На Хмельниччину евакуювали 158 дітей без супроводу батьків чи опікунів. Одна дитина поранена

Фото: Бердянськ-24

До Хмельницької області із зони бойових дій та тимчасово окупованої території евакуйовано 158 дітей, які прибули без супроводу батьків або законних представників.

Про це йдеться на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Згідно повідомлення, такі дані станом на 4 липня 2022 року засвідчив дистанційний моніторинг, проведений спеціалістами Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини..

«Діти були евакуйовані з Донецької області (30 дітей), Миколаївської області (22 дітей), з Києва та Київської області (27 дітей), Харківської області (21 дитина), Херсонської області (14 дітей), Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Одеської областей (по 8 дітей), Луганської, Житомирської, Сумської областей. Переважна більшість евакуйованих на Хмельниччину дітей – близько 52% (83 дитини) у віці від 7 до 13 років, 33% (52 дітей) у віці від 14 до 18 років (з них досягли повноліття після евакуації двоє дітей), 15% (23 дітей) – у віці від 2 до 6 років.

У 57 евакуйованих на Хмельниччину дітей батьки залишилися в зоні активних бойових дій, у 24 – на тимчасово окупованій території, у 55 – батьки перебувають за місцем проживання, ще у 22 – інші причини (перебування батьків або одного з них за кордоном, батьки померли або позбавлені батьківських прав напередодні повномасштабного вторгнення Російської федерації тощо). Одна дитина (17 років) з Лисичанська Луганської області прибула з пораненням. Унаслідок бомбардування міста вона зазнала травми правої гомілки. Наразі дитина перебуває під амбулаторним наглядом лікарів», – йдеться в інформації Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Згідно інформації, службами у справах дітей територіальних громад, куди евакуювалися діти, були вжиті заходи щодо їх влаштування. Зокрема, 155 дітей залишилися тимчасово жити в родинах своїх родичів чи знайомих, а троє дітей було влаштовано у дитячі заклади. За період перебування у Хмельницькій області, за інформацією Секретаріату, 27 дітей уже возз’єдналися зі своїми батьками.

«Сімом дітям, які прибули на територію Хмельницької області, надано відповідний статус та готуються документи для встановлення над ними опіки чи піклування. Щодо ще шести, батьків яких було позбавлено батьківських прав до початку збройної агресії, місце перебування батьків невідоме або зв’язок з ними втрачено, органами опіки та піклування за місцем перебування відповідного статусу не встановлено, хоч і відповідна служба у справах дітей зобов’язана була протягом двох місяців підготувати документи, які підтверджують набуття дитиною статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. Як наслідок, порушено право дітей на особливий захист, що надається державою, як передбачено Конвенцією ООН з прав дитини. У зв’язку з цим головам Смотрицької та Грицівської селищних рад, Лісовогринівецької сільської ради, Городоцької, Дунаєвецької, Нетішинської, Славутської та Хмельницької міських рад направлено листи-реагування щодо вжиття заходів для реалізації права дітей на отримання відповідного статусу, сімейне виховання, належний соціальний захист», – йдеться у повідомленні Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне