В Славуті із більше ніж 500 лікарів на вакцинацію від COVID-19 погодились лише 160

Фото: https://slavuta-mvk.gov.ua/

23 лютого в Україну прибула партія першої вакцини від COVID-19 – Covishield, що дало старт імунізації населення від коронавірусу. Ця вакцина вироблена за ліценцією Oxford-Astra Zeneca на індійському майданчику Serum Institute.

У вівторок, 09 березня, Славутський Центр ПМСД, на базі якого проходить вакцинація, отримав перші дози заявленої вище вакцини.

Про те, як розгортається цей процес у Славуті, розповів головний лікар Славутського Центру ПМСД Олег Гаврилюк:

Станом на сьогодні у Центрі підготовлена 1 мобільна бригада із вакцинації, яка пройшла відповідне навчання і отримала сертифікати на право проведення вакцинації проти коронавірусної інфекції. До складу бригади входить лікар і дві медсестри. Щеплення проводиться вакциною Covishield – на сьогодні ми отримали 800 доз, які розраховані на перший етап вакцинації, до  якого входить медичний персонал стаціонару – Славутської міської лікарні, які безпосередньо надають допомогу  хворим на коронавірус та працівники швидкої допомоги. Другий же етап передбачає вакцинацію решти медичних працівників, працівників поліції, осіб, які старші 80 років.  

Скільки медичних працівників погодилися на щеплення?

На жаль, із більше ніж 500 працівників, погодилося тільки 160. Але я впевнений, що й решта медпрацівників рано чи пізно зрозуміють, що вакцинація – це єдиний метод позбутися коронавірусної хвороби. Так, звичайно, будь-яка вакцина, як і будь-який лікарський препарат,  має свої побічні дії. Але набагато краще відчути незначний біль або незначне підвищення температури, ніж лежати в реанімації і не допусти Боже, померти.

Які умови використання цієї вакцини?

Є чіткий алгоритм і протокол поводження із цією вакциною. Йде планування на кратну 10 кількість вакцинованих. Тобто, якщо ми щепили 50 людей, а прийде 51-й, то ми змушені будемо йому відмовити, тому що дуже великі вимоги до економії цієї вакцини, до її раціонального використання. Важливо наголосити, що тим, хто не попав в свій етап, буде проблематично прищепитися в іншому етапі.

Є люди із числа не медичних працівників, які готові вакцинуватися?

Протягом вчорашнього дня я отримав близько 30 дзвінків від знайомих, які цікавилися, коли вони могли б щепитися. Тому бажаючих – і я радий цьому – є багато.

Лікар-інфекціоніст Олександр Мартюк, якому першому зробили щеплення, говорить, що з самого початку не вагався вакцинуватися чи ні, тим більше, що наразі прослідковується значний підйом захворюваності ще й у важких формах .  Як стверджує Олександр Васильович, у цій вакцині сумнівів не має, адже більше 40% вакцин в світі виготовляються на цьому ж індійському майданчику і порадив вакцинуватися усім.  

Також не маючи сумнівів, отримав дозу вакцини завідувач реанімаційним відділенням Михайло Ціж:

Роблю усі необхідні щеплення регулярно. Якби я в це не вірив, то напевно, не працював би у цій галузі. Ознайомившись з інструкцію вакцини, я побачив, що її виробник той же, як і багатьох інших вакцин, які використовуються у всьому світі. При цьому, методика виготовлення Covishield стандартна та перевірена, на відміну від Pfizer, яка зовсім нова і впливає на клітинний рівень, тому невідомо, як вона відобразиться на людині в подальшому.  

«Я дуже надіюся, що славутські медики усвідомлюють важливість вакцинації у боротьбі з коронавірусом та збереження свого здоров’я і здоров’я своїх пацієнтів», – наголосив міський голова Василь Сидор.  

Пресслужба Славутського МВК

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне