У Хмельницькому встановлюють тривожні кнопки для виклику поліції охорони. Де і як користуватись

Фото: Суспільне Хмельницький

Тривожні кнопки для виклику оперативних груп поліції охорони вперше встановлюють в Хмельницькому. Три з них уже змонтували, каже фахівець з комунікацій управління поліції охорони в області Юлія Мельник. За її словами, кнопки встановлюють у громадських місцях, але не тільки людних.

Що це за кнопки та як ними користуватись дізнавалась команда Суспільного Хмельницький.

Одну з кнопок встановили на приміщенні аптеки в мікрорайоні Дубове неподалік обласної лікарні. Фармацевти Анна й Ірина розповіли, що працюють там зранку і до сьомої вечора. Район цей, кажуть, безлюдний, тож дівчатам вечорами буває страшно.

“Страшно, особливо взимку. Темніше і страшно. Нікого немає поруч. Лікарня вже не функціонує. А коли були проблеми зі світлом, то взагалі”, — розповіла фармацевт.

За їхніми словами, кнопка термінового виклику поліції на стіні аптеки їх підбадьорює.

Після натиску на тривожну кнопку сигнал надходить до операторів управління, каже заступник начальника управління Анатолій Гонгало: “Далі направляють на спрацювання в найближчі групи реагування для вияснення сигналів тривоги. Операційний зал пункту централізованого спостереження працює цілодобово”.

З його слів, кнопки термінового виклику обладнані інформаційно-світловим покажчиком та завжди у відкритому доступу. Коли немає електрики, прилади працюють цілодобово на акумуляторах.

“На сьогодні викликати поліцію в місті Хмельницький можна буквально за секунди. Якщо ви, не дай Боже, стали учасником або свідком якоїсь неправомірної дії, або, наприклад, у вас вкрали мобільний телефон і ви не можете викликати поліцію, ви можете скористатися кнопкою термінового виклику поліції”, — розповіла фахівчиня з комунікацій управління поліції охорони в Хмельницькій області Юлія Мельник.

Анатолій Гонгало каже, що поліція приїздить оперативно: “Прибуваємо буквально за лічені хвилини, всі автомобілі наші обладнані звуковими й світловими сповіщувачами, що дає їм пріоритет в русі. Ми єдина в державі охоронна структура, яка наділена владними повноваженнями, ми маємо вогнепальну табельну зброю, в тому числі й автоматичну”.

Тривожні кнопки встановлюють як в безлюдних, так і публічних місцях, говорить Юлія Мельник: “Ми аналізуємо місцевість і думаємо, де доцільніше їх встановлювати. Ми хочемо поінформувати населення, щоб вони не боялися натискати на кнопку, якщо це необхідно. Звичайно, всі кнопки перебувають під відеоспостереженням і просто так натискати на них не варто. Тому що за це буде адміністративне покарання”.

За її словами, в Хмельницькому тривожні кнопки встановлені за адресами:

  • вулиця Сіцінського, 29, аптека;
  • вулиця Прибузька, 14/1, “Ексімбанк”,
  • вулиця Чорновола, 41/2, магазин “Принцип”.

Як розповіла Юлія Мельник, в обласному центрі наразі таких кнопок встановили три, в області — 10.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне