У Городоцькій громаді вулицю Гайдара перейменували на Юрія Клена

Фото: https://horodok.city/

Городок.Сity продовжує розповідати про видатних українців, на честь яких перейменовані вулиці та провулки у Городоцькій громаді. Герой чергової розповіді – Юрій Клен (1891-1947), видатний український поет, прозаїк, перекладач, публіцист і літературний критик німецького походження.

Сьогодні ім’я Юрія Клена носять вулиці у Києві, Вінниці та Хмельницькому, а у Городку віднині є названий на його честь провулок.

Довідка: Юрій Клен – це псевдонім Освальда-Екарта Бурґгардта, сина німецького купця-колоніста, який народився в селі Сербинівці біля Проскурова (нині Хмельницький). Родина постійно переїжджала з місця на місце на Поділлі й Волині, що сприяло контактам майбутнього поета з українським культурним середовищем. У 1920 році він закінчив філологічний факультет Київського університету, де вивчав романо-германські мови і водночас почав віршувати російською, а потім українською мовою.

У 1920-х роках, коли в радянській Україні відбувалися процеси національно-культурного відродження, Бурґгардт входив до групи неокласиків – київських поетів і письменників модерністського напрямку. Тоді він і став «Юрієм Кленом». В той час багато працював над перекладами літературних шедеврів з німецької, англійської, французької та деяких інших європейських мов, якими досконало володів. Однак 1931 року, у розпал сталінських репресій проти української інтелігенції, скориставшись своїм німецьким походженням, виїхав до Німеччини на лікування і більше не повернувся.

Помер Юрій Клен у віці 56 років від запалення легенів у Німеччині, залишивши по собі безцінний творчий спадок для українського народу – талановиті вірші, новели, нариси, переклади, літературознавчі праці. Вершиною його поетичної творчості є збірка поезій «Каравели» (1943), поеми «Прокляті роки» (1937) та «Попіл імперій» (1943-1947), в яких поет-очевидець з великою глибиною і силою розкриває трагедію української культури у сталінські часи та нелюдську жорстокість Другої світової війни.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне