Рік для журналістів на Хмельниччині: недопуски, перешкоджання та напад

Рік для журналістів на Хмельниччині: недопуски, перешкоджання та напад
Фото: newskm.net

Наприкінці кожного року прийнято підводити підсумки. Успішні чи не зовсім. Але підсумки важливо підводити. А особливо це важливо робити на фоні наявності випадків щодо порушення прав журналістів в Україні. Порушення були, на жаль, цей рік не став винятком, як на рівні всієї країни, так і на Хмельниччині.

Січневі перешкоджання та недопуск на засідання депкомісії

Січень 2021 року на Хмельниччині розпочався досить активно. Правда активність ця простежилась не в форматі покращення умов роботи для журналістів, а в форматі перешкоджань та погроз.

Так 13 січня 2021 року відбувся недопуск журналіст на засідання постійної депутатської комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Хмельницької міської ради. Допуск відбувся лише після виклику поліції. За цим фактом поліція отримала заяву від журналістки, яка була розглянута у форматі звернення.

21 січня 2021 року головна редакторка газети “Кам’янецький часопис “Ключ” (Кам’янець-Подільський, Хмельниччина) Тетяна Шуханова звернулася до поліції через цькування в соцмережах. Також Шуханова тоді повідомила, що до її матері приходила невідома жінка, яка ставила якісь запитання та фіксувати все це на пристрій, схожий на планшет, та втекла лише тоді, коли побачила, що у квартирі був чоловік. Заява журналістки була розглянута як звернення.

Декількома днями опісля в тому місті Кам’янець-Подільський телерадіокомпанія “Кам’янець-Подільський” зверталась до поліції у зв’язку з перешкоджанням їхній знімальній групі з боку депутата міськради. Заяву до поліції від директорки ТзОВ “Телерадіокомпанія Кам’янець-Подільський” Дорогої І. Б. було знову ж таки розглянуто згідно із Законом України “Про звернення громадян”.

Недопуск до засідання сесії селищної ради регіонального медіа

Журналістів хмельницького телеканалу TV7+ не допустили 12 березня на сесію Ярмолинецької об’єднаної територіальної громади (ТГ). Журналісти прибули на сесію та зіткнулася з тим, що голова громади Андрій Шутяк спочатку спробував закрити засідання сесії, а потім ініціював перед депутатами голосування на проведення сесійного засідання в закритому режимі. За цим фактом було відкрите кримінальне провадження, яке 30 березня 2021 року було закрите. 23 квітня 2021 року у суді адвокатом телеканалу було оскаржено це закриття, однак 19 липня 2021 року воно було знову закрите на підставі статті 284 частини 1 пункту 2 КПК України.

Справжній вирок, хоч і умовний

Старокостянтинівський районний суд в жовтні 2021 року ухвалив вирок у справі щодо побиття хмельницької журналістки. Обвинуваченого у вчиненні злочину було визнано винним, призначено йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк у 2 роки. Однак на підставі статті 75 КК України його було звільнено від відбування покарання з випробуванням і встановлено іспитовий строк тривалістю 1 рік. Також обвинувачений за рішенням суду мав ще доплатити журналістці 10 тисяч гривень моральної шкоди до 10 тисяч гривень попередньо сплачених.

Суд в цій справі дійшов цінних висновків, які важливі для всіх журналістів в Україні. Судова інстанція вирішила, що обвинувачений точно знав, що перед ним журналістка. Також він критично поставився до показів свідків, адже вони були матеріально залежними від обвинуваченого: він виплачував їм премії, а один свідок взагалі приймався ним на роботу.

Водночас суд відмовив стороні захисту в кваліфікації цього злочину за частиною 2 статті 125 КК України як заподіяння легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Напад на журналістку в публічному місці

3 листопада 2021 року невідомий чоловік облив невідомою речовиною журналістку-розслідувачку неподалік спортивного клубу, що розташований в обласному центрі. До того двоє чоловіків приходили декілька разів до будинку та вичікували її біля того спортивного клубу. Після нападу співробітники Хмельницького районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Журналістці було надано охорону.

Водночас на початку грудня 2021 року поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо нападу на журналістку-розслідувачку на частину 1 статті 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України. Кримінальне провадження знаходиться на розгляді.

Загалом поліція Хмельницької області в 2021 році розглянула 10 заяв від журналістів та відкрила чотири кримінальні провадження за результатами розгляду заяв. Лише одне кримінальне провадження наразі розслідується. Провадження відкрито не лише за “журналістськими”, а й за іншими статтями, однак фіксуються правоохоронцями як такі, де потерпілими є представники медіа на Хмельниччині.

В період з січня 2021 року по теперішній час слідчими підрозділами ГУНП в Хмельницькій області внесено відомості до ЄДРДР за чотирма фактами, у яких потерпілими є працівники ЗМІ. В ході досудового розслідування у трьох кримінальних провадженнях встановлено відсутність складу кримінального правопорушення та, в результаті чого, прийнято рішення про закриття кримінальних проваджень в порядку п.2 ч.1 ст. 284 КПКУ. Станом на 22.12.2021 року слідчим відділом Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області здійснюється досудове розслідування в одному кримінальному провадженні за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.345-1 ККУ”, – йдеться у відповіді Слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області.

Також у відповіді зазначено, що у 2021 році загалом зареєстровано десять звернень, заявниками у яких були працівники ЗМІ та які було розглянуто відповідно до Закону України “Про звернення громадян”. 

Наразі також розглядається справа щодо недопуску знімальної групи телеканалу ICTV (програма “Надзвичайні новини”) 7 грудня 2021 року до приміщення Шепетівського міськрайонного суду працівниками Служби судової охорони. 13 грудня 2021 року матеріали надійшли до Теруправління ДБР Хмельницького для проведення повного та неупередженого досудового розслідування. Ця справа наразі знаходиться на розгляді.

Слідчі Теруправління ДБР Хмельницького розслідують правомірність дій працівників Теруправління Служби судової охорони в Хмельницькій області, які не допустили журналістів до зали суду. Попередня кваліфікація правопорушення: перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 КК України). Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Хмельницька обласна прокуратура” – повідомила прессекретарка Теруправління ДБР, розташованого Хмельницького у місті Хмельницькому Катерина Герасімук.

Заява до поліції на медіа та блокування сторінки у Фейсбук

Депутат Шепетівської районної ради (Хмельницька область) звертався до поліції з проханням припинити діяльність інтернет-порталу “Сайт міста Шепетівка” в заборонених російських соцмережах та притягнути до відповідальності головного редактора Олександра Островського. Звернення депутат відправив 13 вересня 2021 року та оприлюднив його в себе на фейсбук-сторінці. Поліція не повідомляла про наявність відкритого кримінального провадження за цим фактом.

А от на початку грудня 2021 року соціальна мережа Facebook заблокувала групу цього шепетівського медіа “Сайт міста Шепетівка”, що відбулося, за інформацією самого медіа, через атаки скаргами. Редакція видання звернулася до адміністрації Facebook та очікує від неї відповіді.

Також, за словами медіа, “під роздачу” потрапили й інші спільноти цього регіону.

Зустрічі з правоохоронними органами

Загалом за 2021 рік регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області один раз зустрічалась із керівником сектору захисту інтересів суспільства та держави ГУ НП в Хмельницькій області, двічі було проведено зустрічі з керівництвом та представниками Хмельницької обласної прокуратури. Під час зустрічей обговорювались питання щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів на Хмельниччині. Під час цих зустрічей правоохоронці заявили, що ведуть в себе окремий облік справ, що стосуються журналістів. Правда, зовсім нещодавно, надаючи інформацію щодо цих справ, прокуратура у своїй відповіді зазначила, що окремого обліку в себе не веде.

Замість висновків

Загалом 2021 рік на Хмельниччині більш-менш спокійний. Однак, в порівнянні з минулим роком, цей рік все ж таки видався більш насиченим випадками перешкоджання професійній діяльності журналістів. ІМІ та правоохоронці фіксували ці випадки, за фактами деяких навіть були відкриті кримінальні провадження, за деякими фактами кримінальні провадження вже були закриті. Наразі поліція розслідує справу щодо нападу невідомого чоловіка на журналістку біля спортивного клубу.

 

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне