На Хмельниччині триває заборона на вилов раків у водних об’єктах області

5
Фото: darg.gov.ua

«Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції цього виду біоресурсів під час природного відтворення. З відповідним наказом Управління Держрибагентства у Хмельницькій області можна ознайомитись за посиланням», – повідомив керівник відомства Андрій Полудняк.

Таке обмеження Хмельницький рибоохоронний патруль встановлює тричі на рік:

  1. у нерестовий період з 01 квітня по 30 червня;
  2. на період другої линьки з 15 серпня по 20 вересня;
  3. на період виношування ікри з 15 грудня по 31 березня.

Заборона пов’язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень. Концентрація ікряних самок на репродуктивних полях відбувається у квітні-травні, а виношування личинок самками може тривати до кінця червня. У час линьки та виношування ікри раки не захищені та малорухомі, що й робить їх легкою здобиччю для браконьєрів.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди в наслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.

Проте варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись Правил любительського і спортивного рибальства. У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефону всеукраїнської безкоштовної «гарячої лінії»: 0 (800) 50-52-50 або на «гарячу лінію» відомства: (068) 384 98 10.

Прес-служба Хмельницького рибоохоронного патруля.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне