На Хмельниччині підтвердили 28 випадків сказу у тварин

Фото: ілюстративне

На Хмельниччині за шість місяців 2023 року, станом на 04.07.2023 на сказ заразилися 28 тварин, у їх числі  домашні, свійські, безпритульні та дикі тварини. А це на 11 випадків більше, аніж за аналогічний період минулого року.

Про Суспільному Хмельницький повідомив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Олександр Садов’юк.

За його словами, найбільше випадків зафіксовано у Хмельницькій громаді — сім, серед яких — три собаки, три коти та один лис.

“У Городоцькій громаді — на сказ захворіли дві собаки та одна коза, у Новоушицькій громаді підтверджено три випадки захворювання, у їх числі — дві собаки та один кіт, у Антонінській та Чемеровецькій громадах — по два випадки сказу у собак. У Летичівській громаді — сказом заразилися лис та кіт, по одному випадку сказу зафіксовано серед котів у Заслучненській, Новодунаєвецькій, Староушицькій, Плужнянській громаді, по одному випадку сказу серед собак зафіксовано у Розсошанській, Теофіпольській та Деражнянській громадах. Також, підтверджено один випадок сказу великої рогатої худоби у Дунаєвецькій громаді та випадок сказу дикої кози у Старосинявській громаді”, — говорить Олександр Садов’юк.

Серед ймовірних причин зараження цих тварин, як повідомляють в обласній Держпродспоживслужбі, безвідповідальне ставлення власників тварин до проведення профілактичних щеплень проти сказу своїм улюбленцям.

Водночас, через воєнні дії в країні, заборонений санітарний відстріл, тому щільність лисиці звичайної на Хмельниччині перевищує норму в 6 разів.

“При епізоотичному розслідуванні випадків сказу прослідковується контакт хворих тварин з лисицею рудою, таким чином джерелом збудника хвороби є дикі м’ясоїдні хижаки та безпритульні собаки і коти”, — каже Олександр Садов’юк.

Чим небезпечний сказ?

Сказ — це особливо небезпечна інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом і яке неминуче за закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини.

Як передається захворювання?

Зараження тварини так і людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Після укусу чи ослинення вірус може бути в організмі без проявів хвороби один-три місяці. Але є дані, що симптоми можуть не проявлятися рік і більше.

Як захиститися від сказу в області?

Найпростіший захист — уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не потрібно чіпати їх, за можливості, уникати зон де вони можуть мешкати. Запобігти захворюванню домашнього улюбленця може лише щеплення, яке робиться щорічно, а якщо з’явилися клінічні ознаки – доправити тварину для огляду у ветеринарну установу. Слід дотримуватися правил утримання та вигулу домашніх собак і котів, не створювати небезпеки оточуючим.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне