У Хмельницькому зрізали 160-річний ясень: в чому причина

Фото: Суспільне Хмельницький

У центрі Хмельницького комунальники зрізали 160-річний ясень. Це дерево донедавна мало статус ботанічної пам’ятки місцевого значення. Втім, ясень прийшлося зрізати через невиліковну хворобу”,— розповіла Суспільному директорка КП по зеленому будівництву і благоустрою.

За її словами, в дерева була прогресуюча хвороба кореневої системи, яку не можливо було вже вилікувати.

“Восени минулого року спостерігали за тим, що ясень поступово став обсихати й нахил кута дерева змінювався. Ми запросили дуже багато фахівців і більшість думок збіглося до того, щоб визнати цей ясень аварійним”,— розповіла Олена Мельникова.

У червні цього року, на сесії Хмельницької обласної ради з ясеня був знятий статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення, а дерево визнали аварійним. Останні два тижні, за словами Олени Мельникової, нахил кута став вкрай небезпечним.

Працівники по зеленому будівництву і благоустрою міста зрізали ясень та вантажать його до машини, 21 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

“Недалеко від місця, де росло дерево, розташовано опора нашого комунального підприємства “Міськсвітло”. Цей ясень вже останні тижні два був нахилений і тримався лише на цій опорі. Там дуже багато внутрішніх і зовнішніх кабелів освітлення. Тож, якби це дерево впало, воно б могло пошкодити всі ці кабелі та мережі. Також там недалеко розташована стоянка автомобілів. То ж дерево могло пошкодити й чиїсь автівки”,— пояснила Олена Мельникова.

Ясень був заввишки до 30 метрів, діаметром до 130 сантиметрів та вагою до 10 тонн. Для його зрізання працівники комунального підприємства залучити п’ять одиниць техніки та 10 працівників. Загалом, за словами директорки підприємства, у місті 10 відсотків дерев визнані аварійними та підлягають зрізанню.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне