На Хмельниччині третина водопровідних і каналізаційних мереж потребують заміни

47
Фото: .0372.ua

У Хмельницькій області заміни потребують 1181,7 км або 36% водопровідних мереж.

Про це сказано у звіті обласної програми «Питна вода Хмельниччини» за 2018 рік.

Наразі їх заміна проводиться вибірково, що не сприяє покращенню якості питної води. Через незадовільний технічний стан водопровідних мереж, втрати води збільшуються та зростають витрати на її добування.

Крім цього, потребує ремонту 408 км або 37% каналізаційний мереж. Очищення стічних вод проводиться на 35 каналізаційних очисних спорудах, які експлуатуються понад 40 років і не можуть забезпечити необхідний рівень очистки стічних вод.

Модернізації і реконструкції вимагають 24 очисні споруди, зокрема у містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Ізяслав, Городок, Волочиськ, Красилів та інші. Забруднення водних об’єктів недостатньо очищеними зворотними водами через незадовільний технічний стан очисних споруд – одна з найактуальніших екологічних проблем області.

Разом з тим, у 2018 році за рахунок усіх джерел фінансування було спрямовано 177,4 млн гривень. З них 131,6 млн грн на будівництво та реконструкцію мереж централізованого водопостачання. За виділені кошти побудовано 158 км та реконструйовано 111 км мереж з централізованим водопостачанням.

Для забезпечення необхідного рівня очистки стічних вод торік виділено 45,8 млн грн на будівництво та реконструкцію каналізаційних систем та очисних споруд із застосуванням новітніх технологій та обладнання.

У Хмельницькій області працює 41 комунальне підприємство, яке обслуговує 289 водопровідних та каналізаційних насосних станцій, 3302,2 км водопровідних та 1108,2 км каналізаційних мереж, 35 каналізаційних очисних споруд, 867 одиниць насосного обладнання тощо.

Системами централізованого водопостачання охоплено 80,9% міського населення, 76% населення, що проживає у селищах міського типу та 32,6% сільського населення.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне