«Свято весни», а не день боротьби за права жінок – так 8 березня бачать публічні особи на Хмельниччині

Фото: Українська правда

«Сьогодні привітав подолянок зі святом весни. Жінка – є натхненням в житті кожного чоловіка! Ваші доброта, мудрість, чарівність, щирість підштовхують нас, чоловіків, до нових звершень. Дякую Вам за сумлінну працю, за підтримку, за розуміння і зусилля для спільного блага. Щиро бажаю вам щедрої любові від життя, від близьких!» – на своєму офіційному профілі у соцмережі Facebook 5 березня відзвітував голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій про привітання працівниць облдержадміністрації. Цей допис було проілюстровано фотографіями з працівницями, які, окрім привітань, отримали в той день подарунки, квіти та грамоти. Все за стандартними традиціями держслужби. Окрім цього, у доробку Сергія Гамалія були ще 2 дописи датовані 8 березня в цьому ж стилі. Однак жоден з дописів не містив згадку про права жінок.

 

Щоб з’ясувати, наскільки живучі стереотипи про 8 березня в українському суспільстві, Інститут масової інформації та “Детектор медіа” на замовлення Національного Демократичного Інституту провели моніторинг контенту соціальної мережі Facebook, сформувавши вибірку з політиків та посадовців найвищого рангу й публічних людей, яких можна вважати лідерами думок.

 

У Хмельницькій області було відібрано 15 публічних людей, які є лідерами думок, топпосадовцями і посадовцями органів місцевого самоврядування (загалом 10 чоловіків і 5 жінок). Досліджувались дописи за період 5-8 березня 2020 року. Ця вибірка не претендує на соціологічну репрезентативність, однак є, на думку дослідників, показовою. Це підтверджується приблизно однаковою популярністю ключових стереотипів – “свято весни”, “справжня жіночність”, “берегиня”, “мусиш бути красивою” тощо – у загальнонаціональній та регіональній вибірках.

Серед 6 дописувачів, які розміщували дописи із згадкою про жінок в моніторинговий період, у  чотирьох випадках було зафіксовано наявність сексимзу, а це у 67 % випадків. Також в дослідженні було зафіксовано випадок візуалізації стереотипу про жінок, що складає 17% від досліджуваних дописів. Далі детальніше.

 

На думку ІМІ, з-поміж голів-сексистів особливо відзначився Сергій Гамалій із Хмельницького. Саме його допис було процитовано на початку матеріалу. Загалом на рахунку Сергія Гамалія аж три дописи на цю тематику.

Тематика інших  двох дописів голови Хмельницької ОДА нічим не відрізняється від зацитованого вище допису. Тут вам і «Жінка – це весна», «це краса нашого світу» і «чарівна усмішка надихає», а також найфеєричніше «А ми, чоловіки, будемо працювати так, щоб в Україні жилось комфортно і щасливо». Все це ілюстроване букетом тюльпанів. В іншому дописі голова поділився світлинами із рідними та найближчими жінками та пообіцяв, що «чоловіче плече завжди буде для Вас підтримкою і опорою», але попрохав, щоб вони просто були поруч.

Окрім голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Гамалія, до моніторингу потрапив і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. Однак його профіль абсолютно оминув Міжнародний жіночий день увагою. Також жодного допису не розмістили ще вісім публічних осіб, профілі яких потрапили у дослідження. Негативною в області виявилась тенденція – жоден із досліджуваних профілів не підняв найважливішого питання – права жінок. Як і не було ні в кого розкрито справжню сутність Міжнародного жіночого дня.

Стереотипні “свято весни”, “любі жінки”, “за материнську любов, жіночність”, “за тепло та ніжність, якими ви здатні наповнити усе довкола”, “те прекрасне, що має наш світ, пов’язане саме із вами” свято весни, жіночність, берегиня, жінка-“окраса” використав у своєму дописі-привітанні 8 березня хмельницький підприємець Віктор Вікарчук. Допис за звичкою він проілюстрував букетом тюльпанів та навіть не полінувався цю картинку забрендувати своїми даними.

Серед   громадських діячів виділився громадський діяч із Хмельницького Олександр Зорян, який кепкував, запитуючи жінок, чи заради котроїсь із них чоловік узяв кредит на айфон. І до речі, саме в його дописах дослідники зафіксували візуалізацію стереотипу щодо жінок.

Зі своєрідним підтекстом зробив поширення допису іншого дописувача громадський діяч Олег Черненко з обласного центру. Мова йде про допис, де один чоловік лежить на підлозі, а інші три стоять і розводять руками з приписом “Вітаю всіх зі святом”. Що насправді ілюструє цей допис ствердно важко сказати. Можливо втому від «жіночого дня», а можливо і заклопотаність чоловіків в цей день. Однак це виключно лише враження, які викликав цей допис. Ствердну відповідь може знати лише сам автор перепосту.

 

“Чоловіки так і не зрозуміли, що 8 березня потрібно не святкувати, а відзначати. Звідси і концеп вітань про красу, ніжність та квіти. Чомусь постійно забувають, що жінки і винахідниці, і біологині, і науковиці та ще багато професіоналок. Шкода, що в сучасному світі жіннку сприймають як «прекрасну стать» та «берегиню», – медіаекспертка ІМІ Ірина Земляна. 

 

Міжнародний жіночий день на Хмельниччині не минувся без поширення стереотипів та без вживання сексизмів публічними особами. Коли більша частина публічних діячів все ж таки мовчали в моніторинговий період, ті ж хто все ж таки «заговорив» у соцмережах – забувши про історію 8 березня, за радянською звичкою писали жінкам компліменти та дарували квіти (в тому числі й віртуальні). Поряд з тим жодного разу ніхто не заговорив про рівність та важливість відстоювання прав жінок в Україні.  

 

Цей моніторинг здійснено на замовлення Національного Демократичного Інституту завдяки щедрій підтримці британського народу через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку в межах Фонду розвитку ефективного врядування. Думки, висловлені тут, належать авторкам та авторам не обов’язково відбивають погляди Міністерства закордонних справ, у справах співдружності та розвитку або Уряду Її Величності.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне