У ДОЗ провели оперативну нараду за результатами проведення додаткових заходів з посиленої імунізації населення Хмельницької області проти кору

Фото: pershyj.com

Днями у Департаменті охорони здоров’я ОДА відбулася оперативна нарада, на якій розглянули результати проведення додаткових заходів з посиленої імунізації населення Хмельницької області проти кору.

Учасники наради нагадали, що у квітні 2019 року Міністерство охорони здоров’я України визнало Хмельниччину областю з найвищими темпами приросту показників захворюваності на кір. Тому, відповідно до рекомендацій оперативного штабу МОЗУ з реагування на поширення кору в Україні, рішенням обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ОДА від 11.04.2019 (протокол № 2) було затверджено «Календарний план проведення додаткових заходів з посиленої імунізації проти кору населення Хмельницької області у квітні – червні 2019 року».

Згідно з цим планом та відповідно до верифікації даних, що провели фахівці закладів освіти та центрів ПМСД області, під час ДЗІ було заплановано щепити майже 28 тисяч осіб в освітніх закладах області. З них – понад 17 тисяч дітей та більше 10,5 тисяч дорослих – працівників закладів освіти, учнів та студентів.
За результатами проведених заходів, щепленнями охопили майже 20 тисяч осіб, що становить 71% від запланованого контингенту. Мобільні бригади вакцинували трохи більше 9 тисяч осіб, з них понад 2,5 тисячі дітей.

З урахуванням тих дітей, які донесли документально підтверджені довідки про проведення щеплень (не за місцем навчання), нещепленими в області залишились майже 6,4 тисячі дітей, з них 6150 – через відмови батьків, решта – через медичні протипокази до проведення щеплень.

Загалом, з майже 183 тисяч дітей, котрі навчаються в освітніх закладах області,понад 176 тисяч дітей мають в анамнезі 1-2 дози щеплень проти кору відповідно до віку, що становить 96,5%.

Щодо «Календарного плану проведення додаткових заходів з посиленої імунізації проти кору населення Хмельницької області у квітні – червні 2019 року», то всі передбачені планом заходи цього періоду виконані.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір свідчить, що якщо у 2018 році в структурі хворих переважали діти, то у 2019 році – це дорослі.

У 2018 році найвищі рівні захворюваності фіксували у таких районах:

  • Хмельницькому,
  • Старосинявському,
  • Ярмолинецькому,
  • Красилівському,
  • Городоцькому.

За 4 місяці 2019 року найвищі інтенсивні показники захворюваності на кір були у:

  • Ярмолинецькому,
  • Кам`янець-Подільському,
  • Красилівському,
  • Дунаєвецькому,
  • Білогірському районах,
  • містах Хмельницькому та Кам`янці-Подільському.

У 2019 році в області були зареєстровані 20 спалахів кору, в яких захворіло 164 особи, у т. ч. 123 дітей, з них 12 спалахів у побуті – сімейні вогнища (захворіло 70 осіб, з них 59 дітей) та 7 спалахів в організованих дитячих колективах, а також 1 – в організованому колективі для дорослих (захворіло 94 особи, з них 64 дітей). Це, зокрема: санаторна школа-інтернат м. Хмельницький – 15 дітей; ВПУ № 38 смт. Гриців Шепетівського району – 6 осіб, у т. ч. 2 дітей; ліцей у с. Балин Дунаєвецького району – 28 дітей; ЗОШ № 2 м. Полонне – 4 дітей; реабілітаційний центр м. Кам`янець-Подільський – 9 дітей; НВК с. Довжок Кам`янець-Подільського району – 10 дітей; дім молитви с. Розсолівці Красилівського району – 26 дорослих.

Довелося призупинити навчання в школах с. Судилків Шепетівського району, с. Гуменці Кам’янець-Подільського, Балинському ліцеї Дунаєвецького району, ВПУ № 38 Шепетівського району.
Внаслідок несвоєчасного звернення хворих за медичною допомогою та відмови батьків від щеплень, не в повному обсязі проводилася вакцинація проти кору у вогнищах впродовж 72 годин з моменту виявлення першого хворого, що зумовило зростання кількості заносів кору до організованих колективів.

Враховуючи зазначене та відповідно до «Календарного плану проведення додаткових заходів з посиленої імунізації проти кору населення Хмельницької області у квітні – червні 2019 року», учасники оперативної наради вирішили вважати стан виконання ДЗІ населення області проти кору в цілому задовільним. За результатами проведення наради її учасники ухвалили відповідні рішення, а відповідальні особи управлінь охорони здоров’я, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області отримали відповідні рекомендації щодо покращення ситуації.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр громадського здоров’я

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне