На Хмельниччині проведено осінню кампанію з пероральної вакцинації диких тварин проти сказу

Фото: https://consumerhm.gov.ua/

В період з 12 по 25 вересня 2021 року в Хмельницькій області проводилася кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків АН-2.

Розкидання приманок відбувалося над лісовими та польовими угіддями краю, поза територіями населених пунктів.

На площі 18689,4 км2 використано 467,235 тис. доз антирабічної вакцини для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин вітчизняного виробника «Орісвак»     (м. Бровари). Вакцина створює стійкий імунітет проти сказу та є безпечною для людей та тварин. 

Епізоотична ситуація щодо сказу як в Україні, так і на Хмельниччині залишається напруженою та потребує дієвих заходів по профілактиці цього захворювання. На території області постійно проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати і піддати класичним щепленням. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини. Однак, основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця. У зв’язку із стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин, ефективність якої доведена світовим та європейським досвідом.

Вважається, що проведення пероральної вакцинації м’ясоїдних протягом декількох років на всій території України та області зокрема, відіграє основну роль у забезпеченні стійкого благополуччя зі сказу. 

Також дуже важливими у системі комплексу антирабічних заходів є:

  • регулярна та обов’язкова вакцинація домашніх тварин проти сказу;
  • планові заходи щодо регулювання чисельності червоної лисиці та інших хижих тварин до нормативних показників;
  • розробка та реалізація органами місцевого самоврядування програм регулювання чисельності безпритульних тварин на території населених пунктів;
  • забезпечення медичних закладів достатньою кількістю антирабічної вакцини та імуноглобуліну для профілактики та лікування гідрофобії у людей;
  • інформування населення та власників тварин про небезпечність сказу і заходи з його профілактики через засоби масової інформації тощо.

Всі ці заходи повинні бути плановими, довгостроковими та системними, їх виконання дозволить покращити епідемічну та епізоотичну ситуацію зі сказу на території області.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне