На Хмельниччині розпочали вакцинацію диких тварин від сказу

Фото: Суспільне Хмельницький

411 тисяч доз вакцини від сказу диких тварин мають розкласти на узбіччях доріг і сільськогоспугідь, у лісах та на узліссях Хмельниччини. Цю вакцину тварини мають з’їсти. Наразі процес вакцинації розпочався і триватиме два тижні.

Про це Суспільному Хмельницький розповіла начальниця управління Держпродспоживслужби Олександра Титарчук.

Будинок Олександра Муляра розташований на околиці села Іванівці. Чоловік каже, цього року у нього почастішали крадіжки лисами його курей.

“Лиси атакують: з того боку йдуть, то з іншого кожний день. Через паркан – не перестрибують. А курки перелітають. В день дві-три курки беруть. Спочатку трохи відстрілювали. А зараз такий період, що не можна і вони розмножуються на моїх курках”, — розповідає чоловік.

Бригада з шести осіб розкладає брикети з вакциною від сказу для диких тварин поблизу села Іванівці, що у Волочиській громаді.Спочатку на контрольній ділянці, площа якої квадратний кілометр. На ній мають розкласти 25 доз вакцин. Біля кожної – забитий кілок, щоб потім найти й перевірити – з’їла вакцину тварина чи ні, розповідає один із членів бригади, начальник волочиської дільничої лікарні ветеринарної медицини Василь Кравець.

“Контроль цієї вакцинації проводиться на четвертий, восьмий та п’ятнадцятий день. При поїданні лис розкушує, на зубах залишається маркер тетрацикліну. Після цього має бути контрольний відстріл лиса, і тоді ми маємо дивитися: відбираємо щелепи, і відбираємо кров на дослідження. Будемо дивитися поїдав лис цю вакцину, чи є антитіла”, — пояснює Василь Кравець.

Кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин минулого року не проводилась. До цього вакцина щороку розкидалась з гелікоптерів, розповіла начальниця управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександра Титарчук. Цьогоріч на Хмельниччині мають розкласти 411 тисяч доз вакцини для диких тварин від сказу.

“Маємо таку ситуацію: 2021 рік – 58 випадків, 2022 рік – 67, 2023 рік – 34 випадки захворювання тварин на сказ. По області маємо охопити цією пероральною вакцинацією понад 16 тисяч квадратних кілометрів площ та угідь. Створено на сьогодні 252 бригади”, — каже Олександра Титарчук.

22 тисячі 800 доз вакцини від сказу отримали на Наркевицьку, Війтовецьку та Волочиську громади, – каже Василь Кравець. У цих громадах їх розкладатимуть 19 бригад.

“Ми взяли 1200 доз вакцини й маємо цю вакцину сьогодні протягом дня розкласти. Тварини поїдають цю приманку, у них виробляється імунітет проти сказу. Якщо є хвора тваринка, вона поїдає цю приманку та гине. А в здорових тварин виробляється імунітет. Навіть якщо його вкусить хворий лис чи друга тварина, вона не захворіє на сказ. Ця вакцина зроблена з м’яса кісткового борошна, яка смакує лисам. Вона тут запакована, заклеєна, в середині”, — пояснює начальник Волочиської дільничої лікарні ветеринарної медицини.

До 19 бригад запросили 100 мисливців, аби ті показували, де пролягають лисячі шляхи, – розповідає голова волочиської районної організації українського товариства мисливців та рибалок Володимир Ковтун.

“Ми маємо 82 тисячі 380 гектарів закріплених угідь. Це входить туди Війтовецька ОТГ, Наркевицька ОТГ І Волочиська ОТГ. У 2021 році, коли ще було полювання, ми довели щільність лиса на тисячу гектарів 0.7 голови, на сьогодні маємо сім-вісім голів на тисячу гектарів. Це трошки є катастрофічно. Сезону полювання немає, тому що воєнні дії в Україні, заборонили полювання і таким чином зросло поголів’я лисиці”, — каже Володимир Ковтун.

Цьогоріч сказу серед диких тварин у Наркевицькій, Війтовецький та Волочиській громадах не фіксували, – розповіла головна спеціалістка Хмельницького районного управління Держпродспоживслужби Наталя Семенюк. Минулого року – було чотири випадки. За словами Наталі Семенюк – триватиме кампанія з розкладання вакцини від сказу – два тижні.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне