Результати брифінгу щодо ситуації на ринку газу в Хмельницькій області

Фото: https://www.adm-km.gov.ua/

На Хмельниччині, як і по всій Україні, з початку року  спостерігається  соціальна напруга з приводу зростання тарифів на комунальні послуги: постачання газу та електроенергії, тепла та води, розподіл газу. З метою роз’яснення основних аспектів, що стосуються ситуації на ринку газу, до мешканців області під час сьогоднішнього брифінгу звернувся заступник голови адміністрації Сергій Ткачук.

Основні тези брифінгу:

➡ За дорученням Президента України Кабінетом Міністрів України прийнята постанова №25 від 18 січня 2021 року, якою вводиться гранична ціна газу для населення за 6,99 грн за кубометр.

➡ Ринок газу в Україні є вільним і конкурентним. Кожен житель області має можливість і право вільно обирати постачальника. На сьогодні багато мешканців області скористалися таким правом, а також обрали для себе тарифний план “річний” і отримували від НАК “Нафтогаз України”  газ по ціні близько 4 грн. за кубометр.

➡ Трапляються випадки, коли літні та соціально незахищені люди не знають як або не мають можливості через “Приват-24”, або “кабінет споживача газу” змінити свого постачальника. Для цього органи влади та органи місцевого самоврядування мають проводити системну широку інформаційну-роз’яснювальну роботу і розповідати людям, що існує реальна можливість через зміну постачальника отримати і меншу ціну газу.

➡ Ринок газу налічує понад 800 ліцензіатів, які здійснюють торгівлю газом. Однак, є монополія, в частині транспортування та розподілу газу, цим на території області займається “Хмельницькгаз”. Дана компанія має встановлений тариф, який затверджений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на рівні 1,78 грн без ПДВ. Для Хмельницької області цей тариф становить 1,66 грн без ПДВ. Тариф за розподіл газу – це не плата «за трубу» як сьогодні часто її називають, це оплата споживачами газу вартості обслуговування газових мереж, якими доставляється газ до кожної домівки на території Хмельницької області.

➡ Президент України дав доручення заступнику керівника Офісу Президента України Кирилу Тимошенку провести повний аудит наявних тарифів в усіх областях України, зіставити ціноутворення за різні проміжки часу, а також отримати вичерпні роз’яснення від відповідних керівників на місцях щодо завищених тарифів та щодо тарифної політики в цілому.

➡ Постановою Кабінету Міністрів України визначена гранична чисельність штатних працівників РДА. Відтак, в області фактично буде скорочено 1040 працівників РДА. Орієнтовна сума, яка необхідна для виплати компенсації працівникам, що будуть звільнені складає 62 млн. грн.

➡ Нові укрупнені РДА повноцінно запрацюють після передачі комунального майна, прав та обов’язків, переведені відповідних працівників та затвердженні структури нових трьох райдержадміністрацій Хмельницької області. Сьогодні майже 90% комунального майна, яке належало районним радам, вже передано до ОТГ.

➡ Усі відповідні структурні підрозділи будуть створені у трьох новостворених РДА області. Однак, для надання певних функцій, особливо щодо питання соціального захисту населення, на території ліквідованих районів буде здійснюватися робота на так званих віддалених робочих місцях.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне