Усі музеї Кам’янця-Подільського пропонують безкоштовно відвідати музеї. Коли і як

Фото: Суспільне Хмельницький/Леся Боровець

З нагоди Міжнародного дня музеїв та вишиванки усі музеї Кам’янця-Подільського пропонують безкоштовно відвідати експозиції усім, хто прийде у вишиванці. Для глядача підготували 19 експозицій. Акція відбудеться 18 травня.

Про це повідомили на сайті Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, інформує Суспільне Хмельницький.

Музей мініатюр «Замки України» – музей під відкритим небом, де можна ознайомитись одразу з усіма найвідомішими архітектурними пам’ятками України.

У виставковій залі глядачу пропонують переглянути виставку «Кам’янецька весна», де митці кам`янеччини представляють свої творчі роботи виконані у різноманітних техніках.

У Ратуші до вашої уваги кілька виставок.

Зокрема, експозиція “Історія грошей”, в якій представлені монети, викарбувані на монетних дворах Європи: денарії І-ІІ ст. нашої ери, коронні півгроші, талери та інші монети, а також монети та банкноти  ХVIII-ХХІ ст.

Експозиція «Історія Магдебурзького права та самоврядування на Поділлі» подає матеріали, які розкривають історію Магдебурзького права на Поділлі та самоврядування в м. Кам’янці-Подільському.

У виставці «Кам`янецькі ноти і крила Щедрика» представлять унікальні документальні раритети з історії «Щедрика» та його англомовного бренду – колядки «Carol of the Bells» з колекції Анатолія  Паладійчука

У Галереї мистецтв до уваги глядача також кілька експозицій.

Наприклад, у залі іконопису XVIII-XIX ст представлені дерев’яні скульптури та ікони. У залі західноєвропейського мистецтва можна переглянути художні твори італійських та голландських митців та витвори мистецтва із дерева.

Дипломні роботи представлять студенти коледжу культури і мистецтв у виставці «Ретроспектива образів і вражень». У них – етнографічна спадщина та історичні події в Україні, легенди місцеві та різних народів світу.

Ще одна локація – фотовиставка Михайла Грейма «Послідовники Міхала Грейма», яка приурочена до 195-річчя дня народження кам’янецького фото-художника та його діяльності у місті.

Виставка «Подолянка» приурочена 125-річниці від дня народження кам`янецького художника Олександра Грена.

Ще одна виставка – катрини «Магістратський вернісаж».

Музей старожитностей налічує понад тисячу експонатів. Експозиція розміщується у чотирьох залах та внутрішньому дворику вірменського торгового дому. Тут можна ознайомитись з історією прадавніх племен, що населяли Поділля, з їх побутом, військовою справою, а також поринути в атмосферу вірувань населення Середнього Подністров’я з найдавніших часів до хрещення слов’ян.

Старий замок пропонує до уваги експозицію «Замкова артилерія XV–XVIII ст». Тут гармати і ручна стрілецька зброя: кулеврина, гаківниця, тарасниця, два фальконети, кам’яні та залізні ядра. В експозиції можна оглянути драбини для штурму та реманент гармашів. А на інформаційних стендах проілюстровані озброєння кам’янецької залоги та розвиток військово-інженерної справи в різні періоди.

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам`янець» пропонує кспозицію «Історичні епізоди подільських ремесл» у Гончарській башті. Тут можна ознайомитись із дерев‘яними предметами побуту селян Поділля другої половини ХІХ-початку ХХ століття, а також з історією виготовлення цегли на території Поділля, Буковини, Галичини та Волині у другій половині ХІХ століття. Експозиція «Історія Європейської фортифікації XV-XVIII ст.» буде представлена у Казематській башті.

Лапідарій «Кам’яне мереживо міста», що у дворику Руського магістрату, пропонує розглянути архітектурні деталі, знайдені під час археологічних розкопок.

Національний природний парк «Подільські товтри» пропонує палеонтологічну експозицію, залу якої відкрили у підвальному приміщенні Парку. Тут представлені унікальні скам’янілі свідки минулих геологічних періодів. Експозиція супроводжується інформаційними стендами з геоморфолоічними профілями та зображеннями відслонень геологічних верств Поділля.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне