На Хмельниччині заяви журналістів поліція розглянула як звернення

Фото: зображення з Інтернету

Поліція на Хмельниччині розглянула три заяви журналістів, які отримала в січні 2020 року, виключно у форматі звернень. Щодо правомірності дій працівників Кам’янець-Подільського РУП під час розгляду заяви головної редакторки газети “Кам’янецький часопис “Ключ” Тетяни Шуханової наразі працівниками ГУНП в Хмельницькій області проводиться службова перевірка.

 

Початок року для журналістів на Хмельниччині виявився гарячим, адже лише в першому місяці 2021 року журналісти тричі звертались до правоохоронців. Про це ІМІ повідомляло в минулому матеріалі. Однак позаду вже більше місяця часу після отримання поліцією заяв від журналістів і доречним було б глянути – який же результат розгляду заяв?

Про результати розгляду своєї заяви регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі повідомила головна редакторка газети “Кам’янецький часопис “Ключ” (Кам’янець-Подільський, Хмельниччина) Тетяна Шуханова, яка отримала від поліції відповідь про результати перевірки. Також про результати розгляду цієї заяви Кам’янець-Подільський РУПбуло повідомлено і на запит регіональної представниці.

«За даним фактом проведено перевірку. У зв’язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за цим фактом не вносили, тому заяву було розглянуто згідно Закону України «Про звернення громадян» та прийнято законне рішення» – йдеться у відповіді Кам’янець-Подільський РУП ГУНП в Хмельницькій області.

Нагадаємо, що стаття 214 Кримінального процесуального кодексу прямо забороняє проводити будь-які слідчі дії до внесення заяви в ЄРДР і передбачає відповідальність посадових осіб за вчинення дій до моменту такого внесення:

«1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань…»

Наразі працівниками ГУНП в Хмельницькій області проводиться службове розслідування щодо правомірності дій працівників Кам’янець-Подільський РУП під час розгляду заяви головної редакторки.

Більш детальніше про відповідь поліції журналістці можна прочитати у новині, що виходила на сайті ІМІ.

Заяву від директорки ТзОВ «Телерадіокомпанія Кам’янець-Подільський» Дорогої І.Б. було знову ж таки розглянуто згідно Закону України «Про звернення громадян».

«У зв’язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за цим фактом не вносили» – зазначено у відповіді Кам’янець-Подільський РУП ГУНП в Хмельницькій області.

Також у офіційному листі зазначено, що письмову відповідь про результати перевірки за вказаним зверненням направлено заявниці, а копії матеріалів перевірки передано до сектору кадрового забезпечення Кам’янець-Подільський РУП ГУНП в Хмельницькій області для проведення додаткової службової перевірки щодо правомірності дій працівників, які перебували на місці події. Заявниця ж повідомила нашій регіональній представниці, що відповіді телеканал до цього часу ще не отримував.

І знову ж тут варто згадати про статтю 214 Кримінального процесуального кодексу, яка прямо забороняє проводити будь-які слідчі дії до внесення заяви в ЄРДР.

Заяву журналістки Берези А.А., яка також є регіональною представницею ІМІ в Хмельницькій області, розглянуто за аналогічним підходом – у форматі звернення. До всього ж лише через надсилання запиту на ГУНП в Хмельницькій області вдалося хоч побачити текст офіційної відповіді журналістці за підписом заступника начальника Хмельницького районного управління поліції Заславського Д., яка датується ще 1 лютого 2021 року.

«У ході проведення перевірки по даному факту Ваше звернення перебувало на розгляді в СВ Хмельницького РУП, де вивчалось на предмет наявності в ньому даних, які б вказували в даному випадку кримінального правопорушення, проте оскільки таких даних виявлено не було, то жодні відомості по даному факту до ЄРДР не вносились» – значиться у відповіді Хмельницького РУП заявниці.

І тут згадалось, що під час минулої чергової сесії Хмельницької міської ради, що відбулася 17 лютого 2020 року було розглянуте та було підтримане рішення щодо підтримки «Програми забезпечення охорони прав і свобод людини, профілактики злочинності та підтримання публічної безпеки і порядку на території Хмельницької міської територіальної громади на 2021 – 2025 роки». В рамках цієї програми заплановано витратити з бюджету Хмельницької міської територіальної громади більше як 10,8 мільйонів гривень районному управлінню. Законність прийняття такого рішення міськрадою та ініціативу райуправління не беремось оцінювати, однак у нас виникає логічне запитання – чи за таких умов Хмельницьке районне управління поліції буде правомірнореагуватиме на заяви щодо порушень з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування, в тому числі і заяви журналістів? Питання поки риторичне.

 

Альона Береза, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне