілька нових напрямків, зокрема, переобладнання санітарно-гігієнічних кімнат та шкільних туалетів які мають стати більш привабливими і теплими, на що спрямована освітня субвенція у сумі 5,5 млн. грн. для Хмельницької області. Також до них віднесли придбання послуг з доступу закладів освіти до мережі Інтернет (34,2 млн. грн.) та  забезпечення закладів освіти персональними комп’ютерами (8,4 млн. грн.).

 

Заступниця голови ОДА наголосила, що порядок розподілу та використання коштів передбачав обов’язкове співфінансування з місцевих бюджетів для міст обласного значення у співвідношенні не менше як 30%, для районів та об’єднаних територіальних громад не менше 10%.

Далі Світлана Павлишина детальніше зупинилася на освоєнні субвенційних коштів, які зайшли в область. Зокрема, вона нагадала, що на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році на Хмельницьку область виділено субвенцію в сумі 43 063,4 тис. грн. Із них, 7496,9 тис. грн. на навчання вчителів та підготовку їх до роботи в «Новій українській школі» та35 566,5 тис. грн.на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів згідно з переліком, затвердженим Міністерством освіти і науки України.

www.adm-km.gov.ua

 

Світлана Андріївна звернула увагу, що у порівнянні до 2018 року субвенція на обладнання класних кімнат менша на 2 млн. грн., але зазначила, що разом з тим зменшилась і кількість першокласників. Якщо у 2018 році за парти сіло 14863 дитини, то у цьому році – 14237 дітей. Фінансування здійснювалося відповідно до помісячного розпису асигнувань загального фонду державного бюджету Державної казначейської служби України від 04.03.2019 р. з березня по вересень 2019 року. Станом на 10.09.2019 р. профінансовано видатки в повному обсязі – 35,6 млн. грн., з них освоєно – 29,9 млн. грн., або 84,1%.

В тому числі 12,8 млн. грн., або 90,1% на закупівлю сучасних меблів; 5, 8 млн. грн., або 65,8 % на закупівлю дидактичних матеріалів; 8, 3 млн. грн., або 66,3% на закупівлю музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту.

Порівнюючи з минулим роком, ситуація виглядає досить непогано, адже станом на 01.09.2018 року освоєно було лише 35,9 % освітньої субвенції «Нової української школи» від профінансованих коштів.

 

Світлана Павлишина, аналізуючи показники, зазначила, що низький минулорічний процент освоєння коштів минулого року можна пояснити рядом факторів, таких, як неготовність виробників вчасно поставити замовлення, скорочені терміни, в які здійснювалось фінансування, неспроможність окремих адміністративно територіальних одиниць вчасно виділити спів фінансування, затягування тендерних торгів. Цьогоріч Посадовець відмітила, що висновки зробили і виробники, і місцеві органи управління.

Окремо заступниця голови ОДА зупинилася на питанні оновлення матеріально-технічної кабінетів природничо-математичного циклу.

“Освітня реформа носить системний характер і передбачає суттєві зміни у напрямку підвищення якості освітніх послуг від початкової школи до вузів. Майбутнє старшої школи – профільна освіта, – наголосила вона. – Для того щоб створити умови для її впровадження потрібно підготувати і осучаснити матеріально-технічну базу кабінетів природничо-математичного циклу. Вже третій рік передбачаються кошти субвенції на ці цілі, але порядком розподілу цих коштів передбачено, що вони в першу чергу спрямовуються на створення таких кабінетів в опорних закладах та закладах, які мають стати базовими.”

 

Світлана Павлишина зазначила, що на оснащення закладів загальної середньої освіти засобами навчання та обладнанням для кабінетів природничо-математичних предметів у 2019 році на область розподілено 21 млн. гривень. Субвенцію отримали 32 адміністративно-територіальні одиниці.

Станом на 1 вересня освоєно 13249,57 тис. гривень, що становить 63% від профінансованих. На оснащення базових та опорних закладів освіти області закуплено засоби навчання та обладнання для 88 кабінетів природничо-математичних предметів, а саме: 18 кабінетів біології, 19 кабінетів хімії, 19 кабінетів математики, 16 кабінетів фізики та 16 кабінетів географії.

www.adm-km.gov.ua

Використали субвенція у повному обсязі м.Шепетівка, Білогірський, Кам’янець-Подільський, Теофіпольський, Ярмолинецький, Ізяславський та Красилівський райони, Білогірська, Ганнопільська, Дунаєвецька селищна, Смотрицька, Антонінська, Гуменецька, Гуківська, Полонська, Судилківська та Чемеровецька об’єднані територіальні громади та Кам’янець-подільська спеціальна школа-інтернат І-ІІІ ступенів.

 

Не освоїли кошти (0%) та очікують поставку товару Віньковецький та Хмельницький райони, Дунаєвецька міські, Лісогринівецька об’єднані територіальні громади. Сатанівська об’єднана територіальна громада використала кошти у обсязі 18%. Частково освоїли кошти у Деражнянському районі (27,7%), Летичівській (71,9%), та Старосинявській (37,5%) об’єднаних територіальних громадах.

Особливої уваги, на думку заступниці голови ОДА, потребує організації підвезення до закладів загальної середньої освіти школярів та педагогічних працівників. Важливим у цьому питанні є наявність та якість транспорту, стан доріг, забезпечення супроводу, визначення оптимальних  маршрутів, безпека дітей під час руху.

Світлана Андріївна назвала декілька пріоритетних напрямків, за якими визначалися адміністративно-територіальні одиниці при  розподілі коштів освітньої субвенції на придбання шкільних автобусів. Це, зокрема, організація підвезення учнів оптимізованих закладів освіти; оновлення парку шкільних автобусів шляхом заміни застарілої техніки; розвантаження діючих маршрутів, у випадку, якщо один автобус здійснює підвезення більше 50-ти учнів або курсує більш як по двох маршрутах. Вона нагадала, що минулого року за кошти субвенції було закуплено 21 автобус.

Посадовиця зазначила, що у 2019 році на придбання шкільних автобусів передбачено 39,5 млн. грн. Відповідно до розподілу коштів планується придбати 29 автобусів. Фактично станом на сьогодні вже придбано 17  шкільних автобусів для Старокостянтинівського, Деражнянського, Кам’янець-Подільського, Чемеровецького районів, Антонінської, Війтовецької, Городоцької (2 одиниці), Грицівської, Дунаєвецької, Чемеровецької (2 одиниці), Ленковецької, Судилківської, Колибаївської,Новоушицької, Староушицької об’єднаних територіальних громад.У чотирьох (Красилівський,Летичівській, Білогірській, Ганопільській об’єднаних територіальних громадах) завершується процедура державних закупівель. Кошти для 8 автобусів щойно виділені і будуть придбані до кінця року.

На забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов, (облаштування внутрішніх туалетів, проведення реконструкцій та капітальних ремонтів існуючих) передбачена освітня субвенція у сумі 5504,0 тис. гривень. Враховуючи те, що виділення субвенції передбачає обов’язкову наявність кошторисно-проектної документації розподіл її здійснювався у два етапи.

 

Рішенням сесії Хмельницької обласної ради від 22.02.2019 року № 2-24/2019 розподілено 2079,105  тис. грн. на 7 закладів освіти. Світлана Павлишина зауважила, що кошти профінансовані в повному обсязі, освоєні в сумі 1248,602 тис. грн. тобто на 60,0%, роботи в закладах завершуються.

Стан використання коштів по адміністративно-територіальних одиницях має такий вигляд: Волочиський район – 0%, Гуменецька – 84%, Судилківська – 74%, Чемеровецька – 51% об’єднані територіальні громади, Ізяславський навчально-реабілітаційний центр – 100%, Солобковецький навчально-реабілітаційний центр – 57%.

Станом на 01.09.2019 року залишок коштів становив 3424,895 тис. гривень.

Відповідно до інформації наданої керівниками структурних підрозділів  з питань освіти  районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування на даний час реконструкції та капітального ремонту потребує ще 13 санвузлів закладів освіти. На проведення даних робіт  виготовлена кошторисна документація, згідно якої залишкові кошти розподілено у вересні сесією обласної ради.

На реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти з державного бюджету місцевим бюджетам, відповідно до постанови КМУ надійшла субвенція в сумі 66,0 млн. грн.з яких (крім коштів передбачених на придбання автобусів у сумі 23,3 млн.грн.)кошти виділені на придбання персональних комп’ютерів  у сумі 8,4 млн. грн., тарозподілено між 19-ма адміністративно-територіальними одиницями відповідно до визначеного Кабінетом Міністрів України Порядку (м. Хмельницький, м. Кам’янець-Подільський, м. Нетішин, м. Славута, м. Старокостянтинів, м. Шепетівка; Віньковецький, Деражнянський, Теофіпольський та Чемеровецький райони; у Волочиську, Дунаєвецьку, Полонську, Красилівську міські, Новоушицьку, Старосинявську, Чорносрівську, Чемеровецьку, Вовковинецьку селищні об’єднані територіальні громади).

Світлана Андріївна повідомила, що станом на 01.09.2019 року кошти повністю профінансовано, освоєно – 5 млн. грн. (60%). Придбано 495 персональних комп’ютерів. Повністю кошти використані у містах Нетішин, Старокостянтинів, Шепетівка, Славута, Віньковецькому,  Чемеровецькому районах, Волочиській, Красилівськійміських, Чемеровецькій селищній об’єднаних територіальних громадах.  В інших адміністративно-територіальних одиницях продовжується освоєння коштів. Повторна процедура публічних закупівель проводиться у Вовковинецькій, Новоушицькій селищних, Полонській міській об’єднаних територіальних громадах.

Також постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 року №319 передбачено субвенцію на забезпечення доступу до мережі Інтернет в сумі 34,2 млн. грн., які у вересні розподілені між місцевими бюджетами. Як зазначила Світлана Павлишина, незважаючи на те, що з освоєнням цієї субвенції є певні проблеми, оскільки кошти її не можна спрямовувати на капітальні видатки, такі, як прокладання оптоволоконного кабеля, вона дозволить забезпечити закупівлю нового обладнання та комп’ютерної техніки, аби заклади освіти могли мати доступ до мережу інтернет.

Підсумовуючи доповідь, заступниця голови облдержадміністрації сказала, що керівництву районів, міст та ОТГ необхідно активізувати роботу над дооснащенням закладів освіти усім необхідним для того, аби освітній процес був максимально ефективним та сучасним.

“Давайте працювати разом, доповнюючи та підсилюючи зусилля один одного чим забезпечимо освоєння коштів виділених державою і створимо нові можливості та зміни, які закладуть фундамент успіху для  освіти,” – закликала Світлана Павлишина.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне