У Хмельницькому “перейменували” храм УПЦ і зареєстрували новий статут релігійної громади

Фото: https://suspilne.media/

Статут релігійної організації “Релігійна громада храму Почаївської ікони Божої матері Хмельницької єпархії Української православної церкви (Православної церкви України)” у новій редакції зареєстрував перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін.

Про це свідчить його розпорядження від 19 квітня 2023 року.

У цьому ж документі визнано втрату чинності розпорядження голови Хмельницької ОДА від 12 січня 2018 року про реєстрацію статуту релігійної організації «Релігійна громада храму Казанської ікони Божої матері Хмельницької єпархії Української православної церкви».

Підставою для прийняття розпорядження, як зазначається у документі, стала заява релігійної організації “Релігійна громада храму Казанської ікони Божої Матері м. Хмельницького Хмельницької єпархії Української православної церкви”, зареєстрована в обласній військовій адміністрації 11.04.2023 року за № 99/3382-35/2023, подані документи для реєстрації статуту релігійної організації у новій редакції та протокол загальних (парафіяльних) зборів членів релігійної організації “Релігійна громада храму Казанської ікони Божої Матері м. Хмельницького Хмельницької єпархії Української православної церкви” від 04.04.2023 року № 1.

Розпорядження першого заступника начальника Хмельницької ОВА. Фото: Хмельницька ОВА

Підписання такого розпорядження — перший крок до “закріплення” Православною церквою України за собою права розпоряджатися культовою спорудою, що знаходиться у Хмельницькому за адресою вулиця Шухевича, 11/2 (мікрорайон Гречани). До квітня 2023 року настоятелем храму був священник УПЦ (МП), але 4 квітня містяни на зборах проголосували про перехід релігійної громади храму Казанської ікони Божої Матері до ПЦУ.

13 квітня на своїй сторінці у фейсбук Хмельницька єпархія УПЦ опублікувала допис, в якому заявила, що у Хмельницькому відбулося рейдерське захоплення храму Казанської ікони Божої Матері та звинуватила у тому чиновника та депутата Хмельницької міської ради.

“5 квітня в мікрорайоні Гречани міста Хмельницького, за ініціативи та участі начальника управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артема Ромасюкова, а також депутата Хмельницької міської ради Віталія Підгайчука, який у своїх відеозверненнях у соцмережах закликав усіх людей, незалежно до віросповідання, приходити та захоплювати храми, здійснили рейдерське захоплення храму Казанської ікони Божої Матері. Під закликами Артема Ромасюкова були оголошені незаконні збори про перехід релігійної громади до іншої організації. Після так званих зборів, двері в храм були зламані, а храм — захоплений. У зв’язку з незаконними діями та рейдерським захопленням храму, настоятель і релігійна громада храму Казанської ікони Божої Матері міста Хмельницького звернулась до Національної поліції та Хмельницької ОВА за захистом своїх прав на віросповідання”, — йдеться у дописі.

Начальниця сектору комунікацій головного управління Нацполіції у Хмельницькій області Інна Глега повідомила Суспільному, що заява від представників релігійної громади храму Казанської ікони Божої матері Української православної церкви дійсно надходила до поліції. З її слів, зараз ця заява знаходиться в процесі розгляду й за викладеними у ній фактами проводиться перевірка.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне