Упродовж минулого вікенду шахраї ошукали жителів Кам’янеччини майже на 200 тисяч гривень

Фото:

Поліцейські встановлюють обставини шести шахрайств та займаються пошуком зловмисників.

Так, на одну злочинну схему шахраїв натрапили одразу троє потерпілих. Вони хотіли підзаробити, розміщуючи оголошення про продаж товарів на онлайн-платформах. Зловмисники ж під приводом покупки надсилали продавцям повідомлення нібито для підтвердження отримання коштів. Та замість того, щоб отримати кошти, потерпілі, ввівши свої реквізити, їх втрачали. Таким чином 41-річна кам’янчанка, яка хотіла продати куртку, втратила 2 тисячі гривень; 21-річний кам’янчанин, який теж продавав куртку, — 1300 гривень; а 30-річна жителька райцентру, продаючи дитячу коляску,  втратила 5,5 тисяч гривень.

Резюме: Щоб отримати гроші за товар, вам не потрібно нічого підтверджувати і вводити свої реквізити. Це все шахрайські маніпуляції. І на всяк випадок, заведіть для купівлі-продажу в мережі окрему інтернет-картку з мінімальним балансом коштів.

Понад 9 тисяч гривень втратила ще одна мешканка Кам’янця-Подільського, купуючи на сайті оголошень мобільний телефон. 33-річна потерпіла за умовами продавця перерахувала всю вартість наперед, після чого зв’язок із ним обірвався. 

Резюме: Користуйтеся післяплатою. Особливо, якщо це стосується дороговартісних покупок. Так ви зможете перевірити і справність товару, і будете впевнені, що вас не ошукають.

До 43-річної кам’янчанки зателефонувала невідома особа, яка представилась працівником банку. Під приводом запобігання несанкціонованому зняттю коштів, зловмисник випитав у потерпілої пароль до інтернет-банкінгу, а також код та цифри на звороті картки. Як тільки жінка повідомила всю інформацію, шахрай зняв з її рахунку кошти в сумі понад 34 тисячі гривень. 

Резюме: Запам’ятайте нарешті — співробітники банку ніколи не телефонують і не вимагають надати інформацію телефоном. А повідомлення «З вашого рахунку намагаються зняти кошти» — стандартна шахрайська наживка.

34-річній жительці Кам’янця-Подільського шахрай запропонував легкий заробіток. «Робота» полягала в бронюванні за власний кошт різних готелів, після чого вся витрачена жінкою сума та додаткові відсотки нібито мали повернутися їй. Потерпіла протягом декількох днів перераховувала гроші на невідомі рахунки — сумарно понад 146 тисяч гривень. Після цього зловмисник надіслав їй посилання, за яким заявниця нібито могла в якості винагороди отримати вдвічі більшу суму на свій рахунок. Проте, кошти виявились неіснуючими, а посилання – фейковим. Потерпіла хотіла зв’язатись із «роботодавцем», та він на зв’язок більше не виходив. 

Резюме: «Дармові» гроші бувають тільки в мишоловці. Кошти за «лайки» і перегляди відео в соцмережах, за купівлю різних товарів чи послуг. Ця шахрайська схема, на жаль, набула значного поширення останнім часом. Тож будьте свідомими — бережіть власні кошти.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне