У Хмельницькому рекомендують виселитися з готелю родинам військових

Фото: Суспільне Хмельницький

До десятого травня родинам військовослужбовців, які проживають у хмельницькому готелі “Жовтневий”, рекомендували виселитися та винаймати житло в місті. Про те, що отримали такі листи від Національної прикордонної академії розповідає Суспільному дружина прикордонника Вікторія Іванова. За її словами, через це із понад сотні родин військових, які тут мешкали роками, залишилося трохи більше пів сотні. Вони, каже жінка, готель залишати не збираються.

Наталія Семенюк мешкає в готелі “Жовтневий” Хмельницького з 13-тирічною донькою та чотирирічним сином, який має інвалідність. Минулого року, розповідає, втратила чоловіка-годувальника. Каже: Олександр на той час служив у Маріуполі й вважався безвісти зниклим аж до першого обміну полоненими. Тоді, каже, дізналася, що чоловік загинув.

“Був танковий бій, він отримав страшні поранення. Моєму чоловікові було 35 років”, — розповідає жінка.

З її слів, чоловік протягом двох років власноруч за свої гроші облаштовував помешкання в готелі з двох маленьких кімнаток та крихітної кухні. Залишати цю оселю жінка не хоче. А виселитися з готелю, який орендує прикордонна академія, де Олександр працював 17 років, рекомендували до десятого травня цього року. Про це, каже, йдеться в отриманому листі. Такі ж листи отримали й інші мешканці готелю.

Дружина військового Інна каже: переселятися їм з двома дітьми нікуди.

“Ми з чоловіком приїхали здалеку, тут в нас ні рідних, нікого, щоб ми там, може, в батьків жили”,— каже дружина прикордонника.

Військовий пенсіонер Павло Басюк показує платіжки за оренду та комунальні й каже: мешкає тут з 98-го року, за все платить щомісяця. За 20 років служби в академії житла не отримав і готель не залишить попри регулярні рекомендації виселитися.

“Фактично кожен рік були ці проблеми: виселяйтеся, ви не наш, хоч я військовий пенсіонер, інвалід армії другої групи”, — розповідає Павло Басюк.

Дружина військового Вікторія Іванова розповідає:

“Нам прийшли листи про те, що ми повинні покинути це приміщення, виселитись до десятого травня у зв’язку з отриманням житлових приміщень”, — каже дружина прикордонника Вікторія Іванова.

Яких саме житлових приміщень, та хто їх отримав, каже, не розуміє.

“Нам з цього готелю немає куди йти. Я тут прожила 16 років, в мене двоє дітей. Я точно звідси виселятися не буду”, — каже жінка.

Суспільне Хмельницький

Пресофіцер прикордонної академії Іван Галкін каже: до кінця дії воєнного стану плюс ще чотири місяці людей з готелю не виселятимуть.

“Це не попередження, а це прохання. Цей готель Національна академія орендує в Хмельницької міської ради. Відповідно до кінця воєнного стану оренда продовжена і після цього немає законодавчих підстав для того, щоб ми могли продовжити цю оренду. Натомість академія пропонує винаймати житло, як роблять інші працівники, військовослужбовці Національної академії, які стоять на квартирному обліку й отримують компенсацію за неотримане житло. До прикладу, я також наймаю житло, отримую компенсацію і стою на черзі”, — розповідає Іван Галкін.

Вікторія Іванова каже: залишиться тут і після перемоги, бо винаймати житло дорого, пропозицій мало, розмір компенсації невеликий.

“Наймати житло — це зараз коштує 12 тисяч гривень. Військовослужбовці мають право отримати компенсацію під наймання житла. В сумі це виходить десь на мою сім’ю в межах чотирьох тисяч гривень. А далі ми маємо оплачувати самі”, — каже дружина прикордонника.

Готель академія винаймає за гривню в місяць в міської ради з середини 90-х років для проживання курсантів. Так вирішили депутати на сесії, каже заступник міського голови Василь Новачок. За його словами, вже тоді це був нежитловий фонд. Тепер в готелі курсанти не живуть.

“Академія відчула, що їй доволі важко утримувати цей фонд на собі та порушила питання про те, що вони б хотіли повернути приміщення міській раді. Якщо комплекс академії не потрібен, вони його повертають до того стану, який був переданий далеких 25 років тому, і власне, Хмельницька міська рада його назад забирає. Якихось ініціатив про повернення його — швидких, нешвидких, в якійсь перспективі — до прикордонної академії не надходило”, — пояснює Василь Новачок.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне