У Хмельницькому презентували результати моніторингу антиковідівських закупівель

Фото: РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький

29 жовтня 2020 року громадська організація «Філософія Серця» спільно з партнерами проєкту громадською організацією «Творче об’єднання «Нівроку» та громадською організацією «Жіночий Антикорупційний Рух» презентували результати реалізації проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», за фінансового сприяння міні-гранту Проєкту ЄС «Підвищення спроможності ОГС соціальної сфери України», що фінансується Європейським Союзом і реалізується Благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

На початку карантинних обмежень медичні заклади опинились у складній ситуації – жоден з них не був готовий приймати та лікувати пацієнтів з новою для людства хворобою COVID-19 . Держава ж не могла швидко відреагувати на проблему та забезпечити усі лікарні країни необхідним обладнанням, медичними та лікарськими засобами. А тому 20 березня 2020 року уряд прийняв Постанову №225, що дозволила Замовникам здійснювати закупівлі без відкритих торгів та публікувати просто звіт про договір про закупівлю. Звісно, нововведення стосувались чітко визначеного переліку лікарських засобів, медичних виробів та засобів індивідуального захисту.

Три громадські організації об’єднали свої зусилля у проєкті ««РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» аби відстежити як витрачались бюджетні кошти у трьох областях від початку поширення коронавірусної хвороби в Україні.

РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький

Важливо наголосити, що забезпеченням медичних закладів спочатку займались органи місцевого самоврядування, поки держава акумулювала свої зусилля. До прикладу, у Хмельницькій області з місцевих бюджетів ОМС виділили 5,9 мільйона гривень, що в шість разів менше, ніж у сусідній Тернопільській області.

«Під час моніторингу ми направили запити в усі опорні лікарні. За результатами опрацювання відповідей, ми з’ясували, що в НСЗУ всі заклади фінансуються за однаковим принципом. І що цікаво, що Хмельниччина серед трьох областей отримала найменше фінансування від Національної служби здоров’я України – це 35 мільйонів гривень. Також на відміну від інших областей, для Хмельниччини не було виділено додаткового фінансування з державного бюджету», – зазначила керівник проєкту РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Олена Поліщук

Аналітики проєкту перевірили 3 213 закупівель, що були здійснені за процедурою «закупівля без використання електронної системи» із позначкою «COVID-19» замовниками Вінницької, Тернопільської та Хмельницької областей. Загальна сума перевірених аналітиками закупівель становить майже 256 мільйонів гривень. Зокрема по Хмельницькій області під пильне око потрапило 1 119 закупівель із позначкою COVID-19 на загальну суму майже 60 мільйонів гривень.

«Під час аналізу було перевірено ціни на маски, респіратори, костюми біозахисту, деззасоби, рукавички, експрес-тести, апарати ШВЛ. Загалом серед двох областей замовники Хмельниччини купували усе за середніми цінами, які були тоді на ринку. За виключеннями експрес-тестів. Їх в області придбали лише дві лікарні за період моніторингу. І одна з них – Хмельницька міська лікарня купила їх по 434,5 грн/шт», – зазначила експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Альона Береза.

За результатами моніторингу було надіслано звернення щодо можливих порушень у близько 450 закупівлях.

«Окрім порушень Замовники допускали неточності та недопрацювання. Загальною проблемою для всіх трьох областей є плутанина з електронними цифровими підписами. Так часто підписує закупівлю чи головний лікар, чи використовується взагалі загальний підпис медичної установи, при цьому за закупівлю відповідає зовсім інша контактна особа. Також часто замовники розміщують звіти про виконання, а проплат немає», – зазначає експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Юлія Грига.

Під час моніторингу аналітики проаналізували закупівлі 111 замовників. Зокрема, на Хмельниччині це був аж 41 замовник.

«Відповідно до Постанови КМУ №225 визначений перелік товарів звільнявся від сплати ПДВ. Але не всі Замовники витримували цю норму. І частина договорів таки укладались вже із закладеною сумою ПДВ. До прикладу, лише чотири лікарні на Хмельниччині сплатили 258 тисяч гривень ПДВ за товари, які були звільнені Постановою від податків», – «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Ольга Мазаєва.

Інша не менш цікава тенденція – це активна участь у ковідних закупівлях абсолютно нових постачальників, які, як правило, до цього не співпрацювали із медичною галуззю.

«Ми виявили досить цікаву і неоднозначну тенденцію. На спрощені закупівлі із позначкою COVID-19 масово почали приходити фізичні особи-підприємці. Тобто якщо за звичайних умов, коли є конкурентні закупівлі ФОПи не дуже активно себе проявляють, то ось під час карантину багато хто потрапив навіть в перелік найбільших постачальників. Наприклад, на Хмельниччині у 5-ку потрапив ФОП Каськов О.О., на Вінничині – це ФОП Пасічник. І мова йде не про кілька сотень тисяч гривень, а про мільйони отриманих гривень від медичних закладів», – зазначила експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький» Альона Береза.

Експертки проєкту виявили, що одні й ті ж постачальники працювали на кілька областей одночасно. Мова йде про великих потужних фарм-дистриб’юторів, які контролюють частку ринку в Україні близько 30%.

СПІКЕРИ:

Олена Поліщук – керівниця проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», ГО «Філософія Серця», м. Вінниця

Юлія Грига – експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», ГО «Філософія Серця», м. Вінниця

Ольга Мазаєва – експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», ГО «Творче об’єднання «Нівроку», м. Тернопіль

Альона Береза – експертка проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький», ГО «Жіночий Антикорупційний Рух», м. Хмельницький

Контакти: Альона Береза, +38 (097) 342-08-32

#Прямуєморазом #MovingForvardTogether #розCORONованізакупівлі

ДОВІДКОВО:

У Верховній Раді України наразі зареєстрований законопроєкт про внесення змін до розділу X “Прикінцеві і перехідні положення” Закону “Про публічні закупівлі” (щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель) (реєстр. № 3715 від 22.06.2020). Законопроектом передбачається виключити із Закону «Про публічні закупівлі» норми, що дозволяли проводити тендери не в системі Прозорро для «антикоронавірусних» товарів. Зазначені норми з’явились в законі для забезпечення можливості оперативно підготуватись до подолання пандемії та швидко закупити всі необхідні, перш за все медичні, товари та послуги.

В пояснювальній записці автори законопроекту стверджують, що, серед іншого, такі норми створювали певні корупційні ризики. «Так, проводились закупівлі товару сумнівної якості та ефективності за відверто завищеними цінами. Наявні непоодинокі випадки, коли державні установи закуповували товар, ціна за одиницю якого була у вісім разів вищою за фактичну. Наприклад, було закуплено захисні окуляри ціною за одиницю товару у 201 грн, у той час, як фактична вартість за одиницю товару складає 25 грн».

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне