Невакциновані працівники однієї з хмельницьких шкіл збираються іти до суду

Фото: https://suspilne.media/

Вісім нещеплених від COVID-19 працівників Хмельницької спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12, яких вранці 8 листопада відсторонили від роботи, не погоджуються з таким рішенням та готові відстоювати свої права на працю та добровільну вакцинацію у суді.

Про це Суспільному розповів інженер освітнього закладу Максим Кононов.

З його слів, восьмеро працівників школи, які не мають ковід-сертифікатів, отримали попередження про відсторонення від роботи на невизначений період без збереження заробітної плати.

Працівник Хмельницької ЗОШ №12 Максим Кононов каже, що не очікував відсторонення від роботи без зарплати, адже влада запевняє, що вакцинація є добровільною.

Серед цих восьми – і шкільна медична сестра Лілія Нікульшина. Жінка каже, що її відсторонили від роботи до того часу, поки вона не зробить щеплення або не принесе довідку від лікаря, що їй не можна вакцинуватися. Проте, додає, таких довідок у наших лікарнях не видають.

Отримали повідомлення про відсторонення від роботи й інші невакциновані від ковіду працівники школи, серед яких і бухгалтерка Оксана Степанишина.

«Я була не згідна з тим, що мене відсторонюють від роботи, тому що це незаконно. Хотіла вийти з кабінету директора і не підписувати нічого, але він мене в груди і отак тримав, не давав відкрити двері кабінету. Я написала, що заперечую, і підписалася. Готова йти до суду», – каже Оксана Степанишина.

З її слів, зі 107 працівників школи спочатку не хотіли вакцинуватися близько тридцяти, потім таких залишилося вісім.

Інженер навчального закладу Максим Кононов каже: не чекали настільки жорстких санкцій.

«Ми думали, що не дійде до такого, бо, як запевняє наш прем’єр-міністр, вакцинація добровільна. І навіть якщо її зробили обов’язковою, то мають бути законні підстави на це, яких наразі немає», – говорить чоловік.

Директор школи Олег Сивицький заперечує, що чинив тиск на нещеплених працівників. Каже, навпаки, замість відсторонення без зарплатні запропонував їм дистанційну форму роботи. Хоча, додає, сподівався, що за вихідні восьмеро нещеплених працівників таки вакцинуються.

«У них був час до понеділка 8 листопада принести документи або про вакцинацію, або довідку від лікаря про протипоказання для щеплення від ковід. Ми маємо виконувати постанову Кабінету міністрів, це не наша забаганка», – пояснює посадовець.

Очільниця департаменту освіти та науки Хмельницької ОДА Дар’я Басюк запевняэ, що вакцинація працівників освіти є законною вимогою адміністрації навчального закладу.

Учителька молодших класів Таїса Якубовська говорить: теж мала б відсьогодні проводити уроки дистанційно.

«Я сказала директору: якщо ви хочете мене відсторонити – виносьте зі школи, беріть поліцію, кайданки одягайте і виносьте мене за двері. Але я все ж прийду і буду працювати», – каже вчителька. Вона вважає, що рішення про відсторонення від роботи порушує її права.

Юристка Хмельницького центру надання безоплатної правової допомоги Орися Підвальна каже: знайшла відповідну статтю в українському законодавстві, яка вказує – у відстороненні від роботи через відсутність вакцинації законна.

«Є закон про охорону здоров’я, про захист населення від хвороб. У статті 12 чітко вказується – при суспільній небезпеці, коли йде поширення інфекційних хвороб, потрібно, є обов’язок здійснювати профілактичні щеплення», – роз’яснює юристка.

Директорка департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА Дар’я Басюк говорить: у понад 90% освітніх закладів Хмельниччини вакциновані всі працівники. Саме така вимога до роботи шкіл у «червоній» зоні. Та розказує, як має діяти директор навчального закладу в разі відмови працівників щеплюватися.

«Відсторонює, не оплачує відпустку, переводить, відповідно до трудового кодексу, на понижений оклад. Я, звичайно, категорично проти, щоби цінних педагогічних працівників відсторонювали від роботи, але ми живемо в умовах правової держави, і маємо виконувати закони держави, в якій ми живемо», – каже чиновниця.

Зі слів юристки Орисі Підвальної, судової практики із захисту прав невакцинованих працівників в Україні ще не має.

Нещеплені працівники Хмельницької ЗОШ №12 вважають це порушенням їхніх прав. «Якщо інший співробітник може працювати дистанційно, то медсестра виконувати свої функції дистанційно не може», – каже Лілія Нікульшина.

Вакцинована працівниця школи Ольга Семенцова говорить: точку зору колег поважає, та працювати дистанційно через їхню відмову щеплюватися не хоче.

«Від цього не мають страждати інші люди та діти. Батьки хочуть, щоб діти навчались, і я би хотіла, щоб моя дитина вчилася не дистанційно», – каже вона.

Інженер школи Максим Кононов говорить: разом із невакцинованими колегами позиватимуться до суду й оскаржуватимуть рішення перевести їх на дистанційну роботу.

Юристка Орися Підвальна розповідає: судової практики з таких справ до сьогодні не було, тому не береться говорити, чи зможуть восьмеро працівників виграти суд.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне