Рейтинг найпрозоріших комунальних підприємств Хмельниччини та Тернопільщини

Фото: https://zhar.org.ua/

Комунальні підприємства це не лише ті, хто відповідає за благоустрій громади. До таких належать майже усі медичні заклади. Серед них є і такі, які працюють у галузі культури та транспорту. Насправді, їх кількість давно вимірюється десятками. Так, до прикладу лише у підпорядкуванні Хмельницької обласної ради 100 комунальних установ, включно з госпрозрахункових комунальними підприємствами. Тернопільська обласна рада є засновником у двох сотнях комунальних структур. Значна частина з них отримує кошти з обласного бюджету. Як їх витрачають, а головне, як звітують, і чим взагалі займаються? Відповіді на ці питання мають бути надані, а головне доступні для будь-якого жителя області. Та чи є так насправді? Майже рік це питання досліджували представники громадськості у двох областях. Результати проєкту та загальний рейтинг експерти представили усім учасникам моніторингу під час відезустрічі із представниками комунальних підприємств, які потрапили під моніторинг.

Скриншот презентації рейтингу прозорості комунальних підприємств Хмельницької та Тернопільської областей в режимі онлайн

З 1 грудня 2021 року по 15 листопада громадські організації “Жіночий Антикорупційний рух” (м.Хмельницький) та “На межі” (м.Тернопіль) проводили моніторинг діяльності комунальних підприємств обласних рад. Перевіряли їх за 32 індикаторами. Проте основна мета проєкту – визначити наскільки прозоро та публічно вони ведуть свою діяльність. Зокрема, чи виконують чинне законодавство та оприлюднюють усю інформацію та у який спосіб. Втілити у життя цей моніторинг вдалось в рамках проєкту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) за підтримки МЗС Королівства Норвегії.

Отож для моніторингу обрали по 20 підприємств у кожній області. Головна умова – органом управління є обласні ради. Усі вони отримали кілька хвиль інформаційних запитів. Зокрема, у такий спосіб експерти витребовували інформацію та документи, які мали б бути оприлюднені відповідно до статті 78 Господарського Кодексу України

Виявилось, що робота з інформаційними запитами та загалом виконання законодавства про доступ публічної інформації потребує суттєвої уваги з боку комунальних підприємств. Зокрема, у Хмельницькій області були зафіксовані три відмови у наданні відповідей на запити.

“Два випадки відмов команада успішно оскаржила через Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. За результатами цього оскарження два підприємства змінили свою позицію та надалі надавали відповідь на інформаційний запит з усіма документами. Втім, є ще одне підприємство, яке навіть після оскарження до Омбудсмана відмов інших підприємств знову відмовилось надавати запитувані документи. Наразі відкрито провадження,” – зазначила під час зустрічі експертка проєкту в Хмельницькій області Альона Береза. 

Якщо ж на Хмельниччині проблеми із доступом до інформації були зафіксовані лише у трьох з двадцяти випадків, то ось на Тернопільщині ситуація просто кричуща.

“У нас це не поодинокі випадки, як на Хмельниччині. Лише три підприємства надали вчасно повні відповіді на запити, ще п’ять надали відповіді частково, решта надіслали необґрунтовані відмови або ж проігнорували запити. Тому нами було прийнято рішення звернутись до обласної ради та комунальних підприємств щодо організації спеціальних тренінгів щодо поліпшення ситуації із виконанням законодавства щодо доступу до інформації”, – зазначила Ольга Мазаєва.

Окрім запитів експертки також перевіряли роботу комунальних підприємств через відкриті джерела інформації. А це сайт відповідної обласної ради, сайт самого підприємства та його соціальні мережі (якщо такі наявні). На Хмельниччині не усі підприємства мають сайти, втім більшість все ж намагається презентувати свою роботу у доступний спосіб, зокрема через офіційні сторінки в соціальних мережах. 

“У Тернопільській області лише одне підприємство, з тих яке моніторили, мало сайт. Але і він з 2018 року не наповнювався. Але хоча б він є. І ще одне підприємство активно веде свою сторінку в соціальних мережах. Тобто дізнатись про роботу підприємств з відкритих джерел дуже і дуже складно. Це ускладнює роботу громадянам, які не можуть дізнатись про роботу цих комунальних підприємств, так і підприємствам, які втрачають клієнтів”, – зазначила експертка проєкту по Тернопільській області Ольга Мазаєва.

Загалом під час моніторингу виявлені проблеми спільні для двох областей:

  • безпеки працівників у випадку повітряних тривог;
  • нестача кваліфікованих кадрів (частина працівників звільнилась за власною ініціативою, або перебувають у довготермінових відпустках без збереження заробітної плати через введення воєнного стану);
  • деякі госпрозрахунокові підприємства взагалі зупинили свою роботу і вимушено відправили своїх працівників у відпустки;
  • недостатнє фiнансування об’єктiв будiвництва, ремонту, реконструкції з бюджетних коштів;
  • проблеми із матеріально-технічне забезпеченням;
  • затримка компенсацій за обласними програмами;
  • складна ситуація з енергопостачанням комунальних підприємств;
  • зменшення кількості  клієнтів, що негативно впливає на прибутки підприємств.

Втім у жодній області не вдалось виявити комунальні підприємства, які б отримали найвищі бали та отримати ефективну оцінку діяльності. Загалом на Хмельниччині лише дев’ять підприємств отримали оцінку задовільно. На Тернопільщині таких лише чотири. 

За результатами моніторингу експертки проєкту розробили рекомендації для обласних рад, а також для самих комунальних підприємств, які дозволили б покращити рівень прозорості та підзвітності підприємств з урахуванням воєнного стану. Перед тим команди ще надіслали на розгляд обласних рад проєкт рішення, яке б могло цю ситуацію виправити.

Сам рейтинг, роз’яснення, а також рекомендації для покращення виконання чинного законодавства будуть надіслані обласним радам, а також всім комунальним підприємствам, які потрапили під моніторинг. 

Підготувала Марія Турчина

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне