Першого вересня – без школи. Чому у селі Хмельницького району депутати вирішили ліквідувати навчальний заклад

Фото: https://suspilne.media/

13 із 22 депутатів Староостропільської сільської ради Хмельницького району одноголосно вирішили закрити Левківську школу І-II ступенів. Як розповів Суспільному Староостропільський сільський голова Юрій Соломін – бюджет громади не може покрити витрати на утримання школи, яка знаходиться за пів кілометра від опорної Староостропільської гімназії. Педагогічний колектив виступив проти цього рішення, бо влада не забезпечила їм робочі місця після ліквідації закладу.

У Левківській школі І-II ступенів зараз навчається 86 учнів, з яких половину довозять з громади. Минулого року Староостропільська сільська рада запланувала в бюджеті на 2022 рік один мільйон гривень на реорганізацію школи в дитячий садок і початкові класи, розповів сільський голова Юрій Соломін. За його словами, частину педагогічного колективу забезпечили б робочими місцями. Через воєнний стан кошти не освоюють, а на сьогоднішню позачергову сесію сільської ради виносять питання про закриття школи. На засідання сесії приходять вчителі та батьки. Галина Олаг – багатодітна мати, розповідає, що не хоче віддавати дітей до опорної школи.

«Мої діти в Остропільську школу ніяк не хочуть йти. Я звідти забрала дітей і перевела в Левківську. Вони вже ходили в Остропіль. Там, якщо ти багатодітна мама – дітям занижують оцінки», – каже Галина.

Наталія Літун переїхала в громаду з Херсонщини. Каже, свою дитину хотіла віддавати в Левківську школу.

«Нам рекомендували цю школу. Ми просто не місцеві, ми не знаємо куди краще. Говорили, що там гарні умови, гарне ставлення, гарні спеціалісти. Я нічого не маю проти Староостропільської школи, але по відгуках мені більше сподобалась саме ця», – говорить Наталія.

Працівники школи показують персональне попередження про ліквідацію школи. Про переведення на роботу в інші заклади – не йдеться. Вчительки фізкультури Світлана Ярова розповідає, що батьки переводять до їхньої школи дітей зі Старого Острополя: «Тому, що відношення тих вчителів і вчителів нашої школи відрізняється. Дітей наших якимись «ізгоями» рахують».

Вчителька початкових класів Ольга Назарчук говорить, як працівниця школи, від влади гарантій про працевлаштування не отримала.

«На сьогодні вони вирішили закрити школу, не гарантуючи, згідно з законами про працю, працевлаштування людей. І на дев’яте серпня ми залишаємось безробітні», – сказала Ольга.

На сесії сільської ради при розгляді питання про закриття школи сільський голова бере слово. Каже, основна причина закриття – півкілометрова відстань до Староостропільської школи. Діти з Левківців, за його словами, можуть дійти до неї пішки, а решті вже забезпечений автобус.

«Запевнити зараз стовідсотково вас, що ви всі будете забезпечені роботою, я не можу. Тому, що я давав вказівку виконуючій обов’язків начальника відділу освіти та директорам шкіл, щоб ви сіли за круглий стіл і поділилися годинами», – сказав сільський голова.

Педагогічний колектив в розподілі годин між всіма школами громади розв’язання проблеми не бачить. Представниця громадської організації «Рада Хмельниччини» Лариса Мельник, яка була присутня на сесії, розповідає – до неї з проханням допомогти в збереженні школи звернулись військовослужбовці Збройних Сил, яким заклад активно допомагав на початку повномасштабної війни. Каже, місцева влада не забезпечила принципу прозорості в процедурі закриття школи: «В нас все-таки лишається відкрите питання – хто ініціював закриття школи? Як спеціалісти, маючи історію річної давності, працювали над питанням модернізації, закриття, стратегування?».

Екс-директор обласного Департаменту освіти Олег Фасоля телефоном розповів, що при закритті школи працевлаштування працівників не є законодавчо закріпленою нормою – це питання етики та моралі місцевої влади.

«Звичайно, при реорганізації, закритті та пониженню ступенів вивільняються певні педагогічні працівники. За можливості, засновник має думати, яким чином забезпечити їх робочими місцями. За можливості. Але це не означає, що всі стовідсотково будуть забезпечені робочим місцем. Через те, що перевівши вчителів з одного місця в інше – який з того буде фінансовий зиск?», – сказав Олег Фасоля.

Після сесії сільський голова пообіцяв вчителям розв’язати питання з працевлаштуванням. Питання неправильного, на думку батьків та вчителів, ставлення до дітей в Остропільській школі також обіцяє взяти під свій контроль.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне