Прихисток для переселенців та релокованих підприємств, або Як Хмельниччина реагувала на виклики воєнного часу

Фото: сайт Хмельницької міської ради

В умовах повномасштабної війни Хмельницька область, розташована далеко від лінії фронту, стала прихистком для сотень тисяч переселенців та відносно безпечним регіоном, куди десятки підприємств перенесли своє виробництво, щоб, попри війну, продовжувати роботу.

Із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну і обласна влада на Хмельниччині, і органи місцевого самоврядування стикнулися з багатьма викликами. Зокрема, крім необхідності налагоджувати життя мешканців регіону в умовах великої війни, довелося розвʼязувати проблеми розміщення та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, а також створювати умови для роботи релокованих підприємств.

Адже від 24 лютого 2022 року Хмельниччина прийняла з інших регіонів України та розселила близько 400 тисяч осіб. До того ж область належить до регіонів, які дали прихисток найбільшій кількості підприємств – 7,3% від загальної кількості. Згідно з інформацією МінРеінтеграції, від початку повномасштабної агресії в Україні за програмою релокації 800 підприємств перемістилися до більш безпечних регіонів. 

Цільові програми та рішення – як влада дбає про переміщених осіб

Від початку повномасштабного вторгнення Хмельницька область прийняла з інших регіонів України і розселила понад 385 тисяч переселених осіб, в тому числі і тих, хто перебував на території області проїздом. Станом на кінець березня 2023 року на Хмельниччині було обліковано 141 246 ВПО. Причому 37 431 переміщена особа мешкала в Хмельницькій міській територіальній громаді.

Для створення належних умов та підтримки цієї категорії людей в регіоні реалізується низка програм, а саме:

  • Програма забезпечення перебування внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб у закладах соціального захисту населення, що є об’єктами спільної власності територіальних громад Хмельницької області; 

  • Цільова програма забезпечення перебування внутрішньо переміщених осіб у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладах освіти Хмельницької області;

  • Програма забезпечення перебування внутрішньо переміщених осіб у закладах освіти Хмельницької області, які фінансуються з обласного бюджету, у 2023 році.

Крім того, за інформацією Хмельницької міської ради, соціальний захист ВПО передбачає і Комплексна програма «Піклування» в Хмельницькій міській територіальній громаді на 2022–2026 роки. Програма включає розділ 7 «Підтримка внутрішньо переміщених осіб, який містить 12 пунктів щодо соціального захисту переселенців

У Хмельницькій громаді працює також дворічна програма «Єднання заради дії», яка має на меті об’єднання ВПО, членів приймаючих громад, Уряду та  ЗМІ задля вирішення конфліктів на місцевому рівні, сприяння інтеграції ВПО, надати всебічну підтримку для розробки місцевих та національних планів інтеграції ВПО та стабілізації ситуації в Україні.

Рішенням позачергової 25-ї сесії Хмельницької міської ради від 28.03.2023 року №74 «Про залучення гранту від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для фінансування інвестиційного проєкту «Будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб в м.Хмельницькому» погоджено отримання гранту на будівництво житла для ВПО у розмірі 8,4 млн євро

Для забезпечення житлом ВПО влада Хмельницького залучає кошти Європейського Союзу, зокрема для реконструкції двох наявних будівель, у яких облаштовують смарт-кімнати гуртожиткового типу для близько 230 людей. До того ж Європейський Союз фінансуватиме будівництво капітального житла на вільних земельних ділянках. Планується, що це житло буде соціальним і перебуватиме в комунальній власності.

Компенсації для роботодавців та оприлюднення вакансій – як розвʼязували проблему безробіття серед ВПО

Частка переселенців у загальній кількості громадян, які минулого року скористалися послугами Хмельницької обласної служби зайнятості, становила приблизно 7 відсотків, або 2,6 тисячі з-поміж 40,3 тисячі громадян. Відомо також, що станом на 1 грудня  2022 року кількість зареєстрованих безробітних в області становила 6  тисяч осіб, в тому числі 746 осіб з числа внутрішньо переміщених.

Щоб допомогти мешканцям громади, зокрема й вимушеним переселенцям, в пошуку роботи, на сторінках Хмельницької міської ради та міського голови в соцмережах систематично публікують перелік вакантних посад в установах, організаціях та на підприємствах міської громади.

Стимулює роботодавців працевлаштовувати ВПО державна програма, відповідно до якої під час воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування роботодавець має змогу отримати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи. Так, до Хмельницької обласної служби зайнятості звернулося 473 роботодавці щодо компенсації за працевлаштування 662 внутрішньо переміщених осіб.

Програма з релокації бізнесу на Хмельниччині: 60 підприємств та близько 300 робочих місць

Хмельниччина долучилася до державної програми з релокації підприємств у більш безпечні регіони. Як повідомили в Хмельницькій ОВА, з початку воєнного стану і на кінець березня 2023 року в область перемістили свої потужності 60 підприємств різної спеціалізації, що дало змогу створити близько 300 робочих місць.

З-поміж цих субʼєктів господарювання – підприємства оптової та роздрібної торгівлі, швейного виробництва, машинобудування, виробники світлодіодної продукції, електричного устаткування, деталей для автотранспортних засобів, підприємства з продажу та ремонту сільськогосподарської техніки та обладнання, автокранів та спецтехніки. 

Найбільше підприємств переїхало до Хмельницького, Кам’янця-Подільського та Шепетівки. Релокувалися вони з Харкова, Києва, Запоріжжя, Дніпра, Краматорська та інших міст Донецької та Луганської областей.

Зокрема, до Хмельницької міської територіальної громади прибули 20 промислових підприємств. За інформацією Хмельницької міської ради, це ТОВ «Ампер Сервіс», ФОП Тарабарін Віталій Олегович, ФОП Кривулянський Станіслав Борисович, ТОВ «Корум Дружківський машинобудівний завод», ФОП Кудь Олексій Якович, ПП виробничо-комерційна фірма «ТОТ», ТОВ ВК «Індастрі», ТОВ «С.С.Скафолдінг», ТОВ «Кокей Україна», ТОВ «Неткані захисні матеріали», Мережа хімчисток «КІМС», ТОВ «НПКМ», ТОВ «ДонРТІ», ТОВ «Мануфактура Спейс», ТОВ «Альпік-Центр», ТОВ «Торговий дім «Локси», Кліматична компанія «AES», ТОВ «ДонРТІ», ФОП Асланов Ельдар Айдинович, ТОВ «Солмар».

Основні види діяльності релокованого до Хмельницької громади бізнесу – це ремонт і технічне обслуговування електричного устаткування, лиття інших кольорових металів, швейне виробництво, холодне штампування та гнуття, виробництво будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій, неспеціалізована оптова торгівля, надання інших послуг, комп’ютерне програмування.

Волонтерський рух: як мешканці області обʼєднали зусилля, щоб допомагати

Активний волонтерський рух в області став важливим чинником, який не лише допомагав владним інституціям долати виклики воєнного часу, але й сам вирішував чимало проблем.

Треба сказати, що волонтерські організації, діяльність яких спрямована на допомогу військовим, діють на Хмельниччині ще з 2014 року. Та після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року до вже наявних волонтерських організацій та окремих активістів-волонтерів долучилися нові.

сайт Хмельницької міської ради

З-поміж найбільш активних волонтерських організацій треба назвати, зокрема такі:

  • Громадська організація «Захист – об’єднання волонтерів» – одна з найпотужніших волонтерських організацій в області, до якої увійшли близько 20 організацій. Організація допомагає не лише воїнам, але й переселенцям, населеним пунктам, постраждалим від війни.

  • Благодійний фонд «Волонтери Поділля» зареєстрований ще у 2014 році. Організація має кілька напрямів діяльності: закупівля коптерів для фронту «Армія дронів», «Такмед» – закупівля та повна якісна комплектація аптечок на фронт, Волонтерська Пошта, опіка над госпіталями та пораненими військовими, закупівля автівок.

  • Громадська організація  «Планета волонтерів» зареєстрована в червні минулого року. Мета організації – допомога армії. Волонтери постійно на звʼязку з військовими. На передову відправляють необхідні речі – від їжі і ліків до дронів і автівок.

  • Благодійний фонд «Подих надії нації» створений ще в 2015 році. Він забезпечує військових автомобілями, старлінками, генераторами, дронами, амуніцією та іншими потрібними на фронті речами.

  • Cпільнота «Хмельницький Армія SOS» допомагає підрозділам ЗСУ, НГУ, ДПСУ та іншим захисникам України. Здійснює збори коштів для гуртових закупівель сертифікованого тактичного спорядження.

Власне, саме спільні зусилля влади та мешканців громад, попри труднощі й непорозуміння, зазвичай дають найкращий результат, коли необхідно долати виклики складних часів.

Із детальним оглядом соціально-економічної та політичної ситуації на Хмельниччині після початку повномасштабної війни можна ознайомитися на сайті Громадянської мережі ОПОРА – «Політична мапа Хмельницької області».

Оксана Банкова

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне