На Хмельниччині за місяць отруїлися грибами понад два десятки людей

Фото: ілюстративне

У жовтні на Хмельниччині зареєстрували 10 випадків отруєння грибами: серед потерпілих – 23 людини. Про це повідомляють в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Випадки отруєння сталися на Деражнянщині, у Кам’янець-Подільському, Летичівському, Хмельницькому, Чемеровецькому та Ярмолинецькому районах. За словами потерпілих, вони вживали маремухи, рядовки, а також гриби невідомого походження.

Зокрема, як зазначають в Держпродспоживслужбі області, в одному випадку смаженими грибами потерпілих пригостив сусід. В результаті отруїлося 3 особи. Дехто сам збирав та готував гриби, однак, які це гриби – люди не знають. Потерпілі мешканці Чемеровецького, Летичівського, Кам’янець-Подільського районів отруїлись рядовкою, Деражнянського району – маремухами (наукова назва мухомор червоніючий). На жаль, серед потерпілих – шестеро дітей та одна вагітна жінка. Усі перебувають на лікуванні в стані середньої важкості.

У Держпродспоживслужбі зазначають, що аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що вони стаються через вживанням пластинчатих отруйних грибів насамперед, блідої поганки, які помилково сприймаються за такі їстівні гриби, як печериці та сироїжки.

«Кожен має пам’ятати, що збирати гриби можна лише в тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості: зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів щодо знайденого гриба, краще залишити його, щоб уникнути можливого нещасного випадку. Той, хто вперше відправляється збирати гриби, не повинен це робити самостійно, а краще з досвідченими грибниками», – кажуть в Головному управлінні Держпродспоживслужби.

І додають, що велике значення має також правильна технологія приготування грибів.

«Гриби можна розділити на декілька груп. До першої належать їстівні, які не містять в собі отрути. Це білі гриби, рижики, опеньки, маслюки, лисички, сироїжки, шампіньйони», – пояснюють спеціалісти.

До другої групи належать умовно-їстівні гриби: вовнянки, сморчки, строчки, які містять нестійку отруту. І їх з профілактичною метою потрібно двічі кип’ятити по 10 хвилин, а відвар зливати. При термічній обробці отрута переходить у відвар, який не можна використовувати в кулінарних цілях. Для надійності таку ж термічну обробку мають пройти і їстівні гриби. Грузді, підгрузді, вовнянки, рижики, сироїжки радять двічі відварити для усунення гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту.

Окрім того, зазначають, що отруїтися можна і їстівними грибами, якщо в їжу використовувати старі гриби, в яких можуть міститися продукти розпаду білка, що негативно впливає на організм людини.

Не можна довго зберігати зібрані гриби. Їх потрібно використовувати в день збору.

«У людей з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура навіть їстівні гриби можуть викликати загострення захворювання. Таким людям варто пам’ятати, що гриби – це продукт, який погано перетравлюється і краще їх не вживати в їжу», – зазначають спеціалісти.

До третьої групи належать найбільш небезпечні гриби – отруйні. Серед них: бліда поганка, несправжні опеньки, мухомор та деякі інші.

«Бліда поганка за своїм зовнішнім виглядом схожа на шампіньйон та окремі види сироїжок. Проте відрізняється від них бульбовидними потовщеннями на кінці ніжки, оточеним білою оболонкою. Під шапкою – бліді пластинки, а у шампіньйона – рожеві або темні. При випадковому використанні в їжу блідої поганки через 12-18 годин у людини виникають сильні болі у животі починається пронос, а деколи й судоми. Хворий відчуває дедалі більшу кволість, голос стає глухим. На другий-третій день виникає жовтяничне забарвлення очей та шкіри, видимих слизових оболонок. Бувають періоди коли, здавалось би, настає поліпшення, проте воно змінюється погіршенням стану хворого, що нерідко призводить до смерті», – пояснюють в Держпродспоживслужбі.

Трапляються випадки, коли люди неїстівні несправжні опеньки приймають за їстівні. На щастя, вони не такі отруйні, як бліда поганка. Так, у справжнього опенька шапка коричнево-жовтого кольору, покрита всередині лусочками, колір може мати різні відтінки, а в несправжнього опенька шапка жовто-сіра, а в центрі іржавого кольору, без лусочок, пластинки – жовтувато-зеленуватого кольору. Ще один несправжній опеньок має назву цегляно-червоного. Шапка у нього жовтувато-коричнева з більш темним центром, лусочок немає. Пластинки темні, димчасті або чорно-оливкові. Гриб має неприємний запах.

«При появі перших ознак отруєння варто негайно викликати лікаря або доставити хворого в медичний заклад. Варто знати, що сприяють всмоктуванню отруйних речовин та посилюють отруйну дію і спиртні напої. І не користуйтесь народними методами визначення отруйних грибів при приготуванні – на кшталт зміни кольору цибулі під час кип’ятіння, із застосуванням срібної ложки тощо… Та не частуйте грибами малолітніх дітей», – радять спеціалісти.

Джерело: ye.ua

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне