У Кам`янці-Подільському відкрився Центр психосоціальної підтримки

Фото: https://suspilne.media/

Центр психосоціальної підтримки відкрила міська організація Товариства Червоного Хреста України в Кам’янці-Подільському. Там волонтери Червоного Хреста України надаватимуть психосоціальну підтримку населенню – дітям, дорослим та людям похилого віку, як з числа внутрішньо переміщених осіб, так і місцевих жителів.

Про це Суспільному розповіла координаторка центру Наталія Семенюк.

Кам’янчанка Галина Хапко розповідає, раніше працювала у видавництві, але завжди хотіла допомагати людям. Тому у червні 2022 року долучилася до волонтерського руху у складі мобільних груп психосоціальної підтримки.

Зрозуміла, що до нас прибуває все більше і більше людей з території, де відбуваються бойові дії. Бачила, що цим людям потрібна увага, підтримка, як їм важко адаптуватися в нових, зовсім інших умовах”, — розповідає волонтерка Галина Хапко.

Галина разом з іншими волонтерами, серед яких, зокрема, студенти місцевих вишів та педагогічні працівники, розпочали надавати психосоціальну підтримку жителям Кам’янця та переселенцям спочатку в різних локаціях міста. Віднині для цього міська організація Товариства Червоного Хреста України створила у Кам’янці спеціальний центр, — розповідає його координаторка Наталія Семенюк. Каже, люди, які тут працюють, самі запропонували свої послуги товариству.

“Ми побачили, що в них дійсно є здатність, здібності, вміння працювати з людьми: заспокоювати, дарувати позитивні емоції. Ми перевели їх на напрямок соціальної підтримки”, — каже Наталія Семенюк.

Приміщення розташувалося в середмісті, тут працюватиме 12 людей. Перші заняття – малювання й аплікації для дітей та підлітків. В основному тут діти, з якими волонтери співпрацювали ще в навчальних закладах.

Я сюди ходила влітку, мені тут дуже сподобалось. Ми тут робимо різні аплікації, щось малюємо. Мені тут дуже подобається”, — розповідає кам`янчанка Валерія Брик.

Подобаються аплікації, які тут роблять. Люди подобаються, ставлення до дітей, до нас всіх. Багато всього цікавого тут є”, — розповідає кам`янчанка Тетяна Джубаба.

Координаторка центру Наталія Семенюк розповідає, що сюди, як на групові, так і на індивідуальні заняття можуть приходити люди різних вікових груп.

Це є діти, підлітки, дорослі, особи похилого віку. Ми, в першу чергу, підіймаємо рівень стресостійкості, додаємо певного роду якоїсь такої впевненості в собі, позитивних емоцій. Але основне – психологічний добробут людини”, — каже координаторка центру.

За її словами, відкритий центр психосоціальної підтримки – другий в області та перший в Україні, що запрацював не в обласному центрі.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне